Actualitate

Ceaușescu, cel mai iubit dintre președinți! La polul opus, omul care promitea schimbarea

În ciuda trecerii celor aproape trei decenii de la căderea regimului comunist, românii par să continue să ducă dorul "Epocii de Aur".

Astfel, conform unui sondaj realizat de către Institutul de Studii Sociale (ISOGEP), 64.3% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre Nicolae Ceaușescu, fostul lider al PCR. Totodată, ex-dictatorul comunist a adunat și cele mai puține răspunsuri negative (31.7%), în timp ce unul din 5 români au o părere "excelentă" despre acesta!

De partea cealaltă, la polul opus, Ion Iliescu este cel mai puțin popular dintre președinții României. Omul care a preluat puterea după Revoluție a "strâns" doar 33.9% răspunsuri pozitive, 63.1% dintre respondenți având o părere proastă sau foarte proastă despre cel care a condus țara în trei rânduri.


Actualul președinte Klaus Iohannis îl urmează la mare distanță pe Ceaușescu, cu 50.7% răspunsuri pozitive și 46.3% păreri negative. Traian Băsescu este apreciat de 42.2% dintre respondenți, alți 54.5% având o părere proastă despre fostul primar al Capitalei. În mod surprinzător, 2.3% dintre cei intervievați nu au auzit niciodată de Emil Constantinescu, penultimul în acest clasament al președinților, cu 41.1% de păreri pozitive și 52.1% răspunsuri negative în dreptul celui care a condus România între 1996-2000.

Cercetarea a fost efectuată la nivel naţional pe un eşantion probabilistic aleator, multistratificat, de 1.065 de respondenţi. Interviurile au fost realizate în perioada 15 noiembrie - 6 decembrie 2018 la domiciliul subiecţilor, selectaţi aleator prin pas statistic. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia în vârstă de peste 18 ani din România, cu o eroare maximă de +/-3 %, la un nivel de încredere de 95%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter