Actualitate

Peste 50 de studenţi ai UBB au ocupat un amfiteatru al Facultăţii de Psihologie - GALERIE FOTO

Peste 50 de studenţi de la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au ocupat, joi seară, un amfiteatru al Facultăţii de Psihologie, în semn de protest faţă de subfinanţarea învăţământului, ei susţinând că acţiunea se desfăşoară pe o perioadă nedeterminată.

Membrii Organizaţiei de Studenţi din UBB (OSUBB) s-au adunat, joi seară, în amfiteatrul "Nicolae Mărgineanu” al Facultăţii de Psihologie din Cluj-Napoca, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă învăţământul şi drepturile studenţilor.

Ei au arborat în sală bannere cu mesaje precum "Susţin 25%”, "Nu promisiuni şi conspiraţii”, "Occupy. Universităţile sunt ale studenţilor. Am ocupat amfiteatrul” şi "Amfiteatru ocupat. Zonă liberă de dezbatere”.

Studenţii şi-au adus alimente, apă şi pături, iar unul dintre tineri a venit cu o chitară.


"Am ocupat un amfiteatru al Facultăţii de Psihologie cu scopul de a ne face cunoscute revendicările. Considerăm că învăţământul din România a ajuns la o cumpănă, în care noi, ca studenţi, trebuie să preluăm frâiele situaţiei, să ne spunem părerile. Considerăm că trebuie să contăm mai mult în sistemul educaţional, de la alegerea rectorului, până la procesele decizionale care au loc în universităţi. Ne dorim ca finanţarea să fie mai bună pentru educaţie, ca educaţia să fie o prioritate pentru România şi să existe un sistem educaţional mai bun”, a declarat preşedintele OSUBB, Oana Onicaş.

Potrivit acesteia, studenţii şi-au propus să nu părăsească amfiteatrul în noaptea de joi spre vineri.


"Vom rămâne peste noapte, după care vom vedea. Nu ştim încă dacă vom pleca vineri dimineaţă. Ocuparea este pe o perioadă nedeterminată”, a subliniat Onicaş.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş, a declarat că acţiunea de protest are acordul Facultăţii de Psihologie.


"Grupul de studenţi va rămâne până dimineaţă în amfiteatrul de la Facultatea de Psihologie, condiţia fiind să nu fie înregistrate distrugeri. Este o manifestare prin care studenţii de la UBB s-au alăturat protestului declanşat la nivel naţional de ANOSR”, a spus Fărcaş.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a discutat, joi, cu liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), după ce în mai multe centre universitare din ţară au început activităţi de "occupy" în amfiteatre, studenţii fiind nemulţumiţi, printre altele, de subfinanţarea educaţiei.


Ministrul Sorin Câmpeanu a spus, la finalul întâlnirii, că le-a explicat studenţilor, pe puncte, reglementările care pot fi adoptate în sistemul universitar.

abonare newsletter