Actualitate

VIDEO. Proiectul metroului înaintează. Studii geotehnice pentru metrou și tren metropolitan, în cartierele din Cluj-Napoca

Imagini de pe teren cu muncitorii care realizează forajele pentru viitoarea linie de metrou din Cluj. Studiile geotehnice pentru metrou și trenul metropolitan înaintează.

 

 


Compania Geostud din București a prezentat niște imagini din timpul campaniei geotehnice pe care o desfășoară pentru viitoarea linie de metrou și a trenului metropolitan din Cluj pe traseul Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonțida.

 


În zona industrială a Clujului, echipele de muncitori au apărut la finalul lunii martie, care execută lucrări de foraje geothenice pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru realizarea trenului metropolitan și a metroului.


Trenul metropolitan ar trebui să lege localitățile Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida, în timp metroul ar trebui să traverseze întreg orașul Cluj-Napoca.

Doar 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj

Proiectul metroului de la Cluj este finanțabil, dar cu bani reduși - 300 milioane de euro, plus o sumă care urmează să fie alocată.


Astfel, cei 300 de milioane de euro pe care proiectul metroului din Cluj ar urma să îi primească reprezintă doar 30% din cei 900 de milioane de euro care ar fi trebuit să fie alocați prin PNRR. Investiția totală a metroului clujean ar putea ajunge însă la 1,5 miliarde, conform proiectului.

Luând în considerare acest lucru, metroul va avea un singur tronson.


„Metroul este finanțabil. Este proiectul și de la București și de la Cluj, finanțabil. Evident că în condițiile în care s-au redus banii de la 70 la 40 miliarde de euro, de la 40 la 29 miliarde de euro au fost nevoiți și oamenii aceștia să reducă de la un miliard de euro, cât avem, să reducă și pentru București și pentru Cluj la o sumă de minim 300 milioane de euro, la care, se vor adăuga bani din Programul Operațional de Transporturi din Fonduri Europene. Deci vom avea suta de finanțare din PNRR, plus bani din fonduri europene, astfel încât să se facă un tronson cu anumite stații, care să fie funcțional și care să aibă coerență din exercițiile financiare europene să se asigure în continuare finanțare”, a explicat Emil Boc la o emisiune radio, săptămâna trecută.

abonare newsletter