Actualitate

Limba caldă profit aduce! Mercurialul laudelor politice.

Pseudo-jurnaliştii prietenoşi cu Primăria lui Boc şi "județul" lui Tişe, recompensați cu bani de la buget pentru lustruirea imaginii "stăpânilor Clujului".

Într-un text scris pe cluj-am.ro Avram recunoaşte că la Cluj Arena are un studio TV Într-un text scris pe cluj-am.ro Avram recunoaşte că la Cluj Arena are un studio TV

În urma dezvăluirilor cotidianului Monitorul de Cluj despre modul în care cluj-am.ro (un  site cu trafic zero, dar care abundă în laude la adresa șefilor politici ai județului Cluj) s-a aciuat în Cluj Arena, unde, pentru o sumă derizorie, 260 de lei/lună, beneficiază de condiții de 5 stele, fostul director al RAADPP, Mircea Avram, nu a negat o virgulă din articolul respectiv. În schimb, Avram recunoaşte pe site-ul pe care îl conduce că spaţiul închiriat de la Cluj Arena este acum studioul televiziunii TVCluj-AM.ro.

În contractul încheiat între Cluj Arena şi firma Antreproiect Avram SRL scrie negru pe alb că spaţiul de 25 mp unde îşi desfăşoară activitatea pseudo publicaţia cluj-am.ro a fost închiriat pentru a fi folosit ca spaţiu de depozitare.


Mai mult, în contract se precizează că firma Antreproiect Avram SRL se obligă să întrebuinţeze pe toată durata contractului (14 mai 2016 – 13 mai 2018) spaţiul potrivit destinaţiei care rezultă din contract, să nu aducă modificări spaţiului închiriat şi să folosească spaţiul exclusiv destinaţiei stabilite prin contract.

În aceste condiţii, ne întrebăm cum a fost posibil ca un spaţiu de depozitare să se transforme peste noapte în studio TV, undeva în partea superioară a tribunei oficiale cu vedere panoramică spre gazon? O recunoaşte inclusiv Mircea Avram, patronul din umbră al site-ului.


Ce filmează TVCluj-AM.ro? Mega evenimentele lui Novăcescu, o altă căpuşă a banului public

Etern abonat la banul public, Ion Novăcescu, prin Fundaţia Armonia, şi-a deschis un site de ştiri care oferă printre altele şi servicii de: training de comunicare, asistenţă personală la dezbateri şi confruntări, elaborare strategie comunicare, realizare profil psihologic sau training în limbaj nonverbal. Toate acestea, bănuim că pe bani grei într-un sediu aparţinând Primăriei Cluj-Napoca: Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 4-6, un sediu de 127 mp, pentru care Novăcescu plătea în urmă cu doi ani o chirie de tot râsul, 63,49 lei/lună.

În ultimii ani, jurnalistul Ion Novăcescu a întins de fiecare dată mâna la Primărie pentru a primi o bucată din banul public pentru organizarea mai multor evenimente în spaţiile municipalităţii, cel mai cunoscut fiind Berăria Culturală. La toate evenimentele lui Novăcescu, partener foto&video este de fiecare dată Cluj-am.ro. De exemplu, în 2015 Novăcescu a primit 120.000 de lei pentru organizarea Berăriei Culturale şi Fabricii de Talente pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, iar anul trecut a cerut 130.000 de lei pentru aceleaşi proiecte.


Curios, în 2017 Fundaţia Armonia nu s-a aflat printre ONG-urile şi fundaţiile care au cerut finanţări nerambursabile de la Primărie.

Publicaţii private, editate din banii clujenilor

Anul acesta, jurnalistul Claudiu Pădurean, prin Asociaţia Cluj Today, a primit 65.000 de lei pentru editarea unei reviste scoasă deja anul trecut, Cluj-The Heart of Transylvania.


Asociaţia Transylvania Today a jurnalistului Claudiu Pădurean a primit anul trecut 25.000 lei pentru editarea revistei Transylvania Today Premium City, proiect pentru care a solicitat inițial 36.400 lei. O altă asociaţie a lui Claudiu Pădurean, Cluj Today, a primit, tot în 2016, 80.000 lei pentru editarea revistei Cluj – The Heart of Transylvania 2016. Cum în ambele cazuri este vorba despre publicații private, întrebarea de bun simț a oricărui cetățean plătitor de impozite este pe ce criterii decid funcționarii și / sau politrucii din Primărie ce publicații merită „subvenții” de la bugetul local și cum se transformă acești bani în laude la adresa politicienilor locali?

De exemplu, revista Transylvania Today Cluj-Napoca Premium City se deschide cu un interviu cu primarul Emil Boc şi continuă cu articole în mod evident publicitare cu şi despre firme de construcţii, care au lucrat cu municipalitatea clujeană, cu firme de consultanţă fiscală, cu firme IT, cu clădiri de birouri etc. şi are zeci de reclame de la diverse companii IT, companii de ceramică sau florării.


Cine este Mircea Avram şi ce publică cluj-am.ro

Mircea Avram provine din vechiul PDL și a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tișe, fost și actual președintele al Consiliului Județean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea.

Susținut de PDL, Mircea Avram a fost directorul OPC Cluj până în anul 2007, când, în urma unor conflicte cu guvernul condus de PNL, a fost înlocuit.

În perioada în care era şef la RAADPP Cluj (două mandate, între 2010-2012, respectiv 2014-2015), regie între timp desființată și transformată în direcție în subordinea Consiliului Județean, Mircea Avram a avut pentru o vreme în administrare și fostul stadion Ion Moina, despre a cărui demolare nu se sfiește să vorbească în „emisiunile” difuzate de cluj-am.ro.

Avram a intrat în atenția publicului odată cu neregulile descoperite de presă și de comisiile de audit la RADPP, un adevărat rai pentru angajați, majoritatea trepăduși incompetenți de la PDL.

După alegerile din 2012 Avram a fost acuzat de organizarea unor licitaţii „ciudate” şi a plecat pe ușa din dos. Să nu rămână pe “drumuri”, la câte servicii a facut pentru PDL, Alin Tişe l-a pus în CA-ul RAADP. Auditurile comandate de noul director al RAADPP au arătat dezastrul lăsat în urmă în Regie. În prezent, RAADPP s-a transformat în direcţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj.

Relațiile privilegiate ale lui Mircea Avram cu PDL sunt susținute și de rapida angajare a sa la Primăre, după desființarea RADPP, nu prin concurs, ci prin detașare de la o firmă privată.

Pe lângă ştirile şi comunicatele de la Primărie, Consiliul Județean Cluj și „ştiri” despre activitatea şefilor de instituţii publice din Cluj, site-ul cluj-am.ro conține emisiuni și interviuri chiar cu... patronul Mircea Avram.

De exemplu, în ianuarie 2011 era anunţată publicarea unei serii de interviuri în exclusivitate cu Mircea Avram, de data aceasta în calitate de director RAADPP.

Nu ştim oficial câţi cititori are site-ul lui Avram, pentru că cluj-am.ro nu este înscris în site-urile specializate de măsurare a audienţei.

abonare newsletter