Actualitate

A şasea zi de proteste. Număr record de participanţi. Peste 50.000 de clujeni protestează şi mărşăluiesc pe străzile oraşului. Protestatarii clujeni cer demisia Guvernului Grindeanu - GALERIE FOTO/VIDEO

Peste 50.000 de oameni protestează, duminică seară, la Cluj, grupul de manifestanţi pornind în marş, din Piaţa Unirii, pe străzile din centrul oraşului, aceştia cerând demisia Guvernului şi scandând lozinci antiguvernamentale.

ORA 22.00

Peste 50.000 de persoane, în momentele de vârf, au participat duminică seară la protestul organizat la Cluj-Napoca, potrivit estimărilor jandarmilor.

Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti PSD şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu.


La ora 22.00, ei au cântat Imnul României, iar apoi au început să se disperseze.

În cursul serii a avut loc un marş prin zona centrală a oraşului, protestatarii au aprins luminiţe şi au asistat la un concert susţinut de o formaţie din SUA. Cei doi membri ai trupei au spus la microfon că cele trei piese cântate sunt dedicate celor care luptă împotriva corupţiei.


În timpul protestului nu au fost înregistrate incidente.

ORA 21.00

Peste 45.000 de protestatari, conform jandarmilor, au revenit în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 21.00, după un marş derulat prin zona centrală a oraşului, şi urmează să asiste la un concert susţinut de o formaţie din SUA.


Înainte de concert, ei vor aprinde lumânări sau lanternele de la telefon şi le vor ţine deasupra capului.

Pe traseul marşului, protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti PSD şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu.


În Piaţa Unirii, protestatarii urmează să ţină un moment de reculegere, la ora 21.57, iar la ora 22.00 este programat să cânte Imnul României.

Până la ora 21.00, la Cluj-Napoca n-au fost înregistrate incidente.


ORA 20.20

Grupul de protestatari, care numără, la ora transmiterii acestei ştiri, peste 40.000 de oameni, a pornit în jurul orei 20:00 în marş pe străzile din centrul oraşului. Astfel, coloana kilometrică de oameni a pornit din Piaţa Unirii, pe traseul Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanţilor, Bulevardul 21 Decembrie şi se vor întorce în Piaţa Unirii.

ORA 20.00

Cei peste 20.000 de protestatari vor avea un concert, un moment de reculegere şi vor cânta imnul

Cei peste 20.000 de protestatari, conform estimărilor jandarmilor, adunaţi duminică seara, până la ora 19.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, vor avea un program mai structurat decât în serile anterioare.

Unul dintre participanţi a anunţat la microfon, de pe o mică scenă amenajată în piaţă, că, printre altele, după un scurt marş prin zona centrală, participanţii vor avea parte de un concert susţinut de o formaţie din SUA, dar şi că vor ţine un moment de reculegere şi vor intona imnul.

'Ne-am gândit la o mică structură pentru protestul din această seară. Am reuşit să amenajăm această scenă, mulţumim celor care ne-au ajutat, ne-am gândit să stăm până la ora 20.00 aici în piaţă şi să dăm posibilitatea oamenilor să vină să-şi exprime gândurile, opiniile (...), dar important e să rămânem concentraţi pe punctul care ne interesează acum şi cred că toată lumea e de acord că acel punct este anticorupţia. Vrem o ţară ca afară, o ţară care să funcţioneze normal. (...) Avem o surpriză plăcută, ca să vedeţi că entuziasmul pe care l-am creat are impact şi în afara ţării. În seara aceasta vom avea un mic concert live, undeva la ora 21.00-21.30, este o trupă din SUA care are programat un concert într-o cafenea şi au acceptat să vină să cânte pentru noi, aici, în piaţă', a anunţat vorbitorul.

El a adăugat că de la ora 20.00 participanţii vor merge într-un marş, de această dată doar prin zona centrală, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Avram Iancu, prefectură, Bdul 21 Decembrie, primărie, Piaţa Lucian Blaga şi din nou Piaţa Unirii, iar apoi vor aprinde luminiţe, vor ţine un moment de reculegere şi vor intona Imnul României.

