Actualitate

Se mută Aeroportul Cluj...? David Ciceo, despre poluarea fonică: „Pista rezolvă problema!”

Directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj (AIAIC), David Ciceo, a lămurit aspectele privind poluarea fonică și mutarea aeroportului într-o altă zonă din județul Cluj.

Se mută Aeroportul Cluj...? David Ciceo, despre poluarea fonică: „Pista rezolvă problema!”, sursă foto: Raymond Füstös, monitorulcj.ro Se mută Aeroportul Cluj...? David Ciceo, despre poluarea fonică: „Pista rezolvă problema!”, sursă foto: Raymond Füstös, monitorulcj.ro

Mai mulți clujeni s-au plâns în ultimele luni de zgomotul produs de aeronavele care decolează și aterizează pe pista aeroportului. În septembrie, deputatul independent Adrian Dohotaru anunțase că a cerut Ministerului Transporturilor și ROMATSA ca avioanele să nu mai zboare peste orașul Cluj-Napoca, deoarece deranjează fonic. Ciceo afirmă că extinderea pistei la 3.400 metri ar rezolva și această problemă.

„Ne preocupă foarte mult acest aspect, avem absolut toate avizele de la mediu, s-au făcut măsurători. Să știți că, din punct de vedere al poluării fonice, suntem pe locul trei, după poluarea fonică la oră de vârf în centrul Clujului, după CFR. Dorim în continuare să luăm măsuri, iar noile aeronave sunt mult mai puțin zgomotoase. În 20-30 de ani, toate avioanele actuale vor fi înlocuite. Odată cu extinderea pistei, când vor decola peste oraș, vor fi la o înălțime mult mai mare, zgomotul mult mai atenuat”, a punctat Ciceo, la un post de radio local.


Directorul general al AIAIC a explicat că direcția de decolare a aeronavelor depinde nu doar de intensitatea vântului, ci și de activitatea avioanelor militare de la Câmpia Turzii. Aceste aspecte sunt stabilite de ROMATSA, iar decizia aparține controlului de trafic, în funcție de condițiile meteo. Referitor la informațiile privind construcția unui nou aeroport în județul Cluj, într-un alt loc decât cel actual, Ciceo a precizat că este „prea puțin probabil”.

„Actuala locație suportă dezvoltarea, o singură pistă poate să asigure un trafic de chiar peste 20 de milioane de pasageri. Trebuie platforme, căi de rulare, căi de degajare rapidă. Oriunde s-ar pune un aeroport nou, ar atrage orașul după el, inclusiv locuințele. Se vorbește despre conceptul de city airport – aeroport-oraș”, a precizat Ciceo.


„Nu știu dacă Ministerul Apărării ar da un aviz de folosire în comun (n.red. la Luna). Un nou aeroport este puțin probabil. Bineînțeles, merită analizat, sunt discuții în acest sens, dar este puțin probabil și din punct de vedere al obstaculării de a găsi un teren corespunzător în apropiere în județ. Acest aeroport (n.red. actualul) poate asigura condițiile corespunzătoare”, a conchis David Ciceo.

CITEȘTE ȘI: Propunere pentru reducerea zgomotului la Aeroportul Cluj: mutarea zborurilor de noapte pe timpul zilei

Ultimele Stiri
abonare newsletter