Actualitate

Cluj Arena, oficial în FALIMENT!

Consiliul Judeţean dă undă verde intrării societății Cluj Arena în faliment la 8 luni după ce aceeași instituție a decis rezilierea asocierii cu societatea care administra stadionul. “Nu a mai fost respectat scopul pentru care CJ s-a asociat cu Cluj Arena SA, respectiv realizarea de profit pentru ambii asociaţi”, și-a justificat Tișe decizia.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de vineri se află un proiect privind Cluj Arena, prin care, dacă va întruni votul consilierilor, se va da undă verde deschiderii procedurii de faliment.

Se acordă mandat Consiliului de administrație al societății Cluj Arena SA pentru a acționa cu privire la societatea Cluj Arena, respectiv pentru a solicita deschiderea procedurii de insolvență simplificată”, se precizează în proiectul de hotărâre.


Cu alte cuvinte, se va deschide procedura de faliment, iar vechea societate care administra stadionul intră în faliment.

Anul trecut, consilierii judeţeni au votat rezilierea asocierii cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Cu alte cuvinte, societatea a rămas cu datoriile de 3,3 milioane de euro faţă de Primărie şi fără obiect de activitate începând din 21 decembrie 2016.


Tot de la acea dată, arena este administrată direct de Consiliul Judeţean Cluj care trebuie să producă cel puţin 500.000 de euro pe an să întreţină stadionul, asta pe lângă salariile celor 30 de noi angajaţi care vor face parte dintr-o direcţie nou înfiinţată care se va ocupa de administrarea obiectivului.

Despre datoriile către Primărie, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, spunea la acea dată:


“Acele datorii vor urma regimul oricăror datorii pe care le are o societate care intră în procedura Legii 85. Cei care sunt creditori se vor înscrie la masa credală, va urma o procedură care se va face de către societatea care se va ocupa de proceduri conform Legii 85. Stadionul nu va fi închis nici măcar o zi pentru că sunt competiţii, evenimente, deja sunt concerte anunţate”.

Cât despre cedarea stadionului către Primărie în contul datoriilor, acest subiect nu a mai fost atins nici de Boc, nici de Tișe de anul trecut.


Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.

Istoria unui faliment răsunător

În 2011 s-a aprobat înfiinţarea, în asociere cu RAADPP, a societăţii comerciale Cluj Arena


Consiliul Județean dă folosința stadionului, iar societatea Cluj Arena urma să exploateze imobilul în scopul realizării de profit pentru ambii asociaţi.

În 2013, se aprobă majorarea capitalului social al SC Cluj Arena cu 240.000 lei din cauza problemelor cu încasarea creanțelor, precum şi din cauza cheltuielilor ridicate de funcţionare a stadionului în perioada iernii.

În 2014, Curtea de Conturi a României emite o decizie care arată că în perioada 2011-2014, Cluj Arena nu a calculat, declarat, înregistrat şi virat taxa pe clădire datorată către bugetul local în sumă de 5.659.216 lei, din care 4.249.291 lei taxă pe clădiri şi 1.409.925 lei reprezentând majorări de întârziere aferente și taxa datorată pe teren în sumă de 148.439 lei, din care 111.773 lei – reprezintă taxă pe teren şi 36.666 lei reprezintă majorări de întârziere aferente.

În 2015, Primăria Cluj-Napoca, Direcţia de Impozite şi Taxe locale emite un titlu executoriu prin care solicită achitarea sumei de 14.925.531 lei cu titlu de taxă pe clădiri şi taxă pe teren. Totodată, asupra conturilor societăţii a fost instituită poprirea de către municipiul Cluj-Napoca.

În 2016, acţionar unic la SC Cluj Arena devine Consiliul Județean, ca urmare a desfiinţării Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj

“Analizând datele economice ale societăţii în perioada 2011 – 2015, rezultată din situațiile financiare aprobate prin hotărâri de consiliu județean și luându-se în calcul efectiv veniturile și cheltuielile rezultate din funcționarea societății, se constată că societatea  a obţinut pierderi şi nu poate suporta cheltuielile de funcţionare din veniturile realizate. În aceste condiţii nu mai este respectat scopul pentru care judeţul Cluj s-a asociat cu Cluj Arena SA, respectiv realizarea  de profit pentru ambii asociaţi, motiv pentru care considerăm necesară încetarea contractului de asociere şi administrarea acestui imobil prin intermediul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj”, se arată în proiectul de hotărâre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter