Actualitate

Consiliul Județean și administratorii rampei de gunoi de la Pata Rât, AMENDAȚI de Garda de Mediu. Cum s-a încercat mușamalizarea incendiilor

În 2016, nu a fost weekend în care rampa de deșeuri temporară de la Pata Rât să nu se aprindă, intenționat sau nu, în încercarea de a reduce volumul gunoaielor depozitate. Potrivit Gărzii de Mediu Cluj, administratorii rampei de deșeuri de la Pata Rât au încercat să mușamalizeze de fiecare dată incendiile.

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat de fiecare dată pe locuitorii din zonă, în ultimul an, zeci de persoane primind îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Nu doar cei din Pata Rât au fost afectaţi, ci şi locuitorii întregului cartier Someşeni. Mai mult, şi zborurile de pe aeroport au fost afectate de fiecare dată când fumul gros şi înecăcios învăluie oraşul.

La ultimul incendiu care a avut loc la Pata Rât la finalul lunii august 2016, pompierii clujeni au reuşit după 19 ore de intervenţie să stingă incendiul izbucnit pe rampa privată temporară de depozitare a deşeurilor menajere din zona Pata Rât din Cluj-Napoca. În luna mai 2016, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.


Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune.

După atâta timp, cauza izbucnirii incendiilor de la rampa de gunoi este încă necunoscută.


Potrivit Gărzii de Mediu Cluj, anul trecut, atât Consiliul Județean, cât și Salprest Rampă SA au fost amendate.

„În anul 2016, au fost verificate ambele platforme temporare de stocare a deșeurilor menajere din zona Pata Rât administrate de RADP Cluj și Salprest Rampă SA. Pentru nerespectarea procedurilor de informare a incidentului de aprindere a deșeurilor stocate temporar pe platforma SC Salprest Rampă SA, această societate a fost sancționată contravențional cu amendă de 60.000 lei”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.


La incendiul din luna august, reprezentanții firmei SC Salprest Rampă, cea care administrează rampa, spuneau că vor depune plângere la poliție, având suspiciunea ca focul ar fi fost pus intenționat.

Nici Consiliul Județean nu a scăpat de amenzile Gărzii de Mediu. Monitorul de Cluj a relat despre faptul că anul trecut instituția a fost amendată de cel puțin două ori.


„Pe tot parcursul anului 2016 Garda de Mediu Cluj a urmărit și verificat modul în care au fost aduse la îndeplinire măsurile impuse Consiliului Județean cu privire la monitorizarea depozitului neconform Pata Rât prin stoparea focarelor în vederea menținerii calității aerului în zonă și evitarea afectării siguranței traficului aerian și activității Aeroportului Cluj. În acest sens, pentru nerespectarea măsurilor impuse prin actele de control întocmite, anul trecut, Consiliul Județean Cluj a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 80.000 lei”, spune Garda de Mediu Cluj.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj a mai fost amendat, în 2015, cu suma de 60.000 lei pentru nereguli privind gestionarea rampei de gunoi aflate în administrarea judeţului.


„Consiliul Judeţean Cluj nu este la prima abatere în ceea ce priveşte încălcarea prevederilor legislaţiei de mediu, fapt pentru care în luna mai 2015, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Cluj a aplicat sancţiune contravenţională, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor stabilite de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu a Comisariatului Judeţean Cluj privind modul de administrare/ gestionare a depozitului neconform Pata Rât, sancţiune contestată şi câştigată, în instanţă, de Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Cluj”, se arată într-un răspuns al celor de la Garda de Mediu la solicitarea Monitorul de Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter