Actualitate

Şoferi, puneţi-vă pofta în cui la noi autostrăzi inaugurate în Cluj

În judeţul Cluj, ultimul tronson de autostradă a fost inaugurat în urmă cu şase ani.

Din 2011, se tot caută soluţii pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, iar mai mult ca sigur, judeţul Cluj va rămâne și în acest an repetent la capitolul autostrăzi inaugurate. Deși în acte figurează că în acest an constructorii ar urma să dea în folosință zeci de kilometri de autostradă, acest lucru are toate şansele să nu se întâmple pentru că termenele de realizare a investițiilor sunt cu mult depășite.

Datele CNADNR arată că toate proiectele aflate în lucru sunt mult întârziate. De exemplu, Autostrada Sebeş - Turda şi mai multe tronsoane din Autostrada Transilvania stau blocate în prezent sau au acumulat întârzieri din cauza procedurilor de mediu care bat pasul pe loc.


Cele mai avansate proiecte abia dacă ating un grad de realizare de 70%, în condițiile în care termenele de finalizare au fost depășite deja sau s-au împlinit în lunile care au trecut. Pentru acest an CNADNR mai pregăteşte deschiderea unor şantiere, dar termenele de finalizare a lucrărilor sunt la fel de nerealiste.

Întârzieri pe toate fronturile

Tronsonul Gilău-Nădășelu de pe Autostrada Brașov-Borș. Tronsonul de 8,7 km dintre Gilău şi Nădăşelu este primul pe care se lucrează din toate cele şase loturi din autostrada Transilvania pe care compania americană Bechtel a fost de acord să le părăsească. Sectorul de drum are o lungime de 8,7 km, la care se va adăuga un sens giratoriu care va face legătura cu DN1F. Valoarea proiectului, care ar trebui finalizat în aprilie 2016 este de 258 de milioane de lei (aproximativ 58 milioane de euro), bani proveniţi de la bugetul de stat, dar stadiul de execuție este sub 69%. Lucrarea este executată de asocierea dintre SC Spedition UMB SRL cu SC Tehnotrade SRL, firme deţinute de Dorinel Umbrărescu. Lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşelu riscă să fie blocate din cauza faptului că până în acest moment nu s-a reuşit reavizarea acordului de mediu pentru întreg proiectul care vizează construirea A3. Sectorul 3A, Cluj Vest Gilău — Mihăiești face parte din tronsonul de autostradă 3A1 Gilău — Nădășelu, în acest moment progresul fizic fiind de 68,42%.


Tronsonul Nădășelu-Mihăiești de pe Autostrada Brașov-Borș. Are o lungime de 16,85 km și o valoare estimată de 687,5 milioane lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat. Pentru acest proiect nu a fost semnat încă contractul de proiectare, deși are ca termen de finalizare anul 2017. În ceea ce privește tronsonul Mihăiești-Surplacu de Barcău de pe aceeași autostradă (77,05 km), aici s-a luat decizia de a se revizui studiul de fezabilitate al proiectului. În prezent, la Autostrada Transilvania, stadiul lucrărilor pe secţiunile 2B Câmpia Turzii – Gilău (52 km) şi 3C Suplacu de Barcău – Borş (64,5 km) este de 97,1%, respectiv de 50,1%.

Autostrada Sebeş – Turda, gata la Sfântu’ Aşteaptă?

Autostrada Sebeş -Turda este finanţată în proporţie de 85% din fonduri europene, iar restul vor fi bani de la bugetul de stat. Autostrada va fi una dintre cele mai scumpe construite în România pe bani europeni, valoarea totală estimată a contractului, fără TVA, depăşeşte 2,481 miliarde de lei, circa 8 milioane de euro pe kilometru. Lideră la costuri până acum este Autostrada Transilvania, pentru cei 54 de kilometri constructorul primind 1,25 miliarde de euro, adică circa 23 de milioane de euro pe kilometru.


Autostrada Sebeș-Turda, lot 1. Cu o lungime de 17 km și o valoare de 541,73 milioane lei, fără TVA, are termen de finalizare octombrie 2016, dar este finalizat doar în proporție de 11,74%. Licitaţia a fost câştigată de asocierea Impresa Pizzarotti (Italia) şi SpA & Pomponio Construcţii.

Autostrada Sebeș-Turda, lot 2. Cu o lungime de 24,25 km și o valoare de 549,33 milioane lei, fără TVA, are termen de finalizare octombrie 2016, dar este finalizat doar în proporție de 7,26%. Lucrările au fost adjudecate de asocierea Aktor (Grecia) - Euroconstruct Trading.


Autostrada Sebeș-Turda, lot 3. Cu o lungime de 12,45 km și o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA, avea termen de finalizare martie 2016, dar este gata doar în proporție de 45,5%. Tronsonul a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua.

Autostrada Sebeș-Turda, lot 4. Cu o lungime de 16,3 km și o valoare de 470 milioane lei, fără TVA, avea termen de finalizare martie 2016, dar este finalizat doar în proporție de 43,2%. Constructor: Asociere Porr Construct SRL-Porr BAU GMBH.


Pentru loturile 3 şi 4, noul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, a avansat ca noi termene de finalizare sfârşitul anului 2016.

Noi promisiuni. Cine le mai crede?

În ceea ce priveşte Autostrada Târgu Mureş-Ogra, Cătălin Homor, director CNADNR, a precizat că ordinul de începere al lucrărilor se va da abia în luna aprilie. Este vorba despre lotul 2 din tronsonul Târgu Mureș-Ogra și tronsonul Ogra-Câmpia Turzii, loturile 1, 2 și 3. Vorbim despre proiecte a căror valoare este de peste 770 milioane lei. “Nu se poate da ordinul de începere al lucrărilor fără autorizaţia de construcţie. Când avem toate aceste autorizaţii, vom emite ordinul de începere al lucrărilor”, spunea Homor. Reamintim că pe anumite tronsoane de pe autostrada Sebeş-Turda, însumând aproximativ 47 de kilometri, nu există încă autorizaţie de construcţie, deşi au trecut aproape doi ani de la semnarea contractului.

Ultima inaugurare, noiembrie 2010

Ultimii zece kilometri ai Autostrăzii Transilvania (A3), între Turda şi Câmpia Turzii, au fost inauguraţi în noiembrie 2010 de fostul premier Emil Boc. În 2009, acelaşi Boc inaugura primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul 2B Turda-Gilău.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter