Actualitate

O nouă evaluare la exproprierile de la Aeroport

Încă din 2011, Consiliul Județean (CJ) Cluj se străduie să exproprieze imobilele aflate pe culoarul pistei de 3.500 de metri a Aeroportului Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că terenurile care vor face obiectul exproprierilor de la aeroport urmează să fie evaluate de un nou expert. Proprietarii s-au plâns că preţurile propuse sunt sub nivelul pieţei.

"Nu există niciun blocaj, doar că nu avem buget încă, abia în luna februarie îl vom aproba. Noi am prins în buget şi anul acesta bani pentru continuarea exproprierilor. Problema la exproprieri este că oamenii din Someşeni sunt nemulţumiţi de valoarea pe care expertul o dă la terenuri. Astfel, tot acest proiect al exproprierilor practic se duce în instanţă. Odată ce suma se triplează, în loc să plăteşti cu un milion de euro 10 hectare, plăteşti doar 2 hectare, iar suma alocată an de an devine insuficientă. Continuăm cu investiţiile în aeroport şi vom merge, sperăm, într-un ritm mai bun pe exproprieri, pentru că, urmare a nemulţumirii oamenilor, am luat un alt expert care să facă evaluarea, întrucât oamenii au venit în şedinţa de consiliu judeţean şi au susţinut că valoarea indicată de expertul pe care îl avem este prea mică, iar atunci am decis să schimbăm expertul. Probabil că expertul acesta va avea o altă gândire cu privire la valoarea terenului şi sperăm să reducem cât putem de mult procesele, cu alte cuvinte să fie acceptate aceste valori de oameni ca să nu fim nevoiţi să triplăm preţul unui teren la mijlocul anului şi să putem să expropriem o suprafaţă cât mai mare de teren", a afirmat Alin Tişe.


Vă reamintim că, în luna septembrie 2019, forul județean a dat undă verde unei noi etape de exproprieri pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Apahida pentru devierea râului Someșul Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului. CJ Cluj trebuie să exproprieze 334 de parcele, pentru care urma să aloce aproximativ 2 miliarde lei vechi, adică 200.000 RON.

Ulterior, la sfârșitul lunii noiembrie, zeci de proprietari de terenuri care urmează să fie expropriaţi au făcut scandal în şedinţa de Consiliu Judeţean, nemulţumiţi de sumele infime oferite (0,45 bani/mp). Proprietarii au venit „înarmați” cu foi A4, pe care au scris diferite mesaje, ținta fiind preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, care a lipsit însă de la şedinţă.


Nu a fost pentru prima oară când proprietarii de terenuri din zona Aeroportului Cluj au protestat pentru „mărunțișul” ce urmau să-l primească cu titlu de despăgubire din partea forului județean. În 2015, aceștia au câştigat procese pe bandă rulantă, iar despăgubirile acordate în instanţă au fost chiar şi de trei ori mai mari.

În 2016, când a venit în fruntea Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe spunea că Aeroportul Cluj nu va beneficia „prea curând” de prelungirea pistei de aterizare-decolare de la 2.100 la 3.500 de metri, în ciuda faptului că, nu de puţine ori, conducerea instituţiei a cerut insistent prelungirea acesteia. Tişe afirma că prelungirea noii piste „nu este de actualitate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter