Actualitate

O nouă rundă de „socoteală” la Aeroport. Șase oferte pentru evaluarea terenurilor expropriate

Încă din 2011, Consiliul Județean (CJ) Cluj se străduiește să exproprieze imobilele amplasate pe culoarul pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

O nouă rundă de socoteală la Aeroport. Șase oferte pentru reevaluarea terenurilor expropriate O nouă rundă de socoteală la Aeroport. Șase oferte pentru reevaluarea terenurilor expropriate

După ce CJ Cluj a lansat în data de 23 decembrie 2019 o licitație pentru o nouă expertiză privind prețurile cu care terenurile de la AIAIC vor fi expropriate – pentru devierea Someșului Mic și prelungirea pistei la 3.500 de metri –, șase evaluatori au depus oferte pentru reevaluarea terenurilor.

Ofertanții sunt: Neoconsult Valuation (București), Citadelle Expert (Zărnești), Bulău T. Vlad – evaluator autorizat (Iași), Expertus SRL (Timișoara), Androniu G. Iulian-Cosmin – expert evaluator (Brăila) și Gama Eval Invest SRL (Hunedoara). Ofertele lor vor fi analizate și punctate până cel târziu în data de 23 martie, iar valoarea estimată de CJ Cluj pentru acest contract este de 132.000 de lei.


Vă reamintim că, în luna septembrie 2019, forul județean a dat undă verde unei noi etape de exproprieri pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Apahida pentru devierea râului Someșul Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului. CJ Cluj trebuie să exproprieze 334 de parcele, pentru care urma să aloce aproximativ 2 miliarde lei vechi, adică 200.000 RON.

Ulterior, la sfârșitul lunii noiembrie, zeci de proprietari de terenuri care urmează să fie expropriaţi au făcut scandal în şedinţa de Consiliu Judeţean, nemulţumiţi de sumele infime oferite (0,45 bani/mp). Proprietarii au venit „înarmați” cu foi A4, pe care au scris diferite mesaje, ținta fiind preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, care a lipsit însă de la şedinţă.


Nu a fost pentru prima oară când proprietarii de terenuri din zona Aeroportului Cluj au protestat pentru „mărunțișul” ce urmau să-l primească cu titlu de despăgubire din partea forului județean. În 2015, aceștia au câştigat procese pe bandă rulantă, iar despăgubirile acordate în instanţă au fost chiar şi de trei ori mai mari.

Prelungirea pistei, tot mai necesară

În 2016, când a venit în fruntea Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe spunea că Aeroportul Cluj nu va beneficia „prea curând” de prelungirea pistei de aterizare-decolare de la 2.100 la 3.500 de metri, în ciuda faptului că, nu de puţine ori, conducerea instituţiei a cerut insistent prelungirea acesteia. Tişe afirma că prelungirea noii piste „nu este de actualitate”.


„Pelungirea noii piste încă nu e de actualitate pentru că, în primul rând, trebuie să ne lămurim când termină Apele Române devierea Someşului (...) Acest Aeroport, aşa cum este el, rezistă din punct de vedere al traficului, face faţă în perspectiva a 5-7 ani. Nu avem presiunea de a prelungi pista, (...) aceasta va fi gata în următorii 5 ani”, susţinea la acea dată Tişe.

Apoi, în luna aprilie, Ioan Deneș, fostul ministru al Apelor și Pădurilor, aflat în vizită la Cluj-Napoca, a criticat dur lipsa de implicare a CJ Cluj în privința lucrărilor de deviere. Conform acestuia, administrația județeană nu a constituit nici măcar o comisie pentru exproprieri. Deneș a tras un semnal de alarmă în privința întârzierii acestor lucrări cu impact major asupra pistei Aeroportului Cluj.


În schimb, directorul general al AIAIC, David Ciceo, afirmă că extinderea pistei de aterizare/decolare la 3.400 metri este „un vis real”. Acesta a confirmat că pista extinsă este prioritatea primordială a Aeroportului și, odată cu devierea Someșului Mic și lucrările de extindere finalizate, 2026 este termenul optimist pentru zborurile intercontinentale via SUA și Asia.

„Nu este la îndemâna mea, eu aș vrea să le dau oamenilor cât mai mult. Expertiza va spune care este valoarea de piață, la fiecare teren în parte. Când expertiza va fi gata, îl vom chema pe evaluator în fața consilierilor județeni, să ne explice de ce un anumit teren are valoarea respectivă. Oamenii sunt nemulțumiți, spun că eu nu doresc să le dau sumele de bani, dar niciunul dintre noi nu le poate da mai mult sau mai puțin decât spune expertu”” – Alin Tișe, președintele CJ Cluj


CITEȘTE ȘI: Se mută Aeroportul Cluj...? David Ciceo, despre poluarea fonică: „Pista rezolvă problema!”

abonare newsletter