Actualitate

DOAR cei vaccinați vor avea acces la festivaluri. Boc: „Nu este vorba de discriminare. Festivalierii trebuie să susțină vaccinarea”

Festivalurile se vor organiza doar cu persoane vaccinate anti-COVID, iar organizatorii susțin că această măsură este discriminatorie. Emil Boc spune că nu este vorba de discriminare și că trebuie să susținem imunizarea în masă.

 

 


Românii vaccinați vor putea participa la festivalurile din acest an, potrivit reglementărilor anunțate de Guvern. Organizatorul festivalului Untold, Edy Chereji a spus că această măsură este discriminatorie, iar autoritățile ar trebui să ia în calcul și posibilitatea ca oamenii care prezintă un test negativ sau care au trecut prin boală să poată participa la festival.

 


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca spune că nu este vorba de discriminare și chiar le cere organizatorilor să susțină imunizarea în masă.

„Măsurile sunt extrem de binevenite. Nu se poate vorbi de discriminare, atâta vreme cât există posibilitatea ca până la un anumit număr și o anumită capacitate să aibă acces toată lumea. După aceea, peste acel număr, se spune foarte clar: doar dacă ești vaccinat. Este o chestiune de siguranță și de sănătate publică și care asigură posibilitatea tuturor de a participa la evenimente, dar în același timp de a ne proteja sănătatea publică prin protejarea sănătății fiecăruia dintre noi”, a declarat la Digi24, Emil Boc.


Emil Boc spune că s-ar putea trece și peste numărul stabilit, dacă toate persoanele ar fi vaccinate anti-COVID.

„Cred că această măsură, de a spune da, se poate și peste numărul stabilit, cu condiția ca toți să fie vaccinați, reprezintă un element de siguranță pentru fiecare dintre noi, nici poveste de discriminare și o cale de revenire la normalitate, pe care ne-o dorim atât și atât de mult”, a adăugat edilul.


Vaccinul este mult mai eficient decât un test COVID

Edilul spune că alternativa testării nu este atât de facilă ca vaccinul, pentru că nu este chiar la îndemâna oricui, având în vedere că un test este destul de scump.

„Avem alternativa vaccinului care ne deschide toate ușile - și externe, și interne. Avem și alternativa testării, care însă nu este atât de facilă ca vaccinul, nici ca beneficii, dar cu siguranță este la îndemână, așa încât e gratuit vaccinul, este aproape 24 de ore din 24 de ore la dispoziție, ne asigură libertatea pe care am avut-o mai devreme, nu văd de ce n-am merge pe această cale”, a arătat Emil Boc.


Primarul susține că un festival ca Untold-ul nu se poate organiza într-o lună, însă organizatorii ar trebui să vină cu o camăanie de vaccinare masivă, iar lucrurile s-ar așeza la locul lor.

„Organizatorii marilor festivaluri au dreptate în ceea ce privește predictibilitate, un festival precum UNTOLD nu se organizează cu o lună înainte, dar premierul a venit în întâmpinarea lor și a deschis posibilitatea organizării lor. Acum, trebuie și din partea festivalierilor o campanie masivă de vaccinare, de susținere a vaccinului. Să spună: ai vaccin, intri la festival. După care, evident, se va vedea la ce nivel se va ajunge cu rata de vaccinare și se va putea discuta dacă este vorba și despre o altă alternativă”, a punctat edilul.

Pe de altă parte, edilul nu exclude ca ulterior autoritățile să accepte și alte modalități de participare la festivaluri.

„Nu este exclusă posibilitatea , pentru că dacă mă uit la certificatul verde european, care va fi implementat de la 1 iulie, acolo este posibil să ai trei alternative pe certificat - vaccinare, trecere prin boală sau testul PCR, deci nu este exclusă ca și aici, la festival, până la urmă să existe o asemenea opțiune, uitându-ne după modelul european care se va implementa de la 1 iulie”, a arătat Emil Boc. „Dar eu, dacă aș fi în locul festivalierilor, astăzi aș face tot ce mi-ar sta în putință să fac campanii masive de susținere a vaccinării, pentru că atunci și festivalurile vor avea loc, și România va fi mai sănătoasă”, a adăugat primarul Clujului.

Având în vedere că rata de vaccinare în Cluj-Napoca este de aproape 50%, edilul a spus că Untold-ul se va putea organiza cel mai probabil în august sau septembrie.

CITEȘTE ȘI:

OFICIAL: Untold, organizat în anul 2021 cu o condiție. Barna: „Avem acordul CNSU și în Guvern”

abonare newsletter