'Revenind în piaţă, vom continua să scandăm sau să facem ce credem de cuviinţă ca mesajul nostru să ajungă până la Bucureşti. La ora 21,00 există o iniţiativă ca toţi cei prezenţi la protest să ridice deasupra capului o luminiţă, fie că este lumânare, lanterna de la telefon. La ora 22,00 fără trei minute o să avem un scurt moment de reculegere, de linişte, în care vom arăta că gândim la fel cu toţii, iar la ora 22,00 se va intona Imnul României', s-a mai anunţat la microfon.

ORA 19.19

La protestul din Piaţa Unirii sunt prezente peste 5.000 de persoane care vor pleca şi într-un marş prin centrul oraşului, oamenii susţinând că nu mai au încredere în ce spun guvernanţii, chiar dacă a fost abrogată OUG 13.

Clujenii au scris diverse mesaje, printre care “Jos Guvernul”, “Nu mai vrem corupţi” sau “Nu mai vrem legi pentru parlamentari penali”.

De asemenea, pe o clădire din Piaţa Unirii au fost proiectate mesaje luminoase printre care “Nu ne păcăliţi”, “Rezist”, “Continuăm până plecaţi”, “Fapte nu vorbe” sau “Deşteaptă-te române”.

ORA 19.00

Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri şi copii, dar şi persoane de vârsta a treia, care au pancarte pe care sunt scrise mesaje împotriva coaliţiei parlamentare PSD - ALDE, cum ar fi: "PSD - Ciuma Roşie", "Dragnea nu uita, va veni şi vremea ta", "Iordache - demisia".

În premieră faţă de protestele din zilele precedente, pe o clădire monument din Piaţa Unirii vor fi proiectate diverse mesaje cu ajutorul unui proiector.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii sunt în Piaţa Unirii, urmând ca la un moment să pornească în marş prin câteva din cartierele oraşului, traseul nefiind încă stabilit.

Protestatarii sunt supravegheaţi de echipaje de jandarmi, dar şi de echipaje de la Poliţia Rutieră, care dirijează traficul în zonă şi care îi vor însoţi pe protestatari pe traseu.

ORA 18.20

Peste 500 persoane s-au adunat, duminică, până la ora 18.20, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu şi a PSD.

Protestatarii poartă pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi împotriva PSD.

'Jos guvernul' şi 'Guvern compromis! Demisia!' era scris pe două dintre pancarte.

Un tânăr de 30 de ani, Bogdan Vaida, a improvizat, din materiale textile, o caracatiţă, pe ale cărei tentacule doritorii erau invitaţi să scrie ce nu-şi doresc să existe în ţară. El a declarat că urmează să trimită tentaculele respective la Parlament, pentru ca aleşii să vadă ce nu-şi doresc clujenii.

'Multă lume scrie că nu-şi mai doreşte ca această ţară să fie una coruptă sau o ţară în care hoţii să conducă, sau o ţară în care se dau legi doar pentru unii. Eu, sincer, îmi doresc ca această ţară să nu mai fie o ţară din care să vreau să plec. Vreau să pot să trăiesc aici', a spus Bogdan Vaida.

Cătălin, unul dintre cei care au confecţionat "caracatiţa”, a declarat că doreşte schimbarea lucrurilor care merg rău în ţară.

"Am creat această care are şi mesajul , pentru că vrem ca oamenii să completeze cu lucrurile rele pe care le văd în ţară, pe care vor să le schimbe, din conducerea ţării dar nu numai. În primul rând e vorba de corupţie”, a spus acesta.

Un alt protestatar, Tiberiu Casian, de 40 de ani, a declarat că vrea demisia Guvernului, dar şi a PSD din Parlament.

'Cerem demisia Guvernului. Nu e destul că au abrogat ordonanţa, asta e o minciună, o amânare. Cerem demisia Guvernului cu tot cu ordonanţa şi inclusiv a PSD din Parlament', a spus Tiberiu Casian.

Mitingul, anunţat pe reţelele de socializare, era programat să înceapă la ora 18.00.

Sâmbătă seară, la protestul de la Cluj-Napoca au participat peste 40.000 de persoane, după ce la ora începerii mitingului, 18,00, în Piaţa Unirii erau doar circa 100 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter