Actualitate

Lucrările la Autostrada Transilvania pot continua fără banii din PNRR. Investiția, decontată ulterior

Autostrada Transilvania se află printre proiectele incluse de România în PNRR. Ministrul Fondurilor Europene spune că proiectele nu trebuie să aștepte primirea banilor, aceștia urmând să fie decontați.

 

 


Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a spus, marți, că Autostrada Transilvania, care este introdusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) „poate să înceapă deja”. Declarația ministrului vine în contextul în care România a depus luni la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, acesta urmând să fie aprobat de Uniunea Europeană. În octombrie ar putea fi primiți primii bani pentru proiecte.

 


Astfel, Ghinea a spus că România nu trebuie să aștepte termenul de 31 decembrie 2023, până la care banii din PNRR vor fi accesați, pentru a demara proiectele incluse în program, făcând referire și la Autostrada Transilvania.

„Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus ministrul.


Peste 14 miliarde, bani primiți prin PNRR

România va primi în cadrul PNRR, 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, proiectele finanțate trebuind să fie finalizate până la finalul anului 2026. Dacă acest termen nu va fi respectat, banii pentru proiect vor trebui să fie returnați.

„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit și ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate”, a mai spus Ghinea.


Autostrada Transilvania ar trebui să fie finalizată până la finalul anului 2023. Momentan, se lucrează la excavații și la forajele fundațiilor structurilor pe o suprafață de aproximativ 18 km, care se află pe teritoriul județului Cluj, zonă pentru care există autorizație de construire în acest moment. Conform specialiștilor din cadrul Asociației Pro Infrastructură, există șanse mari ca termenul de finalizare al autostrăzii să fie respectat, momentan, stadiul lucrărilor fiind de aproximativ 5%.

CITEȘTE ȘI:


27% din banii PNRR vor merge la autostrăzi. Investiții în zona Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter