Actualitate

Sala Polivalentă, gata de primit pacienți cu COVID-19. Condiții ideale pentru un spital de campanie. GALERIE FOTO

Spitalul de campanie din incinta Sălii Polivalente din Cluj a fost recepționat astăzi. Unitatea medicală poate primi 350 de pacienți cu coronavirus.

Autorităţile clujene au făcut, marţi, recepţia spitalului de campanie cu 350 de paturi, amenajat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, pentru pacienţii cu coronavirus. Unitatea medicală va fi folosită doar în eventualitatea în care va fi nevoie de acest spațiu pentru a face față cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19.

„Nu este un spital, este o unitate medicală de suport. Asta înseamnă că în această unitate, dacă vom avea nevoie de ea, vor fi internaţi pacienţi asimptomatici sau cu simptomatologie uşoară. Dotări medicale nu sunt la nivelul unui spital, pentru că nu este vorba de un spital. Această unitate are capacitatea de 350 de paturi”, a declarat medicul epidemiolog care a coordonat amenajarea spitalului, Alexandru Coman.


Un milion de lei pentru amenajarea spitalului

Costul amenajării se ridică la peste un milion de lei şi a fost suportat de Auchan România şi de partenerii săi. Echipamentele și mobilierul din unitatea medicală amenajată la Sala Polivalentă vor intra în dotarea ISU Cluj, pentru folosirea lor în cazuri similare din viitor. Peste 80 de medici vor fi relocați la acest spital, în cazul în care celelalte unități medicale prevăzute în Planul strategic medical nu vor mai face față numărului de pacienți cu coronavirus.

„Suntem bucuroşi să participăm astăzi la recepţia aproape finală a spitalului de campanie pe care, împreună cu sprijinul extraordinar pe care l-am primit de la Auchan România şi de la cei peste 40 de parteneri implicaţi în această operaţiune, am reuşit să-l organizăm. Vorbim de o resursă logistică de ultim resort pe care sper să n-o operaţionalizăm niciodată. Este prevăzută în Planul strategic medical de reorganizare a asistenţei spitaliceşti din judeţul Cluj pe ultima linie, după ce epuizăm toate resursele spitaliceşti”, a declarat prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean.


Boc: „Sperăm să nu-l utilizăm niciodată”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că unitatea este ultima linie în lupta cu coronavirusul şi că speră să nu fie nevoie de ea.

„Mulţumesc Auchan România pentru că este alături de comunitatea noastră şi la bine, dar, mai ales, la greu. Astăzi avem acel plan de rezervă pentru situaţii care sper să nu se întâmple niciodată. Este ultima linie a frontului în cadrul bătăliei împotriva coronavirusului. Sperăm să nu-l utilizăm niciodată, dar, cum spune românul, paza bună trece primejdia rea”, a spus Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

FOTO. Au fost montate paturile pentru bolnavii COVID-19, în Sala Polivalentă

 


Sala Polivalentă şi Cluj Arena vor fi transformate în spitale de campanie dacă este cazul

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter