Actualitate

Pelerinaj la Șumuleu, DA! Untold și Electric, NU! DE CE?

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Harghita s-a putut organiza, în timp ce marile festivaluri sunt amânate după 1 august, sau chiar anulate pentru anul 2022. Dar care este diferența între un pelerinaj unde au participat zeci de mii de oameni și un festival?

 

 


Măsurile impuse de autorități pentru astfel de evenimente sunt simple: persoanele care pot participa trebuie să prezinte dovada vaccinării, sau un test COVID-19 negativ, sau chiar dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.

 


De asemenea, autoritățile cer ca evenimentele să fie desfășurate în aer liber, iar oamenii să păstreze o distanțare de 2 metri între ei, iar masca să fie obligatorie. Organizatorii de evenimente consideră că aceste măsuri sunt absurde pentru un festival, mai ales că pelerinajul de la Harghita a dovedit clar că aceste măsuri nu pot fi respectate.

Fără distanțare fizică la pelerinajul din Harghita

Mii de oameni au participat sâmbătă la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, Harghita. La acest pelerinaj nu s-a ținut cont de distanțare fizică și sau de regula ca toate persoanele să fie vaccinate, așa cum se impune la orice alt eveniment. Unele persoane care au participat la acest pelerinaj au fost vaccinate, însă majoritatea nu erau imunizate.


Anul trecut, pelerinajul nu a avut loc, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Astfel, acesta este primul eveniment de acest gen organizat în România, pe timp de pandemie.

Participanţilor li s-a cerut să poarte mască de protecție și să păstreze distanţa de 1,5 metri între familii, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar asta se poate observa și din poze.


Cu toate acestea, festivalurile nu se pot organiza, deoarece măsurile impuse de Guvern sunt absurd, spun organizatorii. Una dintre măsurile impuse, cea care prevede distanțarea de doi metri între persoane, este imposibil de aplicat la un eveniment precum Untold-ul sau Electric Castle.

Electric Castle amânat pentru 2022, iar Untold-ul așteaptă noile măsuri de relaxare

Electric Castle a anunțat amânarea festivalului pe acest an, tocmai din cauza măsurilor impuse de autorități care nu oferă un scenariu exact de desfășurare a evenimentelor de acest gen. De asemenea, un alt festival internațional, Untold-ul și-a pus data în luna august, atunci când s-ar putea anunța noi măsuri de relaxare.


Untold 2021 este programat pentru perioada 5-8 august, la Cluj-Napoca. Deşi condiţiile impuse de autorităţi în prezent, pe fondul pandemiei de COVID, fac aproape imposibilă desfăşurarea evenimentului, organizatorii cred că există totuşi o şansă ca acesta să aibă loc, după 1 august, când ar urma să fie comunicate noi reguli.

De asemenea, cea de-a patra ediție Neversea urma să se desfășoare în perioada 8-11 iulie dar setul de norme publicat nu oferă nici un fel de predictibilitate și claritate privind reluarea activităților culturale.

În aceste condiții, organizatorii vor reprograma ediția din iulie pentru o nouă dată, în 2021. În acest fel, organizatorii speră că festivalul se va putea desfășura în acest an, după o pauză de mai bine de 12 luni. Găsirea unei noi date, reconfirmarea artiștilor, recalibrarea resurselor umane și a celor logistice, sunt eforturile pe care organizatorii sunt dispuși să le facă, în speranța că autoritățile vor regândi normele propuse, în cel mai scurt timp.

Dar care este diferența între festivalurile mari și pelerinaje? Un lucru este cert, la un festival distanțarea de doi metri este imposibilă, lucru care s-a dovedit a fiind imposibil chiar și la pelerinajul de Rusaliile Catolice. Un alt aspect important, este că în cazul festivalului Untold, directorul Edy Chereji a specificat clar că toate persoanele care ar urma să paticipe la evenimente de acest gen trebuie să fie vaccinate, testate sau care au fost infectate cu COVID-19.

Lucru care trebuia să se întâmple și în cazul pelerinajului, dar majoritatea persoanelor care au participat nu au fost vaccinate anti-COVID.

Care este diferența între un pelerinaj și un festival?

Directorul festivalului Untold, Edy Chereji a scris câteva rânduri după organizarea pelerinajului de la Harghita.

„Foarte bine că se organizează pelerinaje. Nu e primul și nici nu va fi ultimul, pe timp de pandemie. Dar nu am cum să nu fiu deranjat de dubla măsură cu care ne tratează autoritățile. Care e diferența, ca organizare, între pelerinaj și un festival? Ai zice că e vorba tot de zeci de mii de oameni la un loc, tot aer liber, tot pandemie. Există, totuși, o diferență! Aceea că noi am propus ca la evenimentele noastre absolut toți participanții să fie persoane vaccinate, testate sau care au trecut prin boală”, a scris Edy Chereji, pe rețelele de socializare.

Directorul festivalului  a subliniat că autoritățile ar trebui să permită organizarea unor eventimente precum Untold ori Neversea „măcar începând cu luna august”, având în vedere că la pelerinajul care a avut loc azi în Harghita au fost prezenți mii de oameni.

Untold-ul s-ar putea organiza dupa 1 august

Cele expuse de Edy Chereji vin în contextul în care, prim-ministrul Florin Cîţu a spus că este posibilă organizarea unor evenimente, chiar şi concerte, înainte de 1 august, dar a precizat că desfăşurarea unor festivaluri mari precum Untold sau Nerversea poate fi luată în calcul ulterior acestei date. 

„Noi vorbeam de acele festivaluri după 1 august. Deci toată discuţia pe care am avut-o de fiecare dată cu organizatorii a fost că vom avea aceste festivaluri după 1 august. În acest moment vorbim de tipuri de concerte, ce se poate face până la 1 august şi acestea sunt condiţiile pe care le-am luat în calcul până la 1 august. După 1 august sper să discutăm de alte evenimente. (...) Eu am spus din primul moment, şi când am discutat la Cluj şi când am discutat pe litoral şi erau acolo reprezentanţii celor de la Untold, că putem să vorbim de evenimente mari - şi Nervesea şi Untold - după 1 august”, a declarat, luni, Florin Cîțu. 

Prin urmare, șansele ca marile festivaluri din România să se organizeze în acest an în Cluj-Napoca sunt destul de mici. Majoritatea organizatorilor de astfel de evenimente au spus că măsurile adoptate de Guvern sunt imposibil de aplicat, iar dacă s-ar respecta regula vaccinării și a testării COVID-19, un festival de acest gen s-ar putea organiza fără probleme.

CITEȘTE ȘI:

Electric Castle se amână pentru anul 2022! Organizatori: „Autoritățile nu ne-au oferit un scenariu real”

Untold nu dă înapoi! „Vom face tot ce putem încât să avem UNTOLD 2021”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter