Actualitate

Ambasadorul României la Vatican, cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Profesorul Zăpârţan i-a coordonat teza de doctorat lui Alin Tişe

Profesorul Liviu Zăpârţan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, va primi săptămâna viitoare titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj - „Clujean de onoare”. Reamintim că Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean l-a avut, în 2014, pe Zăpârţan drept conducător de doctorat.

sursa foto Eugen Olariu sursa foto Eugen Olariu

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de joi, 19 decembrie, se află şi un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Cluj - „Clujean de onoare” profesorului universitar Liviu Zăpârţan, “una dintre personalităţile cu adevărat remarcabile ale învățământului superior și ale cercetării clujene, naţionale şi internaţionale”, potrivit forului judeţen.

Istoric și filosof clujean, Liviu Zăpârţan este Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Militar Suveran de Malta.


Astfel, după ce în perioada anilor 1995-2000 domnul Zăpârțan a fost Ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg, fiind decorat cu Ordinul „Marea Cruce de Merit a Marelui Ducat de Luxemburg”, începând din anul 2016 Zăpârţan îndeplinește înalta demnitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta.

“Prin întreaga și extrem de bogata activitate derulată în calitate de ambasador, Excelența Sa a acționat în direcția dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Vatican, contribuind, totodată, la creșterea vizibilității internaționale a Statului Român și a județului Cluj, ale căror valori și tradiții le-a promovat în mod constant în plan internațional. În acest context, al extrem de consistentei activități de promovare a Clujului şi a României în lume, se impune a fi menționat și rolul extrem de important pe care personalitatea propusă a fi desemnată Cetățean de Onoare al Județului Cluj l-a avut în organizarea vizitei în Transilvania a Papei Francisc, moment de vârf al relațiilor dintre România şi Sfântul Scaun”, transmite Consiliul Judeţean.


În ceea ce privește cariera didactică, începând din anul 1970 și până în 1990, Liviu Zăpârţan a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca și, începând cu anul 1990, profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

În perioada 2001-2005, Zăpârţan a fost șef al Departamentului de Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi cadru didactic al Departamentului de Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”.


Totodată, în perioada 2005-2010, Zăpârţan a fost directorul Şcolii de Filosofie Politică a Universităţii „Babeş-Bolyai” iar, în perioada 2005-2012, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Departamentul de Istorie a Filosofiei Antice și Medievale. Ulterior, profesorul Liviu Zăpârţan a predat în cadrul Institutului de Studii Doctorale al UBB Cluj-Napoca.

Liviu Petru Zăpârțan a publicat peste 80 de lucrări științifice și didactice în țară și străinătate şi a primit totodată, titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Şieu-Odorhei din comuna Bistriţa-Năsăud precum şi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud.


Reamintim că în 2004, Alin Tişe și-a susținut lucrarea de doctorat cu tema ”Concepţii privind rolul discursului politic în consolidarea democraţiei”, iar coordonatorul lucrării a fost profesorul universitar Liviu Zăpărțan.

sursa foto Eugen Olariu

Ultimele Stiri
abonare newsletter