Actualitate

Cristi Danileț, după protestul de la Bruxelles: “De acum încolo, decizia e strict politică!”

Prezent la Bruxelles, acolo unde a protestat, joi, pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles, judecătorul penalist Cristi Danileț vine cu câteva concluzii după acțiunea magistraților.

30 de judecători și procurori am fost la Bruxelles, în timpul concediului de odihnă și pe banii noștri. Au fost trei întâlniri la nivel înalt, cu înalți reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European. A mai fost un protest mut pe treptele Palatului de Justiție din Bruxelles, la care s-au alăturat magistrați belgieni”, a declarat Danileț, potrivit clujust.ro.

“Aceștia apreciază mult dialogul cu magistrații, cunosc situația din România și înțeleg pericolul OUG-urilor pe justiție și codurilor penale. E incredibil pentru ei cum una ne spun să facem și alta fac cei de la București. Nu mai au vreo toleranță la modificările pe legile justiției și anticorupție. Comisia Europeană e pregătită în orice moment să reacționeze”, a precizat judecătorul despre rezultatele întâlnirilor cu oficialii europeni.


“Dacă apar modificări, imediat vor discuta posibilitatea de a acționa România în judecată la CJUE (n.red. Curtea de Justiție a Uniunii Europene). Altfel, vor încerca să epuizeze toate căile diplomatice de dialog până să se decidă dacă declanșează procedura de infrigement pe art. 7 din Tratatul UniuniI Europene, cum fac acum în cazul Poloniei”, mai spune Danileț.

”Între timp, cinci acțiuni judiciare (sesizări ale unor instanțe din România) sunt reunite la CJUE pentru a decide dacă modificările la legile justiției, confirmate de CCR, sunt conforme cu standardele europene. Personal, cred că în momentul de față am epuizat toate formele de dialog cu autoritățile naționale și europene. De acum încolo, decizia e strict politică”, a conchis magistratul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter