Actualitate

Schimbarea Consiliului de Administraţie de la Aeroport. Decizie de ultimă oră a lui Alin Tişe

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, încearcă a doua oară să schimbe componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj. După ce avocatul care l-a reprezentat în procesul de divorţ a ales să se retragă şi după circul de la şedinţa precedentă de Consiliu Judeţean, Tişe a decis să nu-i mai revoce nici pe actualii membri.

Președintele Consiliului Județean Cluj nu renunță la ideea de a schimba membrii Consiliului de Administrație de la Aeroport, cu toate că prima încercare a eşuat, după un scandal monstru. Mai mult, avocatul Mihai Lăpușan, cel care l-a reprezentat pe Tișe în procesul de divorț, a declinat propunerea de a face din Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu.

La ședința din luna ianuarie, proiectul Consiliului Judeţean Cluj de schimbare a unor membri din Consiliul de Administraţie de la aeroport a fost retras de pe ordinea de zi, după ce comisia care trebuia să îşi dea avizul de legalitate asupra hotărârii (pozitiv sau negativ) nu a reuşit să emită un punct de vedere.


Potrivit proiectului de hotărâre, Alin Tişe a dorit să îi revoce pe Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) „datorită încălcării obligațiilor contractuale”. Potrivit unui document al CJ, în activitatea celor trei „s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară (Consiliul Județean Cluj – n.r.) a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat”.

Acum, la a doua încercare, Tişe a renunţat la revocarea celor trei, dar acestora li se vor alătura încă patru persoane. Astfel, numărul membrilor din Consiliul de Administraţie de la Aeroport ar uma să fie de 7.


Potrivit proiectului de hotărâre, Consiliul Judeţean ar urma să îi numească în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj pe Alina Mirela Petre - reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Diana Angelica Rădulescu, Valentin Grigoriu şi Daniel Perşu -reprezentantul autorității publice tutelare.

Valentin Grigoriu a fost directorul Aeroportului Băneasa, dar în 2005 a fost demis. A atras atentia presei după ce a semnat un protocol prin care urma să închirieze 8,9 hectare de teren din Aeroportul Băneasa unei firme aparţinând lui Dan Voiculescu, care intenţiona să construiască acolo un centru comercial.


Cum s-a ajuns aici?

În 2017, consilierii judeţeni votau celebra Hotărâre 220, prin care toţi directorii de regii din subordinea județului erau demişi, locul lor urmând să fie luat de consilii de administraţie numite pe criterii politice. Baza legală invocată a fost OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.


Prefectului județului Cluj, Aurel Cherecheş, a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 220/2017, solicitând anularea acesteia, iar reprezentanţii conducerii aeroportului au invocat o excepţie de neconstituționalitate a unor prevederi din OUG 109/2011, care a dus la suspendarea procesului privind anularea hotărârii.

Astfel, dacă nu a reuşit să îl înlăture pe David Ciceo de la conducerea Aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, încearcă acum să schimbe în întregime Consiliul de Administraţie.


Cum ar arăta noul CA de la Aeroport dacă proiectul va trece de votul consilierilor?

Irimie Popa este profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj. Irimie Popa Emil a fost validat, în ianuarie 2013, consilier local din partea USL, el fiind membru PSD. Irimie Popa a fost de asemenea, candidatul USL pentru Colegiul 4 la alegerile parlamentare (Mărăşti - Între Lacuri - Someşeni - Dâmbul Rotund – Gruia), dar după redistribuire a pierdut alegerile.

Viorel Federiga este membru PNL, fost consilier local la Dej

Konnert Agnes – membru UDMR

Alina Mirela Petre a fost inspector antifraud la ANAF și este director în Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului din cadrul Ministerului Finanțelor.

Daniel Perșu este comandor în rezervă, fost pilot militar la Câmpia Turzii și a condus până în 2015 Unitatea Specială de Aviație a MAI de la Cluj-Napoca.

Diana Angelica Rădulescu  - avocat în Baroul Bucureşti

Valentin Grigoriu - fost director al Aeroportului Băneasa

Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj

În realitate, nu se dorește un CA eficient, performant, pentru că el ar trebui să facă ordine și să vadă tot ce e acolo în bunul mers al aeroportului. Nimeni de acolo nu-și dorește un CA performant pentru că i-ar încurca în modul în care se conduce azi aeroportul. Nu vom abandona ideea de a eficientiza Consiliul de Administrație în ciuda tuturor atacuri (...)”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter