Actualitate

Bugetul Clujului, dezbătut public cu Emil Boc. 353 mil. € pentru proiectele mari ale clujenilor

Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a găzduit, sâmbătă, dezbaterea publică cu privire la bugetul pentru anul 2020.

Bugetul Clujului, dezbătut public cu Emil Boc. 353 mil. € pentru proiectele prioritare ale clujenilor, sursă foto: Facebook Emil Boc

În acest cadru, primarul Emil Boc, respectiv viceprimarii Dan Tarcea și Oláh Emese au preluat propuneri privind politicile publice în domeniul sănătății, al spațiilor verzi, domeniul locuirii, investițiilor și, nu în ultimul rând, propuneri cu privire la eficientizarea cheltuirii banului public.

„Aceste propuneri formulate se vor regăsi în proiectul de buget care va fi înaintat Consiliului Local. Absorbția fondurilor europene reprezintă în continuare o prioritate majoră. În acest sens, la fiecare 1 leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, Primăria atrage peste 2,5 lei din fonduri europene”, a precizat edilul.


La dezbaterea publică au participat, printre alții, deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, respectiv deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru. Primul a propus o dezbatere cu cetățenii pe tema banilor alocați pentru spitale, în timp ce al doilea a transmis doleanțele activiștilor clujeni cu privire la accesul liber în Parcul Est începând cu anul curent.

Pentru anul 2020, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca se ridică la 353.237.996 de euro (peste 1,68 miliarde de lei), din care aproape 212 milioane de euro fac parte din bugetul de funcționare, iar peste 141 milioane de euro merg spre dezvoltare. Anul acesta, municipalitatea cheltuie 13,2 milioane de lei pentru bursele din educație, 12,6 milioane de lei pentru cultură, iar 11 milioane de lei merg spre structurile sportive.


Aflată pe lista priorităților municipalității în 2020, Centura Metropolitană (traseu Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida) este principala țintă a primarului Emil Boc. Pentru documentația tehnică și de urbanism necesară pentru Centură vor fi cheltuiți 11,5 milioane de lei, iar pentru documentația tehnică și de urbanism necesară pentru drumurile de legătură între Centura Metropolitană și oraș vor merge 6 milioane de lei.

Cele mai importante proiecte în 2020

1. Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.


2. Finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 8, Primăverii nr. 20 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

3. Finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.


4. Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.

5. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.


6. Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skatepark-ului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

7. Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

8. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei/ Science Museum.

9. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/ carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.

10. Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/ familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

11. Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă. Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi – cel puţin 10 spaţii. Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.

12. Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter