Actualitate

Protest al magistraţilor români la Palatul de Justiţie din Bruxelles

30 de magistraţi din toată ţara au protestat joi pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles, împotriva modificării legilor justiţiei de către coaliţia PSD - ALDE. Ei au purtat banderole albe şi au afişat pancarte cu mesaje în engleză şi franceză.

Reprezentanţi ai Asociaţiei “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţiei ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie”, magistraţii au anunţat printr-un comunicat, remis joi, că se vor întâlni la Bruxelles ”cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România şi care va cuprinde şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles”.

”Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneţia şi rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independenţa justiţiei, judecătorii şi procurorii fiind supuşi unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerinţele statului de drept”, se mai spune în documentul citat.


Magistraţii avertizează că ”o astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora. Dreptul la informare al entităţilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber şi fără presiuni cu magistraţii români”.

Ei le reproşează autorităţilor ”lipsa unui dialog real” cu judecătorii şi procurorii, ceea ce i-a determinat pe aceştia din urmă să ”protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, abrogarea dispoziţiilor referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, renunţarea la dispoziţiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură”.


Reprezentanţi ai Asociaţiei “Forumul Judecătorilor din România”, ai Asociaţiei ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ai Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie” au organizat joi un protest la Bruxelles care a cuprins şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles. Magistraţii români au anunţat că se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter