Actualitate

Oamenii lui Tişe. Toţi sunt buni la toate! Fostul director al Aeroportului Băneasa, propus în CA-ul de la Aeroportul Cluj. Legăturile ajung până la Elena Udrea şi Dan Voiculescu!

Aeroportul Cluj intră pe mâna specialiştilor în lucrări de mântuială şi suspecţi de afaceri controversate.

Alin Tişe l-a propus pe fostul director al Aeroportului Băneasa, Valentin Grigoriu, în Consiliul de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj. În 2005, Grigoriu a semnat un protocol prin care urma să închirieze 8,9 hectare de teren din Aeroportul Băneasa unei firme aparţinând lui Dan Voiculescu, care intenţiona să construiască acolo un centru comercial. Legăturile sunt mult mai adânci şi ajung inclusiv până la fostul ministru Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.

Valentin Grigoriu, liberalul generos


În februarie 2004, înainte de alegerile locale, o firmă aparţinând lui Dan Voiculescu primeşte cadou un contract de închiriere pentru 20 de hectare din cele 39 aflate în proprietatea Aeroportului Bucureşti Băneasa.

Un an mai târziu, pe 10 august 2005, Dan Voiculescu reuşeşte să-l convingă pe noul director al Aeroportului Băneasa, Valentin Grigoriu, impus de PNL, să pună în executare un dubios contract de închiriere încheiat sub guvernarea Năstase. Plin de avantaje pentru Voiculescu, păgubos pentru aeroport. De altfel, presa vremii scria că prima grijă a lui Grigoriu a fost să se zbată ca afacerea lui Voiculescu să ia avânt pe terenurile aeroportului, închiriate sub guvernarea PSD.


Adrian Gărdean şi jefuirea Aeroportului Băneasa

În 1999, Dan Voiculescu, prin intermediul companiei Benefica, achiziţionează de la stat Aviaţia Utilitară Bucureşti SA. Voiculescu revendică de la Ministerul Transporturilor un teren de câteva zeci de hectare, presupus a fi deţinut de Aviaţia Utilitară în perimetrul Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa (AIBB). Din cauză că nu se înţelege cu ministrul Transporturilor de atunci - viitorul său duşman de moarte, Traian Băsescu -, Voiculescu vinde Aviaţia Utilitară unei firme înfiinţate în 1999. Este vorba despre Aviaţia Utilitară 2000, societate deţinută de un afacerist din Petroşani abonat la banul public şi certat cu legea: milionarul în euro Adrian Gărdean, scria în 2014, ziarul Puterea.


În 2002, Adrian Gărdean declanşează procedura de faliment a companiei Aviaţia Utilitară 2000. În 2005, Curtea de Apel Oradea constată, definitiv şi irevocabil, starea de faliment a Aviaţiei Utilitare 2000. La data respectivă, firma lui Gărdean avea o datorie la stat de 70 de miliarde de lei. Simultan cu lupta pentru obţinerea falimentului Aviaţiei Utilitare 2000, Adrian Gărdean deschide un nou front juridic: dobândirea a 8,9 ha de teren din averea AIBB.

“Între Gărdean şi AIBB începe o luptă de-a şoarecele şi pisica, război purtat pe relaţia Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea Supremă de Justiţie. Practic, Adrian Gărdean solicită judecătorilor să-i acorde dreptul de proprietate asupra celor 8,9 hectare de teren aflate în proprietatea AIBB.  Judecătorii de la Curtea Supremă decid, în 14 septembrie 2004, că Aviaţia Utilitară Bucureşti SA are dreptul de proprietate asupra celor 8,9 hectare din averea AIBB”, scriau jurnaliştii de la Puterea.


Valentin Grigoriu, lacheul omului de afaceri Adrian Gărdean, trimis în judecată în dosarul “Gala Bute”

Valentin Grigoriu, susţinut de PNL, a fost director general al Aeroportului Băneasa doar cinci luni, între iulie şi noiembrie 2005. Presa vremii scria că cel care a reuşit să îl impună în această funcţie a fost omul de afaceri Adrian Gărdean.


Ce face Grigoriu în aceste cinci luni cât a fost parcat pe înalta funcţie? Recunoaşte dreptul de proprietate al Aviaţiei Utilitare 2000 asupra unui teren de 1,1 hectare de teren, pe care sunt situate hangarele societăţii aflate în... faliment! Mai mult, pentru a produce un haos total, Valentin Grigoriu semnează alături de directorul economic Liliana Pop, din partea AIBB, un protocol cu Aviaţia Utilitară Bucureşti SA pentru a construi un mall pe terenul de 8,9 hectare, aflat în litigiu. Cu alte cuvinte, Grigoriu recunoaşte dreptul de proprietate al Aviaţiei Utilitare Bucureşti SA pe cele 8,9 hectare aflate în litigiu.

La finele anului 2017, atât Adrian Gărdean cât şi fratele lui, Miron Dorel Gărdean (în calitate de administrator şi acţionar al SC Termogaz Company SA), au fost trimişi în judecată de DNA pentru dare de mită, într-o cauză disjunsă din dosarul „Gala Bute”. Procurorii îi acuză că ar fi dat şpagă fostului ministru Elena Udrea pentru ca aceasta să le asigure finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".

Legătura Gărdean – Boian – Udrea – Centrul de Deşeuri Cluj

În 2016, Consiliul Judeţean Cluj, condus de Alin Tişe (PNL) a atribuit un contract de 24 milioane de euro pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) firmei Krantz Eurocenter.

Kranz Eurocenter SRL este în atenţia procurorilor anticorupţie. În 2014, firma controlată de Corin Boian, apropiat al fostei guvernări PDL, a fost anchetată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală. Boian este cercetat penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală într-un dosar unde prejudiciul se ridică la suma de 2.385.000 de lei.

În 2011, Boian a fost investigat de DNA pentru modul în care s-a demarat investiţia privind dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parâng, mai exact cum a fost decontat primul milion de lei (10 miliarde de lei vechi), acordat de către ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Kranz Eurocenter Piteşti a câştigat un contract fabulos, în valoare de 67 de milioane de euro, în contextul în care bilanţul contabil era de-a dreptul dezastruos. Procurorii au verificat inclusiv modul în care a fost posibil ca o societate cu datorii mai mari decât capitalul social să fie eligibilă pentru o astfel de licitaţie.

În dosarul “Gala Bute”, omul de afaceri Adrian Gărdean a făcut mărturisiri amănunţite legate de modul în care fostul ministru Elena Udrea ar fi pretins şi încasat şpăgi de la oamenii de afaceri pentru contractele finanţate de către Ministerul Turismului. Potrivit acestuia, Corin Boian, care deţine societatea Kranz Eurocenter SRL, i-ar fi adus Elenei Udrea şpaga în valiză, direct la minister.

„Boian Corin a venit la biroul meu din Băneasa, având cu el o geantă neagră de mână, cam de dimensiunea unei unităţi centrale de calculator în care avea o sumă de bani, spunându-mi că sunt 600.000 euro. În aceeaşi geantă am pus şi eu 300.000 euro. Din câte îmi amintesc, toţi banii pe care i-am pus eu erau în bancnote mari, de 500 de euro. De la biroul meu, am mers împreună cu Boian Corin, cu maşina acestuia, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din apropierea Casei Poporului”, ar fi mărturisit Adrian Gărdean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter