Actualitate

INCENDIU PUTERNIC la groapa de gunoi de la PATA RÂT

Un incendiu puternic a izbucnit marți, în jurul orei 22, la rampa temporară de gunoi de la Pata Rât.

Fumul, deosebit de gros, a fost observat de la mare distanță, iar mirosul de ars a fost simțit în cartierele estice ale Clujului.

 


Desfășurare impresionantă de forțe

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit cu patru autospeciale cu apă și spumă pentru a limita extinderea incendiului. În ajutor au sărit și angajații firmei de salubritate, cu un buldoexcavator de mare tonaj, cu care s-a încerct acoperirea cu pământ a focarului de incendiu, și cu cisterne cu apă.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, marţi, că intervenţia a fost mai dificilă la început din cauza vântului care a permis focului să intre mai mult în masa deşeurilor.


”Patru autospeciale ale ISU Cluj au fost trimise la intervenţie pe rampa de gunoi de la Pata Rât unde a izbucnit un incendiu, fiind folosit şi tunul cu apă. De asemenea, intervin mai multe cisterne cu apă ale unei companii de salubritate care ajută la alimentare şi un buldoexcavator. S-a degajat mult fum dar incendiul este ţinut sub control. Incendiul a izbucnit în jurul orei 20. La început a fost mai dificil de intervenit, din cauza vântului care a permis focului să intre mai mult în masa deşeurilor, dar sperăm să fie stins incendiul în această noapte”, a spus Biriş.

Potrivit autorităților nu au fost victime, incendiul a fost izolat după circa patru ore, iar zona va fi ținută sub supraveghere pentru a se evita riscul reizbucnirii focului.  


Din nou, pompierii spun că cercetează cauzele care au dus la izbucnirea incendiului, nefiind prima dată când astfel de incidente au loc pe rampa de gunoi de la Pata Rât.

Incendii repetate în ultimii doi ani 

La rampa de gunoi de la Pata Rât - atât la vechea rampă neconformă a Consiliului Județean, cât și la cea temporară, a Primăriei - au avut loc în ultimii ani mai multe incendii. 


În luna mai a anului trecut un incendiu asemănător a cuprins toată coasta dealului pe care se depozitează gunoiul și a acoperit cu un fum gros și înecăcios zona de est a Clujului, până în Apahida. Popmpierii au intervenit atunci cu cinci autospeciale, iar focarele de incendiu au ars timp de 36 de ore. 

Autoritățile nu au comunicat cauzele acestor incendii, lăsând loc speculațiilor că ar fi vorba despre foc pus intenționat, cu scopul de a reduce cantitatea de deșeuri depozitate. Cu atât mai mult, cu cât autoritățile au estimat că, doar pe vechea rampă neconformă (cea aflată în administrarea Consiliului Județean și care nu a fost încă închisă si ecologizată), au fost depozitate ilegal peste 500.000 de metri cubi de gunoaie.


Cum s-a încercat mușamalizarea incendiilor 

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a afectat pe locuitorii din zonă. Nu doar pe cei din Pata Rât, ci şi pe locuitorii întregului cartier Someşeni, iar mirosul s-a simțit chiar și în Mărăști și Gheorgheni.

Potrivit Gărzii de Mediu Cluj, anul trecut, atât Consiliul Județean, cât și Salprest Rampă SA au fost amendate.
„În anul 2016, au fost verificate ambele platforme temporare de stocare a deșeurilor menajere din zona Pata Rât administrate de RADP Cluj și Salprest Rampă SA. Pentru nerespectarea procedurilor de informare a incidentului de aprindere a deșeurilor stocate temporar pe platforma SC Salprest Rampă SA, această societate a fost sancționată contravențional cu amendă de 60.000 lei”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Nici Consiliul Județean nu a scăpat de amenzile Gărzii de Mediu. Monitorul de Cluj a relatat că, anul trecut, instituția a fost amendată de cel puțin două ori.

„Pe tot parcursul anului 2016 Garda de Mediu Cluj a urmărit și verificat modul în care au fost aduse la îndeplinire măsurile impuse Consiliului Județean cu privire la monitorizarea depozitului neconform Pata Rât prin stoparea focarelor în vederea menținerii calității aerului în zonă și evitarea afectării siguranței traficului aerian și activității Aeroportului Cluj. În acest sens, pentru nerespectarea măsurilor impuse prin actele de control întocmite, anul trecut, Consiliul Județean Cluj a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 80.000 lei”, spune Garda de Mediu Cluj.
De asemenea, Consiliul Județean Cluj a mai fost amendat, în 2015, cu suma de 60.000 lei pentru nereguli privind gestionarea rampei de gunoi aflate în administrarea judeţului.
„Consiliul Judeţean Cluj nu este la prima abatere în ceea ce priveşte încălcarea prevederilor legislaţiei de mediu, fapt pentru care în luna mai 2015, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Cluj a aplicat sancţiune contravenţională, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor stabilite de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu a Comisariatului Judeţean Cluj privind modul de administrare/ gestionare a depozitului neconform Pata Rât, sancţiune contestată şi câştigată, în instanţă, de Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Cluj”, se arată într-un răspuns al Gărzii de Mediu la solicitarea Monitorul de Cluj.

 

Citește și  

 

EXCLUSIV: FILMARE SPECTACULOASĂ a incendiului de la groapa de gunoi a Primăriei. După o noapte întreagă, incendiul nu a fost stins

Istoria se repetă. INCENDIU la rampa de gunoi de la Pata Rât - GALERIE FOTO-VIDEO

Cum a „afumat” Nord Conforest fazanii din Consiliul Județean

Cine se joacă cu chibriturile la Pata Rât?
 

abonare newsletter