Actualitate

Protest la Prefectura Cluj pentru repararea unui drum. FOTO

Zeci de moți și-au anunțat intenția de a protesta la prefecturile din Cluj și Alba pentru asfaltarea drumul DN 75 Turda-Câmpeni.

 

 


Mai mulți locuitori din Valea Arieșului au anunțat că vor protesta vineri, 14 mai, în fața prefecturilor din județele Alba și Cluj. În acest fel, ei cer autorităților asfaltarea drumului național 75, pe porțiunea cuprinsă între localitățile Turda și Câmpeni, aflat în prezent într-o stare avansată de degradare, arată aceștia.

 


Protestul a fost anunțat pe Facebook de către Irimie Pop, profesor din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai.

„NOI, MOȚII, locuitori ai Văii Arieșului, Vineri 14 mai 2021, la orele dimineții, cu plecare din Câmpeni, în coloană, cu mașinile, sătui de atâta uitare și batjocură, ne vom deplasa pentru a face o ”vizită” la Prefectura Alba, continuând, în aceeași zi, cu Prefectura Cluj. Deplasarea noastră o vom realiza cu scopul de a atrage atenția asupra stării deplorabile în care au ajuns segmentele DN 75 de la Turda la Câmpeni, pe teritoriul celor două județe. Batjocura, la care suntem sistematic și cinic supuși, trebuie să înceteze! Ne-a ajuns! Acest protest, dacă trebuie, va constitui numai o repetiție pentru o viitoare vizită la București, pe ruta Militari-Cotroceni-Ministerul Transporturilor. Suntem moți, suntem dârji și ne vom ține de cuvânt!”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook.


Plecarea caravanei auto, în semn de protest față de nepăsarea în formă continuată, privind DN 75 Turda-Câmpeni, către Prefectura Alba și, mai departe, către Prefectura Cluj, va avea loc vineri 14 mai ora 7.00 din parcarea Restaurantului Rivaly din Câmpeni (varianta ocolitoare, lângă Combinat), a anunțat Irimie Pop.

Anterior, acesta a formulat o petiție în care se cere repararea drumului. Cei care circulă pe această rută susțin că își strică mașinile, fiind nevoiți să circule zilnic pentru a ajunge la locul de muncă. Petiția a fost semnată în numele tuturor „moților din județele Cluj și Alba”.


Moții, la capătul răbdării

Autorul petiției susține că aceasta reprezintă „strigătul de disperare împotriva nepăsării și a indolenței unor autorități care au făcut prea puțin în ultimii treizeci de ani”. Totodată, moții reclamă că drumul Turda-Câmpeni este plin de gropi, praguri, șanțuri înfundate ori terasamente surpate și că nu a mai fost reabilitat în mod real de dinainte de 1989.

„Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia, ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar, factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj, nici lor, doar face legătura cu alt județ. Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar și de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Țării Moților, lemnul sau agregatele de nisip și piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din județele Alba sau Cluj. Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în Uniunea Europeană în anul 2021”, se arată în cuprinsul petiției formulate.


Locuitorii din zonă „își rup” mașinile în gropi

De asemenea, cei care circulă frecvent pe ruta dinspre Turda și Cluj-Napoca reclamă faptul că își strică „sistematic mașinile”. Aceștia au amenințat odată cu formularea petiției că dacă nu se vor lua măsuri în privința reparării drumului, se va trece la acțiuni de protest.

„Noi nu vom mai accepta cârpeli. Acel drum poate fi reabilitat prin bani europeni, trebuie numai păsare din partea celor care ne conduc. Înțelegerea noastră se apropie de sfârșit, iar noi ne vom bate pentru drepturile noastre, dacă vom mai fi batjocoriți”, afirmă semnatarii petiției. Într-o singură zi, petiția a reușit să strângă peste 1.000 de semnături.

CITEȘTE ȘI

Turda ca după BOMBARDAMENT. Zeci de gropi și cratere împânzesc drumul. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter