Actualitate

Ce primează, dreptul la somn sau dreptul la viață? LEGEA imperfectă lasă loc la interpretări

Judecătorul Cristi Danileț a publicat pe rețelele de socializare articole de lege prin care arată că poliția ar fi putut interveni și fără mandat în cazul fetei răpite și ulterior ucise din Caracal.

Judecătorul mai arată, că s-ar fi putut interveni. Cu toate că în legislație este specificat că: „Domiciliul și reședința sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliu ori în reședința unei persoane fără învoirea acesteia”, se poate deroga prin lege pentru „înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

De asemenea, legislația cu privire la perchezițiile de domiciliu a fost modificată de mai multe ori de-a lungul anilor, ajungându-se la ideea că „dreptul la somn e mai important decât cel la viață”.


„Am cercetat legislația națională cu privire la percheziții. Acum doar judecătorul încuviințează această măsură. Dar am constatat că au fost perioade când măsura era luată de procuror sau chiar de organele de cercetare penală pentru situații urgente, când nu se putea aștepta autorizația. Cât privește timpul de efectuare a ei, cel puțin de 60 de ani reglementarea e identică: se pare că dreptul la somn e mai important decât cel la viață”, a scris judecătorul clujean.

C.PROC.PENALĂ COMUNIST, 1968


Art. 101: Organul de cercetare penală poate face perchezitii domiciliare cu autorizaţia procurorului.

Art. 103: Percheziţia domiciliara se poate face de organul de cercetare penală între orele 6-20, iar în celelalte ore numai în caz de infracţiune flagrantă, sau cînd percheziţia urmează a se efectua într-un local public. Percheziţia începută între orele 6-20 poate continua şi în timpul nopţii. Percheziţia domiciliara se poate face de procuror, şi în timpul nopţii.


Citește și: Mai mulți clujeni au aprins lumânări în centrul orașului pentru fetele din Caracal, ucise cu bestialitate

Ultimele Stiri
abonare newsletter