Actualitate

Cheile Tureni, zona perfectă pentru o aventură și un picnic la apus, lângă Cluj-Napoca

Cheile Tureni este un loc aproape de Cluj-Napoca. Zona este perfectă atât pentru o drumeție plină de aventură, cât și pentru un picnic cu cei dragi.

 

 


Situate la 20-30 de minute de Cluj-Napoca, cu mașina, Cheile Tureni îți pot oferi un pachet „all inclusive”. Zona este plină de natură. Este atât bogată în vegetație, cât și în stânci și ape. 

 


Dacă îți dorești să urci Cheile Turzii cu mașina, vei putea, dar în același timp vei pierde o aventură pe cinste în care poți să te plimbi pe cursul apei unui pârâu și să te folosești de lanțuri pentru a trece de unele părți din traseu. 

Un adevărat punct de belvedere

Traseul este unul încântător și plin de peripeții, dar și puțin complicat, dacă nu ești obișnuit să folosești lanțurile. Dacă te pornești la drum spre Cheile Tureni și decizi să urmezi traseul, să urci până sus la pas, ar trebui să nu cumva să-ți uiți mănușile acasă. 


Altfel, s-ar putea ca mâinile tale să aibă de suferit după ce a trebuit să folosești lanțurile de lângă pârâu. 

Traseul este marcat cu punct albastru și este ușor de urmărit. În mare parte, vei merge tot înainte după cursul apei și la un moment dat vei urca aproximativ 30 de minute până ajungi deasupra Cheilor Tureni. 


Acolo te vei cu bucura de un adevărat punct de belvedere și o zonă fantastică pentru un picnic liniștit alături de cei dragi ție. Cheile Tureni reprezintă, de-a dreptul, o oază de liniște, iar dacă mergi în această drumeție, ai putea să pornești mai spre seară ca să prinzi apusul, un timp perfect pentru fotografii instagramice. 

Traseul este unul potrivit pentru vară, având în vedere că în prima parte, în care mergi pe lângă un pârău, te vei putea bucura de răcoare și multă natură. 


Două trasee noi din 2020 în Cheile Tureni

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a realizat două noi trasee turistice în zona Cheilor Turenilor în anul 2020: Circuitul versanților (punct albastru) și traseul de legătură cu Cheile Turzii (triunghi albastru).

Circuitul Cheilor Turenilor oferă de pe cei doi versanți o perspectivă spectaculoasă asupra defileului străbătut de Pârâul Racilor. În lungime de 4,5 km și cu o diferență de nivel de 260 de metri, traseul este unul ușor și poate fi parcurs tot timpul anului. Punctul de plecare este în parcarea din fața Centrului de Informare Turistică din Tureni.

Poteca urmărește apoi creasta versantului drept al cheilor, iar după ce sunt depășite toate formațiunile stâncoase, virează la stânga și coboară prin Pădurea Copandului până în avalul defileului. Punctul albastru continuă pe versantul stâng cu o urcare până pe culme (zona Țancurilor) iar apoi revine, urmând culmea, până în punctul de plecare.

Cel de-al doilea traseu face legătura între cele mai cunoscute defilee ale județului Cluj: Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Ruta, marcată cu triunghi albastru, are o lungime de 9,4 km și o diferență de nivel de 300 de metri, traseul este practicabil tot anul și se parcurge în 3-5 ore, în funcție de condiția fizică a turiștilor. Traseul are același punct de plecare – parcarea din fața Centrului de Informare Turistică din Tureni, străbate defileul Cheilor Turenilor, apoi Pădurea Copandului, urcă spre Autostrada Transilvania pe care o subtraversează, trece pe la Izvorul Romanilor și merge spre Cheile Turzii, străbătând, spre final, Pădurea Vapa. Punctul final este în zona refugiului Salvamont Cheile Turzii.

Este un traseu considerat de dificultate medie, întrucât una dintre variante este parcurgerea defileului Cheilor Turenilor pe echipările gen via ferrata, realizate de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, pentru a evita traversarea apei. Această variantă necesită echipament (ham, cască, lonje). Dacă Pârâul Racilor nu este mare, defileul se poate parcurge și pe veche cărare turistică, necesitând însă traversarea de câteva ori a apei.

În GALERIA FOTO puteți observa mai multe fotografii cu Cheile Turenilor.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Cheile Râmețului, o aventură de weekend pentru clujenii care iubesc munții!

 

VIDEO. Traseu de vară în Cluj: Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi, prin grotele din Răchițele

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter