Actualitate

Spitalul Polaris a fost preluat de Consiliul Județean. Chirie lunară de 80.000 de lei

Consiliul Județean Cluj și Spitalul Polaris Medical au încheiat astăzi contractul de colaborare în vederea combaterii COVID-19.

Spitalul Polaris, în prima linie de luptă COVID-19. Contractul de închiriere a fost semnat Spitalul Polaris, în prima linie de luptă COVID-19. Contractul de închiriere a fost semnat

A fost semnat contractul prin care Spitalul Polaris Medical devine o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Astfel, numărul paturilor destinate bolnavilor de coronavirus la nivelul județului Cluj au fost suplimentate cu 180 de locuri.

Valoarea chiriei lunare ce va fi plătită de Consiliul Judeţean Cluj, potrivit evaluării unui expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), este de 80.000 lei + TVA, lunar, echivalentul a aproximativ 2 euro/metru pătrat. Suma reprezintă închirierea spitalului şi cedarea spaţiilor și dotărilor de care spitalul dispune, urmând ca utilizarea echipamentelor să se facă în mod gratuit, fără cost suplimentar.


Personalul medical, organizarea și susținerea activității vor fi asigurate și gestionate de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Pentru a sprijini efortul depus pentru gestionarea optimă a situaţiei, conducerea spitalului pune la dispoziţie, fără niciun cost suplimentar, computerul tomograf C.T., aparatura de radiologie medicală RX, (stație de oxigen și aer comprimat medical, ecografie abdominală și echipamente pentru monitorizarea pacienților).


Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a transmis că „oficializarea acestei colaborări reprezintă o garanție în plus că sistemul medical clujean este și va fi pregătit pentru a face față luptei cu noul coronavirus. Consiliul Județean Cluj nu are nicio rezervă din a lua toate măsurile necesare protecției sănătății clujenilor și nu numai.”

La semnarea contractului, directorul general al spitalului Polaris Medical, Tudor Socea, a subliniat faptul că „este o chestiune de responsabilitate faptul că putem contribui major la consolidarea încrederii populației în actul medical și în faptul că unitatea noastră medicală va fi recunoscută ca fiind una la standarde înalte, ca parte a efortului nostru de a susține comunitatea.”


Evaluatorul a estimat chiria la 50.000 euro/lună

Evaluatorul a cerut un preț mult peste ceea ce putea suporta Consiliul Județean. Cele două părți au ajuns în cele din urmă la un acord pentru închirierea spitalului privat în schimbul sumei de 18.000 de euro pe lună.

„Evaluatorul a stabilit că valoarea închirierii acestui spital, pe lună, este de 50.000 de euro. Noi nu avem atâția bani, așa că negocierea cu cei din conducerea Spitalului Polaris a ajuns la 18.000 de euro/lună. Dar banii aceștia nu vor fi dați mai mult de trei luni, în cazul în care se ajunge la prelungirea stării de urgență”, a declarat, pentru Libertatea, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Spitalul, nefolosit timp de o lună

Spitalul privat Polaris are o capacitate de 180 de paturi, dar a fost închis în ultima lună după ce s-a anunțat că va fi spital suport de COVID-19.  Aproximativ 250 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar bolnavii au fost trimiși acasă.

CITEȘTE ȘI 


Cum va funcționa spitalul privat preluat de CJ Cluj pentru tratarea pacienților cu coronavirus

 

abonare newsletter