Actualitate

Consiliul Județean Cluj își votează bugetul. Raportul Curții de Conturi, ignorat complet. Cine plătește prejudiciile de 9 mil. euro?

Cu un buget record de 1,2 miliarde lei, Consiliul Județean Cluj nu are niciun plan de investiții coerent, banii județului mergând pe aceleași proiecte falimentare: Centrul de Deșeuri sau Tetarom IV. Conducerea instituției nu a fost impresionată nici de raportul Curții de Conturi care a scos la iveală prejudicii totale de 9 milioane de euro în 2016, banii nefiind recuperați, probabil, niciodată.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din data de 19 februarie se află un proiect de hotărăre privind aprobarea bugetului general propriu al județului Cluj pe anul 2018.

Bani sunt pentru orice, mai puțin pentru ce contează


Analiza bugetului arată că cei mai mulți bani se vor duce la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - 279.239.000 lei, urmat de Transporturi, unde Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj  (fosta RAADPP) primeşte 37,5 milioane de lei (8,1 milioane euro) pentru reabilitarea drumurilor județene.

În Centrul de Deşeuri, un proiect peste care s-a aşternut praful, se vor pompa aproape 142 milioane de lei (30,8 milioane de euro). Proiectul Tetarom IV, unde judeţul Cluj a pierdut o finanţare europeană în valoare de 18 milioane de lei, primește 600.000 de lei dintr-un total necesar de 4 milioane de euro pentru ridicarea unei hale pentru întreprinderile mici și mijlocii.


Parcul Industrial Tetarom I va primi 3,2 milioane de lei pentru dezvoltare plus plus 590.000 de lei pentru consolidarea terenului afectat de alunecări de teren. Bani de nimic, având în vedere că o expertiză tehnică spune că e nevoie de 12,6 milioane de euro pentru lucrările de consolidare de la Tetarom I.

În proiectul bugetului nu există niciun capitol destinat acoperirii prejudiciilor semnalate de Curtea de Conturi pe anul 2016 și care se ridică la suma de 9 milioane de euro.


“Nu ar avea cum să fie un capitol distinct pentru plata prejudiciilor deoarece, chiar dacă deciziile Curții de Conturi sunt în mod normal obligatorii, în raport se prevăd niște măsuri. Nu vin alocări de la buget pentru acoperirea prejudiciilor. Dacă Curtea de Conturi găsește un prejudiciu înseamcă că cineva a făcut ceva greșit. Șeful instituției va da dispoziții pentru găsirea vinovaților și recuperarea prejudiciilor”, spune Ioan Cristian Haiduc, președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Consiliu Județean, care menționează că nu s-a întrunit comisia pentru discutarea bugetului și nici nu au avut loc discuții despre prejudiciile Curții de Conturi.

Pentru Alin Tișe, întotdeauna alții sunt vinovați


Instituția condusă de Alin Tișe susține într-un comunicat de presă că “presupusele nereguli si prejudicii nu vizează doar activitatea Consiliului Județean, ci țin și de unele dintre cele peste 40 de entități publice subordonate”.

“Din totalul de 8 nereguli, doar 2 se referă la Consiliul Județean, iar restul de 6 la instituțiile subordonate. Din cele 10 măsuri referitoare la presupuse prejudicii, doar 4 vizează Consiliul Județean iar restul de 6 privesc instituțiile subordonate. Valoarea totală a prejudiciilor cuprinse în decizie care privesc activitatea Consiliului Județean Cluj este în sumă de doar 624.361 lei. Suma de 465.603 lei (lucrări la drumurile județene a fost deja recuperată de către judetul Cluj. Pentru suma de 149.758 lei (lucrări Proiect Schi în România – Comuna Băișoara, judetul Cluj, Dezvoltarea Turismului de iarnă în Munții Apuseni)  Consiliul Județean s-a adresat instanței de judecată în vederea anulării măsurii. Pentru suma de 9.000 de lei (finanțarea acțiunilor de tineret) s-au întreprins demersurile necesare în vederea recuperării, respectiv au fost întocmite notificări. În cazul în care suma nu va fi încasată ca urmare a notificărilor, Consiliul Județean se va adresa instanței de judecată. În ceea ce privește neregulile și prejudiciile legate de activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Consiliul Județean este cel care le-a reclamat și care a sesizat instituțiile abilitate ale statului în vederea recuperării prejudiciului și sanctionării celor vinovați”, transmite instituția.


Raport exploziv al Curții de Conturi: angajări ilegale, decontări fictive, fraudă

Curtea de Conturi a României a descoperit prejudicii totale de 8,9 milioane euro la Consiliul Județean Cluj pe anul 2016, dublu față de anul 2015, constând în abateri de la legalitate, dar și venituri suplimentare nerealizate. Raportul de audit financiar la Consiliul Județean Cluj pe anul 2016 arată dimensiunea dezastrului din instituție. În 2016, Consiliul Județean Cluj a avut doi președinți, Marius Mînzat și Alin Tișe, ambii din PNL.

Principalele nereguli:

În anul 2016, nu au fost facturate și încasate venituri reprezentând redevențe estimate la valoarea de 2,8 milioane lei aferente contractului de concesiune cu SC UTI București privind parcarea de la aeroport și hotelul. Județul Cluj, prin Consiliul Județean, nu a predat amplasamentul stabilit, iar în anul 2011 s-a convenit  suspendarea  temporară  a  construirii parcării și a hotelului.

Administrarea necorespunzătoare a unui contract de achiziție publică (Schi în România  - comuna Băișoara, dezvoltarea turismului în Munții Apuseni) a determinat prejudicierea bugetului local al județului Cluj cu suma de 149.758 lei

Efectuarea de plăți nelegale în sumă totală de 147.758 lei din bugetul local prin acceptarea la plată a unor cantități de lucrări neexecutate sau executate necorespunzător calitativ pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene.

În perioada 2013-2016 au fost efectuate plăți de natură salarială în afara cadrului legal în sumă de 882.241 lei ca urmare a nerespectării procedurilor de ocupare a funcțiilor publice și contractuale.

abonare newsletter