Actualitate

Alin Tișe A SEMNAT HOȚIA de la Centrul de Deșeuri. Oficial, bugetul Clujului SE MICȘOREAZĂ cu 45 MILIOANE EURO

Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat luni, contractul de finanțare vizând „Fazarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Cluj” (faza a II-a) și a cheltuielilor legate de implementarea acestuia.

Ceea ce e cu adevărat important e faptul că am reușit deblocarea acestui proiect de o importanță strategică și punerea lui pe făgașul normal”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Potrivit Consiliului Județean Cluj, valoarea totală a fazei a II-a a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj” este de 199.661.868 lei (aproximativ 45 milioane euro), din care 116.429.565 lei reprezintă finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Ceea ce este cu adevărat important este că cele 45 milioane de euro vor proveni, în primă fază, din bugetul județului Cluj. Mai mult, și cu finanțare europeană, județul Cluj trebuie să "achite" partea lui din proiect, o sumă deloc de neglijat: 96,4 milioane lei (21,4 milioane euro). Asta pe lângă cheltuielile neeligibile din proiectul inițial, dat de gard.


Potrivit unei hotărâri de Consiliu Județean din luna februarie, cheltuielile neeligibile din prima parte a proiectului se ridică la suma de 45,5 milioane lei plus TVA (10,1 milioane euro).

CJ cere bani de la UE pentru aceleași lucrări

Potrivit Consiliului Județean, în cadrul fazei a II-a vor fi finalizate lucrările rămase de executat la Stația de sortare, respectiv la Stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor din incinta Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, al căror stadiu de realizare e de aproximativ 65%, finalizarea drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, achiziționarea de echipamente pentru stațiile de transfer


"Nu în ultimul rând, referitor la depozitarea deșeurilor, se vor realiza lucrările de remediere precum și cele rămase neexecutate în cadrul Fazei I la depozitul de deșeuri de 7,7 ha din incinta CMID, la care se vor adăuga dotările cu echipamentele necesare. În ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor, vor fi achiziționate un număr de 38 de presocontainere și 14 camioane cu sistem de ridicare pentru cele trei stații de transfer de la Huedin, Mihai Viteazu și Gherla, respectiv vor fi edificate drumurile de acces la aceste obiective", mai spune instituția.

Ping pong cu finalizarea unui proiect vital pentru Cluj

Imediat după ce a devenit președinte al Consiliului Județean, în iulie 2016 Alin Tișe a recunoscut că proiectul Centrului de Deşeuri este compromis în totalitate şi spunea că până la finalul anului există mari şanse ca judeţul să decidă să renunţe să mai construiască acest obiectiv.


Două luni mai târziu, în septembrie 2016 Consiliul Județean anunța că instituţia a finalizat şi atribuit contractul privind finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Câştigătorul licitaţiei este o firmă controversată, iar patronul acesteia este un apropiat al democrat-liberalilor.

După doi ani de blocaj, contractul pentru finalizarea Centrului de Deşeuri a fost atribuit firmei Krantz Eurocenter. Cu această ocazie, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe spunea că această firmă se va ocupa doar de finalizarea primei celule, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri. Firma Krantz Eurocenter va primi 24 de milioane de euro pentru finalizarea primei celule.


2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 255.000.000 lei plus TVA – 56,6 milioane de euro

2017 – valoarea fazei II a proiectului Centrului de Deşeuri este de 199.661.868,58 lei – 44,3 milioane  de euro

Valorea totală - 100.900.000 euro

Anul și dublarea investiției

2011 -  Asociaţia Confort SA, Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL şi SV Vel Service SA câştigă licitaţia pentru construirea Centrului de Deşeuri cu o ofertă de 107, 5 milioane de lei fără TVA/ 23,8 milioane de euro

2012 – Confort SA intră în insolvenţă dar încasează de la Consiliului Judeţean 15,8 milioane de euro pe lucrările făcute până la intrarea în insolvenţă, dar şi după intrarea în insolvenţă

2013 – Italienii de la Atzwanger SPA devin liderul asocierii pentru continuarea lucrărilor la groapa ecologică. După scurt timp, DNA a susţinut că fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi vicele CJ Cluj Ioan Oleleu ar fi favorizat firma lui Ioan Bene, Napoca SA, în sensul că au introdus-o direct ca subcontractor, nepermis prin contractul cu finanţare europeană

2014 – Apar primele probleme la Centrul de Deşeuri: excavări ilegale, fisuri în fundaţie, lucrările executate nu erau de calitate, experţii spun că există riscul ca întreaga construcţie să se prăbuşească, numind-o “lucrare malefică”

Final de 2014 – Contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri cu firma Atzwanger SPA a fost reziliat

2015 – CJ Cluj mai plăteşte 11,6 milioane de euro către Atzwanger SPA, ultimele plăţii fiind făcute în vara lui 2015, când deja o expertiză  confirma dezastrul de la Centrul de Deşeuri

2015 – Consiliul Judeţean depune o plângere penală la DNA Cluj împotriva constructorului Centrului de Deşeuri

2015 – Consilierul judeţean Mihai Seplecan depune plângere penală împotriva funcţionarilor publici implicaţi în proiectul CMID pe care îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu proiectarea şi executarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri.

Monitorul de Cluj a scris despre faptul că echipa de implementare a proiectului, aproximativ 20 de persoane, au încasat în total din noiembrie 2011 şi până în prezent 1.050.510 lei, adică peste 235.000 de euro. Din echipa de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri, se numără, printre alţii, Mariana Raţiu, Vinicius Mărgeanu, Simona Tatomir, Ştefan Iliescu, Corina Salanţă, Sanda Oltean, Diana Coman sau Claudiu Salanţă.

Iulie 2015 – Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca încep urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ CMID

2016 – valorea Centrului de Deşeuri creşte cu peste 22 milioane de euro, judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme

2017 – contractul pentru finalizarea primei celule a Centrului de Deşeuri este atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro

2017 –  se vorbeşte despre începerea lucrărilor la faza a II-a a proiectul care se ridică la peste 45 milioane de euro

abonare newsletter