Actualitate

CJ Cluj a calculat cu cât a fost prejudiciat după dezastrul de la Centrul de Deşeuri. Ce sumă speră să recupereze după ancheta DNA

La doi ani după ce a făcut plângere penală la DNA împotriva constructorilor de la Centrul de Deşeuri, Consiliul Judeţean Cluj a calculat cu cât a fost prejudiciat în legătură cu lucrările făcute de mântuială la proiectul finanţat din fonduri europene.

După ce a fost acuzată în nenumărate rânduri că nu este interesată să afle la cât se ridică prejudiciul şi nu a luat nicio măsură să-l recupereze, echipa de implementare a proiectului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a stabilit cu cât a fost păgubit bugetul judeţului Cluj după 6 ani de “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare.

“Totalul cheltuielilor neeligibile este în sumă de 18, 9 milioane de lei (4,1 milioane euro). Prin returnarea contravalorii lucrărilor neconforme decontate către AM POS Mediu (finanţator), acestea au devenit prejudiciu cert şi constituie parte a plângerii către Direcţia Naţională Anticorupţie  - Serviciul Teritorial Cluj. Prin aceeaşi plângere, judeţul Cluj s-a constituit parte civilă vătămată în dosar”, a transmis conducerea Consiliului Judeţean Cluj la solicitarea Monitorul de Cluj.


De asemenea, proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a fost auditat de către Curtea de Conturi a României în 2015 şi 2016. Raportul de audit a confirmat aceste prejudicii şi s-a stabilit necesitatea returnării sumelor plătite pentru lucrări neconforme executate de către fostul antreprenor Atzwanger SPA.

“Echipa de audit a precizat că inginerul a certificat lucrări care nu au respectat cerinţele contractuale, nu s-a implicat suficient în verificarea materialelor puse în operă şi a execuţiei şi, împreună cu antreprenorul, poartă răspunderea pentru nerespectarea proiectului, iar suma de 255.383 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de supervizare a lucrărilor neconforme executate la zona de depozitare este neeligibilă”, au mai transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.


În urmă cu câteva săptămâni, Monitorul de Cluj scria că forul judeţean a început să dea banii înapoi către Uniunea Europeană.

“Pentru sumele rambursate în cadrul proiectului «Sistem de Management integrat al Deșeurilor în județul Cluj», Consiliul Județean Cluj a figurat în evidențele Autorității de Management pentru POS Mediu cu o valoare totală a creanțelor bugetare în sumă de 19.574.768,93 lei (aproximativ 4,4 milioane euro). Această sumă a fost recuperată pe parcursul implementării proiectului, atât din sumele solicitate ulterior la rambursare de către beneficiar, cât și prin plată voluntară”, se arată într-o informare trimisă de Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea Monitorul de Cluj.


Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

Reamintim faprtul că, pe lângă plângerea depusă de Consiliul Judeţean Cluj la DNA Cluj împotriva constructorului Centrului de Deşeuri, o altă plângere, de această dată împotriva funcţionarilor publici din cadrul CJ Cluj, a fost depusă în 2015 de consilierul judeţean de la acea dată Mihai Seplecan.


Seplecan a cerut atunci DNA Cluj să se sesizeze şi să cerceteze dacă sunt întrunite în sarcina unor funcţionari publici din Consiliul Judeţean Cluj elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu comise în legătură cu proiectarea şi executarea lucrărilor la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor.

Contractul pentru construirea Centrului de Management al Deşeurilor a fost atribuit în urmă cu cinci ani pe vremea când preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj era tot Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter