Actualitate

Copiii ajută Asociația Blondie să cumpere un avion: „Mi-am donat banii de la Zâna Măseluță ca să avem destui”

Mai mulți copiii au sărit în ajutorul Asociației Blondie și sunt determinați să lupte din răsputeri ca să cumpere avionul roz ce va salva viețile copiilor bolnavi.

 

 


Cu toate că această campanie se derulează de multă vreme, Asociația Blondie nu a reușit să strângă banii necesari achiziției unui avion dotat pentru transportul copiilor bolnavi în străinătate, unde pot beneficia de operații complicate sau tratamente ce le pot salva viața.

 


De la donațiile parlamentarilor, până la donațiile oamenilor și meciuri de fotbal caritabile, banii strânși continuă să fie cheltuiți pentru zboruri în străinătate și nu se pot strânge pentru avion.

Cu toate acestea, speranța nu a dispărut complet, deoarece câțiva copii curajoși și determinați au bătut la ușa Blondie și au spus clar: vrem să vă ajutăm să luați avion!


Cum s-a născut Asociația Blondie?

Blondie a vrut să-i facă cunoscuți pe acești copii ambițioși, astfel încât a organizat o conferință online, unde fiecare copil a explicat care este planul lui de a strânge banii necesari pentru avion.

Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, a explicat cum s-a format asociația și cum s-a ajuns la dorința de cumpărare a unei ambulanțe aeriene.


„Suntem o asociația care a început anul trecut, odată ce am înțeles că e nevoie de o asociație pentru a rezolva o problemă foarte grea, problema copiilor grav bolnavi singuri. Blondie a început prin a fi băiețelul meu, care a intrat în viața mea după ce s-a născut într-un spital din Constanța, cu o afecțiune gravă și a fost părăsit imediat după naștere. La 3 ani am aflat că e acolo și am hotărât că vom merge împreună, că va deveni copilul meu. N-am crezut niciodată că afecțiunea de care suferea era imposibilă. De la început am crezut că va duce o viața în care probabil că va fi și greu și bine, dar vom fi mereu împreună. Nu a fost așa. Pe 25 octombrie 2014, Cristi, Blondie cum îl alintam eu, a murit. Am știut atunci că o să fac tot ce pot pentru ca un copil care se naște  cu o problemă gravă să nu moară pentru că viața nu a fost suficient de importantă sau pentru că noi adulții nu am știut să luptăm suficient pentru ea.

Asta înseamnă Blondie. Asociația noastră nu s-a numit nici Cristi, nici Copii singuri pentru că Blondie este despre alint și despre iubire. Despre iubirea care vindeca chiar și atunci când viața este atât de scurtă și atât de grea. Și așa am pornit la drum, poate fără să intuim unde o să ajungem. Am pornit crezând că trebuie să existe un cadru pentru copiii grav bolnavi singuri”, a povestit Adelina.


Campania #luamunavion

 „În momentul în care pandemia ne-a surprins pe toți, noi eram în punctul în care am reușit să deschidem o căsuță în care copiii care după un tratament greu sau după o operație complicată, aveau nevoie să rămână undeva până în momentul în care puteau să se întoarcă în siguranță acasă. Acela a fost și momentul în care ne-am dat seama că avem copii care, în continuare, se află la spitale din străinătate și care odată ce s-ar fi întors în țară, ar fi rămas într-o carantină instituționalizată pentru că veneau din zone roșii și pentru că trebuiau să rămână protejați pentru două săptămâni. Am crezut și mi s-a părut foarte potrivit să transformăm căsuța Blondie într-un centru care să-i primească. Moment în care am realizat că dincolo de ceea ce gândeam noi în țară, copiii nu mai aveau cu ce să se întoarcă, familiile lor nu mai aveau cu ce să se întoarcă acasă.

Eram în luna martie anul acesta, când toate avioanele de linie rămăseseră la sol, când vorbeam despre familii care ne spuneau că urmează să fie externați din spital, că nu au unde să se cazeze în orașele în care au rămas și că nu au cu ce să se întoarcă acasă. Și am spus mereu că uneori nu reușeam să ne oprim din a vedea ce este de făcut.

Imediat am decis că vom trece la a găsi o soluție singuri și am închiriat primul avion medical pe 27 martie anul acesta, pentru un băiețel de 7 luni, care trebuia să se întoarcă din Milano intubat și ventilat mecanic. A fost un prim zbor extraordinar de greu. În timp ce avionul era în aer noi primeam mesaje că copilul nu mai poate fi primit pentru că procedura spune că orice persoană care vine din zona roșie trebuie să stea în carantină, chiar dacă vine intubat și ventilat. Am reușit să găsim soluții. Îmi spuneam mereu că nu o să mai fac niciodată asta, este incredibil de greu.

Am mai făcut-o.

Am ajuns alaltăieri la zborul 23 și vineri vom avea zborul 24. Am făcut 23 de zboruri în pandemie. Am plătit undeva la 400.000 de euro, care au însemnat șansa reală la viață pentru 31 de copii și 3 adulți, care fie au trebuit să se întoarcă din spitalele unde erau, fie au trebuit să plece spre clinicile care îi așteptau. De fiecare dată, am început cu aceeași idee: este șansa lor să ajungă acolo. Cine suntem noi să nu credem că viața este atât de importantă încât da, să ridici și un avion întreg pentru un singur copil, care are nevoie să fie în locul unde cineva  este pregătit să îi salveze viața? Și a fost și momentul  în care am realizat că putem să fim și mai buni de atât și să închiriem avioane nu este cel mai eficient lucru și a fost și momentul în care am decis să luăm un avion. Poate la început lucrurile sunau extrem de mari și de un vis prea mare. Ok, cine cumpără un avion?

În țara în care nu există o ambulanță aeriană, există doar avioane pregătite pentru alte misiuni, dar nu o ambulanță  care să poată să preia în orice moment un pacient în stare gravă și să îl ducă în afara țării atunci când este nevoie de asta. Și dacă ne-am ținut oarecum ocupați cu zborurile și poate am pus în așteptare visul nostru de a lua un avion, uite că alții, sunt copii, care poate par prea mici pentru a crede în vise atât de mari, dar uite că au venit spre noi și ne-au spus: noi credem în asta, noi vrem să fim alături de voi și să vă ajutăm să luați un avion.

Și au început prin a face lucruri pe care poate noi cei mari credem că suntem prea mici să le facem, dar ei au crezut în ele și într-o zi ne-am trezit la poartă cu ei, spunând: v-am adus banii să cumpărați un avion și erau cei câteva sute de lei pe care i-au strâns din limonadă sau făcând tot felul de lucruri frumoase și sunt plini de idei. Noi credem în ei. Și dacă ei cred în ceva atât de frumos și dacă niște copii spun: noi vrem să luăm un avion, haideți alături de noi, au toată încrederea noastră și tot sprijinul nostru de adulți care am trecut prin atât de multe încât visele ni se par vise”, a adăugat Adelina Toncean.

Copiii vor să cumpere avion pentru copiii bolnavi

Amalia este o fetiță de 8 ani, care vara trecută a vândut limonadă, împreună cu fratele ei Edward, de 4 ani. Toți banii strânși din vânzarea de limonadă au fost donați Asociației Blondie pentru avion.

„Eu m-am gândit să donez banii de la limonadă pentru că mi-am dorit ca și alți copii să aibă drepturi. Nu îmi place când alți copii stau degeaba în spitale și ei n-au ce să facă și stau așa. Mie îmi place să ajut copiii. Să încercăm cu toții din răsputeri să-i ajutăm. Și avem cu toții nevoie de ajutor să cumpărăm acel avion. Mă gândeam că ar trebui să credem. Eu cred în unicorni, în Zâna Măseluță și în Moș Crăciun. Mi-am donat banii de la Zâna Măseluță ca să avem destui. De exemplu, părinții mei mi-au zis că o să-mi cumpere o bicicletă nouă, dar pentru că nu avem  destui bani, e mai bine să donăm banii către avion”, a explicat Amalia.

Matei este un băiat serios și diplomat de 14 ani, care este pasionat de gătit și care consideră cu orice este posibil dacă oamenii sunt determinați.

„Planul meu este să gătesc 10 porții din una dintre rețetele mele de paste, folosind piept de pui, prosciutto crudo și brânză brie, iar toate fondurile vor merge direct către fundația Blondie. Este pasiunea mea să gătesc paste. Este mâncarea mea preferată. Eu consider că dacă suficientă lume este determinată pe același lucru, orice este posibil”, a susținut Matei.

Sabina are 8 ani și este gata să confecționeze bijuterii pe care, mai apoi, să le vândă, pentru a strânge bani de avion.

„Eu o  să fac bijuterii din mărgele, pentru că am o grămadă de mărgele. Mi se pare o idee bună să fac bijuterii pentru a obține banii pentru avionul Blondie. Și ar fi foarte frumos dacă și alți copii s-ar alătura Asociației Blondie”, încurajează Sabina.

Natalia, în vârstă de 9 ani, s-a alăturat echipei Luăm Avion pentru a se asigura că nu va există niciun zbor fără prăjituri pentru copii.

„Eu când eram mică am început cu alocația mea, pe care am donat-o către Blondie, ca Blondie să poată lua un avion și să-i răsfețe (pe copii - n.r.) cu prăjituri. Eu m-am gândit să fac niște salam de biscuiți, în formă de mini avion, ca să le vindem și o să vreau să vindem și luciuri de buze, făcute din ingrediente naturale și mai am o surpriză”, a spus Natalia, prezentând-o pe sora ei.

„Bună, mă numesc Iulia, sunt componentă a echipei de fotbal feminin. Haideți să vă spun cum facem: un minut este un leu, puteți începe să licitați pentru dublele mele, începând de la un leu. Haideți să luăm un avion!”, Iulia, sora Nataliei, care a făcut duble cu mingea de fotbal în fața camerei pentru bani de avion.

„Natalia a venit la noi în vară și ne-a spus că vrea să doneze alocația ei și noi am întrebat-o: cât vrei să donezi? E ok jumătate?, iar Natalia a zis: Cum jumătate? Toată! Și o să le spun și altor copii și colegilor mei să facă la fel pentru că este important să ajutăm copiii și să fim siguri că vor avea prăjituri. A fost foarte clar: avionul trebuie să fie un avion care să aducă copiii și în avion să fie prăjituri. Promitem că nu vom rata niciun zbor și niciun zbor fără prăjituri”, a intervenit Adelina.

Ilinca s-a alăturat campaniei după ce și-a urmărit mama determinată să-i ajute pe ceilalți. Pe lângă donații, ea încurajează oamenii să lectureze o carte din biblioteca bunicii ei.

„Mă numesc Ilinca și am 10 ani! Mama mea a fost voluntar și am întrebat-o de ce se ducea la aceste lucruri și ea a spus că au nevoie de ajutor. De aceea eu particip acum ca să luăm un avion nou. Bunica mea plănuiește să-și facă curățenie în bibliotecă, de aceea m-am gândit să vând cărți. Trebuie să citim, nu?”, a conchis Ilinca.

„Bună, sunt Maia, am 12 ani și m-am decis să ajut. Ideea mea este să folosesc talentul surorilor mele și să licitez desenele lor mele pentru avionul Blondie.”

Alți copii s-au alăturat conferinței și campaniei

Smaranda, o micuță talentată, dorește să susțină un concert pentru a reuși să strângă bani de avion.

„Eu sunt Smaranda și am 6 ani și m-am gândit să vin aici, să ajut și eu copii. Eu pot să-i ajut pentru că am o învățătoare care mă învață să cânt la pian și am dat un concert. Și mă gândesc să mai dau unul, unde lumea să cumpere bilete, iar banii să ajungă la avion. Să nu uitați să luați pe Dumnezeu cu voi”, a spus ea.

„Poate nu întâmplător am ales să ne unim forțele cu oameni care vin din zona de bine, de pur, pentru care lucrăm noi. Să vezi copii care se gândesc că alți copii au mai multe greutăți decât ei și care aleg să sacrifice bicicleta și banii de la Zâna Măseluță și timpul în care ar putea să facă altceva, gătind paste sau salam de biscuiți și făcând mărgele și desenând, este în final, ceea ce credem că trebuie susținut, arătat și spus mai departe. Poate mai târziu vom vedea că exemplul lor a fost suficient cât să miște ceea ce a fost până acum foarte greu sau imposibil. Așa cum ei cred în Moș Crăciun și în Zâna Măseluță și în unicorni, cine suntem noi să nu credem? Noi nu ne jucăm și nici ei nu se joacă. Noi cumpărăm un avion!”, a concluzionat Adelina.

Cât costă avionul?

Cu toate că până acum s-a discutat doar de costul zborurilor avute, care a ajuns la 400.000 de euro și care, după spusele Adelinei, va depăși 500.000 de euro până la finalul acestui an, este prima dată când se menționează costul avionului.

De ce Asociația Blondie tinde să repete că achiziționarea unui avion este un vis măreț? Deoarece un avion care să fie dotat și care să respecte condițiile de care oamenii bolnavi au nevoie și pentru a avea bani pentru primul an de operare al acestuia este nevoie de 2 milioane de euro.

Această sumă a fost gândită și discutată cu diferiți operatori până să fie stabilit costul exact. Pe lângă toate acestea, avionul Blondie va fi unul roz:

Copiii sănătoși sunt roz, de aceea ne dorim un avion roz. Pentru ca de fiecare dată când zburăm cu copii care pleacă cu șanse atât de mici, asta să fie speranța noastră: o să ne întoarcem sănătoși și roz”, a spus Adelina.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Blondie apelează la ajutorul oamenilor pentru a salva vieți: „Astăzi mai mult ca niciodată avem nevoie de tine”

 

 

VIDEO. Povestea emoționantă a Ioanei. Asociația Blondie: Un singur „Da” poate salva o viață!

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter