Actualitate

O piedică birocratică în plus. Prelungirea pistei Aeroportului Cluj se lasă așteptată ... de 8 ani!

Încă din 2011, Consiliul Județean Cluj „se chinuie” să exproprieze imobilele amplasate pe culoarul pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri de la Aeroport.

La Aeroportul Internațional Cluj este nevoie de o pistă de 3.500 de metri pentru ca aeronavele care efectuează zboruri intercontinentale să poată ateriza şi decola, iar pentru realizarea pistei este necesară devierea râului Someş.

Consiliul Judeţean a dat undă verde în luna septembrie 2019 unei noi etape de exproprieri pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Apahida pentru devierea Someșului Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.


"Exproprierile sunt continuarea planului Consiliului Județean de prelungire a pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Cluj. Vor urma tot felul de conflicte, deoarece valorile sunt la fel de mici ca și la începutul celorlalte exproprieri. Timpul a trecut și nu este nevoie să ne ținem de valorile estimate inițial iar expertiza care se va desfășura înainte de a intra efectiv în expropriere poate va da valori mai apropiate de doleanțele oamenilor și de piață. Dacă nu, ca și data trecută, oamenii își vor câștiga drepturile în instanță. Sumele, le vedem și noi, sunt extrem de mici, este sub un leu metrul pătrat de teren și cu toate că este teren extravilan, este destul de mic prețul", a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Acum, la două luni distanță, Consiliul Județean a ajuns doar la emiterea deciziei de expropriere a imobilelor pentru proiectul privind amenajarea râului Someşul Mic pe raza localităților Cluj-Napoca și Apahida.


Cei care urmează să fie expropriați trebuie să se prezinte la sediul Consiliului Județean cu documentele care atestă dreptul de proprietate sau un alt drept real. Totodată, în 30 de zile de la data comunicării notificării, cei în cauză trebuie să elibereze imobilul supus exproprierii.

Exproprieri de 2 mld lei vechi

Consiliul Judeţean va expropria 334 de parcele pentru care va aloca aproximativ 2 miliarde lei vechi.


Reprezentanţii Aeroportului spun că e un pas important, dar că este nevoie şi de exproprieri în vederea extinderii pistei, exproprieri care nu ştiu când vor veni. Extinderea pistei este vitală pentru a avea conexiuni directe cu SUA, Canada sau Asia.

“E un pas important şi pentru Aeroport. Din câte am înţeles, exproprierile sunt dedicate strict culoarului Someşului, dar e un pas. În situaţia extinderii pistei mai trebuie exproprieri şi pentru culoarul pistei. Acestea nu ştiu când vor veni, Consiliul Judeţean ştie. Noi credem în acest proiect, e necesar, dar depindem de Consiliul Judeţean, dânşii se ocupă de partea de exproprieri. Extinderea pistei este deosebit de importantă şi noi credem în acest proiect. Este un beneficiu pentru clujeni să poată face zboruri peste Ocean. Din studiile pe care le avem, extinderea ar trebui să fie la 3.450 de metri, undeva aproape de 3.500 de metri, acum avem 2.100 metri. Ar putea fi legat Clujul direct de Statele Unite, Canada, Asia. Alte beneficii ar fi că ar creşte interesul odată cu extinderea pistei, ar creşte interesul şi pentru zborurile cargo, vorbim de aeronave mai mari care au capacitate mare de transport pentru a fi profitabile şi pentru ei executarea unor asemenea zboruri”, a declarat Iuliu Pop, director general adjunct la Aeroportul Internaţional Cluj.


Reamintim că la începutul anului, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a transmit o solicitare prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care i-a solicitat implicare și sprijin în finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Someșul Mic.

În 2016, când a venit în fruntea Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe spunea că Aeroportul Internaţional Cluj nu va beneficia prea curând de prelungirea pistei de aterizare-decolare de la 2100 la 3500 de metri, în ciuda faptului că, nu de puţine ori, conducerea instituţiei a cerut insistent prelungirea acesteia. Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe spunea că prelungirea noii piste “nu e de actualitate”.


“Pelungirea noii piste încă nu e de actualitate pentru că în primul rând trebuie să ne lămurim când termină Apele Române devierea Someşului (...) Acest aeroport, aşa cum este el, rezistă din punct de vedere al traficului, face faţă în perspectiva a 2,3, 5,7 ani. Nu avem presiunea de a prelungi pista mâine pentru că aşa cum este ea mai puţin zborurile transcontinentale nu se pot realiza. Prelungirea pistei va fi gata în următorii 5 ani”, susţinea la acea dată Tişe.

În luna aprilie, ministrul Apelor și Pădurilor, aflat în vizită la Cluj, a criticat dur lipsa de implicare a Consiliului județean Cluj în privința lucrărilor de deviere a Someșului. Conform ministrului Ioan Deneș, administrația județeană nu a constituit nici măcar o comisie pentru exproprieri. Cu prilejul vizitei sale în Cluj, ministrul Apelor și Pădurilor a tras un semnal de alarmă în privința întârzierii acestor lucrări cu impact major asupra pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Investiţia de amenajare a râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, care prevede devierea cursului în vederea prelungirii pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, nu este una de importanţă locală, ci una de importanţă naţională. Credem în încadrarea în termenele de derulare a investiţiei şi finalizarea ei în 2022 şi trag un semnal de alarmă deoarece suntem deja în întârziere. Dacă până acum s-a stat într-o zonă de lentoare, vrem să urgentăm proiectul care se ridică la 109 milioane de lei. Noi am alocat, în acest an, trei milioane de lei ca să arătăm că ne dorim ca proiectul să se finalizeze", declara Ioan Deneş.

Alin Tișe s-a arătat nemulțumit de alocarea acestor bani.

„S-au alocat 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de deviere a Someșului. Am verificat, împreună cu constructorii și am ajuns la concluzia că ar putea să mai facă vreo 10 metri de deviere cu acei bani. Finanțare foarte bună, vreo 6.000 de euro au fost alocați. Sunt banii de o vilă frumoasă în acest oraș. Trebuie 40 de milioane de lei ca să se termine aceste lucrări, adică 8-10 milioane de euro", declara Alin Tișe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter