Actualitate

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cluj în condiții de pandemie

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la Cluj în condiții de pandemie. Viceprimarul orașului, Oláh Emese, a transmis un mesaj cu prilejul zilei de 15 martie.

 

 


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită în fiecare an în data de 15 martie, însă situația de criză cauzată de pandemia de coronavirus a împiedicat anul trecut desfășurarea normală a evenimentelor dedicate acestei zile la Cluj. Anul acesta au fost depuse coroane de flori în centrul municipiului Cluj-Napoca, fiind organizată o slujbă religioasă, dar și un eveniment online, dedicate acestei zile.

 


Data de 15 martie marchează începutul Revoluţiei de la 1848, în cadrul căreia maghiarii, la acea vreme parte a Imperiului Habsburgic, au obţinut libertăţi politice şi egalitate socială.

Au fost depuse coroane în centrul Clujului

Viceprimarul din Cluj-Napoca, Oláh Emese, a declarat pentru monitorulcj.ro că anul acesta s-a încercat la Cluj organizarea evenimentelor specifice zilei Maghiarilor de Pretutindeni, însă cu păstrarea măsurilor de siguranță impuse de pandemia de coronavirus.


„Din păcate, anul trecut nu am reușit să organizăm nimic din cauza pandemiei, în schimb, anul acesta respectăm toate prevederile legale. Am avut o comemorare, s-au depus coroane în față la fostul hotel Biasini, iar de la ora 18.00 a avut loc un eveniment online cu ocazia zilei de 15 martie. De asemenea, de la ora 12.00 a avut loc și o slujbă religioasă”, a declarat Oláh Emese.

Aceasta a îndemnat participanții să evite aglomerația în cadrul evenimentelor organizate, în special la momentul depunerii coroanelor și să respecte toate măsurile de siguranță împotriva COVID-19.


„Revoluția din 1848-1849 și lupta pentru libertate pentru noi, maghiarii, este, fără îndoială, unul dintre cele mai decisive evenimente din istoria noastră, pentru că ne-a fundamentat conștiința și identitatea națională. Respect eroilor!”, a mai transmis viceprimarul.

CITEȘTE ȘI


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter