Actualitate

Tișe predică „adevărul” despre gunoaie, realitatea îl contrazice! CMID, „finalizat”?!

Consiliul Județean Cluj, în frunte cu președintele Alin Tișe, insistă că nu are absolut nicio vină în eșecul proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

tise-predica-adevarul-despre-gunoaie-realitatea-il-contrazice-cmid-finalizat tise-predica-adevarul-despre-gunoaie-realitatea-il-contrazice-cmid-finalizat

Într-o serie de „mituri” înșirate pe pagina oficială de Facebook, Alin Tișe încearcă să demonteze neadevărurile referitoare la proiectul despre care el însuși spunea că „s-ar putea scrie o carte”. După ce a dus prima și ultima mașină de gunoi în prima celulă a CMID, Alin Tișe s-a văzut nevoit să amâne operarea Centrului de Deșeuri, fiind contestate atât licitația pentru operatorul definitiv, cât și cea pentru stabilirea administratorului temporar.

La CMID nu se pot depozita deșeuri – „mit” pentru Tișe. Realitatea din teren este alta!

În celula CMID nu se pot depozita deșeuri”, este primul „mit” amintit de Tișe. „Celula de depozitare a CMID este finalizată din punct de vedere al construcției, deci operațională și așteaptă oricând să primească transporturi cu deșeuri selectate”, explică președintele CJ Cluj.


Doar că, indiferent de cât de finalizată ar fi sau nu construcția, acesta este adevărul gol-goluț! De la marea deschidere din 22 mai, nicio mașină de gunoi nu a intrat în CMID. De ce? Păi, pentru că (încă) nu se pot depozita legal deșeurile acolo, este cât se poate logic, mai ales că lipsește și autorizația integrată de mediu.

În CMID se duce gunoiul nesortat” este un alt „mit” pomenit de Alin Tișe. „În CMID se pot depozita doar deșeuri sortate și procesate”, explică el. Momentan, așa cum am precizat și anterior, la Centrul de Deșeuri nu mai intră niciun camion cu gunoaie. Nici gunoaie sortate, nici deșeuri nesortate, nimic. Simplu ca bună ziua!


Pisica moartă, aruncată în curtea constructorilor care s-au perindat la CMID

„Se lucrează de 10 ani la CMID și încă nu este gata”, mai spune președintele CJ Cluj, care afirmă că, de fapt, „7 ani proiectul a fost blocat, execuția realizându-se de fapt în ultimii 3 ani”. Reamintim, că CMID este un proiect început în anul 2011. Lucrările de execuție au început în 2012, fiind întrerupte apoi în 2014. Să nu uităm nici că, încă din 2017, Alin Tişe anunţa că lucrările la CMID au intrat „în linie dreaptă”, finalizarea acestora „urmând a avea loc în 2018”.

Mai departe, Alin Tișe aruncă vina în curtea muncitorilor: „întârzierile s-au datorat constructorilor” și spune că fondurile europene nu s-au pierdut, proiectul fiind finalizat înainte de termenul final din 2023.


Consiliul Județean Cluj insistă că lucrările sunt în grafic, anunță proiectul ca fiind „finalizat”, deși, în ianuarie 2020, întocmai forul administrativ județean confirma că stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID era de doar aproximativ 55%! Realitatea cruntă este că acest obiectiv, care a fost „fazat”, trebuia finalizat încă din 2014.

Permiteți-ne, dragi cititori, o comparație ce poate pare ciudată, însă se pliază perfect pe realitatea de la CMID. Dacă îți cumperi un apartament, meșterii finalizează, cu chiu cu vai, bucătăria, însă nu o poți folosi încă, pentru că nu sunt în regulă toate documentele; iar restul camerelor sunt încă „în roșu”, nefinisate, te poți lăuda prietenilor că ai un apartament finalizat? Noi spunem că nu, Alin Tișe este de altă părere!


După ce și-a cerut scuze de la clujeni pentru întârzieri, Tișe „a abdicat” de la principiile sale

Contractul pentru construirea CMID a fost reziliat pentru prima dată în octombrie 2014, fiind constatate mai multe nereguli și lucrări de mântuială executate de asocierea SC Confort SA – Atzwanger Spa și dovedite de o expertiză tehnică.

Apoi, în 2019, a fost reziliat și contractul încheiat în 2016 cu Kranz Eurocenter, pentru 24 de milioane de euro. Până la urmă, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), aflată în subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a devenit constructorul CMID.


La începutul lunii noiembrie 2019, Alin Tișe își turna cenușă în cap și spunea că „responsabilitatea și transparența sunt valori de la care nu abdicăm”. Apoi, șeful CJ Cluj a spus că, privitor la proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), Consiliul Județean Cluj și președintele acestuia „exprimă regretul” că acesta nu a fost finalizat.

A abdicat deja Alin Tișe de la principiile sale…?

CITEȘTE ȘI:

Vrei să pornești CMID? „Nu ai cu ce!” De ce nu poate fi folosit Centrul de Deșeuri Cluj?
 

Credeați că e gata? În 4 ani, lucrările la Centrul de Deșeuri s-au scumpit, din pix, cu 20 mil. €
 

abonare newsletter