Actualitate

Salanță: un singur arhitect, două standarde de măsură!

Când era corect arhitectul-şef Claudiu Salanţă, atunci când întârzia eliberarea unei autorizaţii de construire pentru Aeroport, deşi exista certificat de urbanism, sau atunci când îşi elibera singur avizele pentru lucrări la drumuri în regim de urgenţă, înainte să aibă documentaţiile?

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a declarat în cadrul procesului lui Uioreanu, care se derulează cu ușile închise, departe de ochii indiscreți ai jurnaliștilor că, în opinia lui, în momentul în care construiești o casă este mai ușor să începi să construiești o cameră și apoi să continui cu restul construcției. Deși este arhitect de meserie, Salanță a uitat că în momentul în care construiești o casă, prima dată construiești o fundație.

Claudiu Salanță a fost citat, miercuri, să se prezinte ca martor în fața Tribunalului Cluj, în dosarul de corupție în care este judecat Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. La un moment dat, în timpul audierilor, arhitectul șef al județului Cluj a fost întrebat despre anumite lucrări efectuate la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, pentru care exista certificat de urbanism, dar s-a întârziat cu autorizația de construire, scrie evz.ro. Între aceste lucrări, pe lângă pista de aterizare/decolare, au fost construite mai multe căi de rulare și o parcare pentru avioane, denumite Apron 4.


În timpul procesului, unul dintre avocați l-a întrebat pe Salanță dacă era posibil să se construiască o pistă modernă dar care nu avea cale de rulare spre zona de parcare ca și când avioanele ar fi rămas în câmp. Răspunsul oferit de Claudiu Salanță i-a lăsat cu gura căscată pe toți cei prezenți în sala de judecată. ”Da. Plastic, precizez că dacă ar fi să construiești o casă și apoi o cameră în mod evident este mai ușor să realizezi camera și apoi casa”, a spus Salanță.

L-a sunat pe soţul primăriţei din Chinteni

În rechizitoriul DNA anchetatorii susțin că în timpul derulării activității de arhitect șef, Claudiu Salanță a încercat să facă o inspecție inopinată la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca pentru a inspecta lucrările la parcarea pentru avioane despre care se spunea că este construită fără autorizație de construire și fără derularea, în prealabil, a unei licitații. În timpul derulării, acestei vizite inopinate, susțin procurorii DNA, Claudiu Salanță ar fi fost împiedicat să intre pe șantier, fapt pentru care ar fi sunat la Poliție pentru a cere ajutorul.


În realitate, acest episod s-a petrecut în alt mod. Arhitectul șef nu a sunat la 112, ci pe comisarul șef Valentin Suciu, șeful Poliției de Ordine Publică din IPJ Cluj, cu care se află în relații de prietenie. La dosarul penal există o interceptare a unei discuții între Salanță și comisarul Suciu, cu care se afla în relații de prietenie.

De altfel, Salanță a discutat des și cu primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, soția polițistului, din discuții rezultând că cei doi au o relație de prietenie strânsă. Este de notorietate faptul că Salanţă a fost, la un moment dat, angajat al Primăriei Chinteni pe postul de arhitect şi că nu întâmplător a apelat la soţul ei.


Salanță Claudiu: Îmi dai o mână de ajutor?
Domn - Valentin Suciu, comisar sef: Cine-i?
Salanță: Claudiu.
Domn: A, scuze, suflă vântul pe unde ești.
Salanță: Îs la aeroport și am o dispoziție de la președinte să mă duc în control. Mi se refuză accesul, nu pe aeroport, pe aeroport ca pe aeroport, hai că am înțeles, e o stație de betoane la capătul aeroportului și mi se refuză și aici accesul. Întrebarea mea este: pot să cer sprijinul Poliției Române ca să identific cel puțin pe cine nu mă lasă să intru? Sau nu?
Domn: Cine?
Salanță: E un paznic aici și spune că a vorbit cu D.S. și nu mă lasă să intru. Nu e o problemă asta pentru că eu pot să dau amendă și pentru asta
Domn: Dar S. ce treabă are cu firma? Tu ai delegație de la consiliu?
Salanță: Da. Eu am ce trebuie, problema e că nu sunt lăsat să fac nimic.
Domn: Bun, și domnul director ce zice?
Salanță: Cu directorul am rezolvat, că nu neapărat pe aeroport ... Întrebarea mea era asta, dacă pot să chem pe cineva de la poliție, pot să cer sprijinul ca să identifice cel puțin cine îs aici? Sau nici Poliția nu poate intra în perimetru decât cu aprobarea ...
Domn: Poate să intre, dar nu văd ... să vină reprezentantul firmei de pază.
Salanță: Exact. Să nu-mi conteste nimeni că nu am fost că ... atâta mă interesează.
Domn: Să vină șeful de dispozitiv sau șeful firmei de pază și să-i pui la dispoziție delegația ta și ... dacă refuză tu o să faci o notă de așa și după aia vede.
Salanță: Bine, mersi.

“Eu oricum îmi dau certificatul de urbanism şi fără avizul de la Cluj”

Tot în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, procurorii anticorupţie i-au interceptat pe Mariana Raţiu, director executiv în cadrul CJ Cluj şi pe Claudiu Salanţă, în timp ce discutau despre avizele care trebuiau eliberate pentru lucrările la drumurile judeţene.


În data de 1.04.2014, Mariana Raţiu este contactată de Claudiu Salanţă şi are loc următorul dialog:

Mariana Raţiu: Deci tu mâine, vezi, că am avut întâlnire şi cu drumurile, hai să-ţi pe scurt…cu suprapunerile asta vrea domnu’ vicepreşedinte, certificatele de urbanism cu avizele..
Claudiu Salanţă: Sunt redactate.
Mariana Raţiu: Bun, ca să vadă câte avize pot să obţină sau câte avize nu pot să obţină.
Claudiu Salanţă: Să-mi spună care, nu, nici măcar nu trebuie să-mi spună. Spune-mi un termen mie atât îmi trebuie.
Mariana Raţiu: Ieri.
Claudiu Salanţă: No, ceea ce pot e mâine, dar nu are documentaţiile de avize, aia îi cea mai mare problemă.
Mariana Raţiu: Nu au documentaţiile de avize, o zis că urmează acuma să le depună proiectantul, până, nu ştiu, joi sau vineri.
Claudiu Salanţă: Bă, dacă joi...
Mariana Raţiu: După ce le dai tu certificatul de urbanism.
Claudiu Salanţă: Nu, nu, nu, lasă după ce au.
Mariana Raţiu: O zis ei nu ştiu ce avize le ceri.
Claudiu Salanţă: Şi ăilalţi cum au ştiut?
Mariana Raţiu: No.
Claudiu Salanţă: Adică DJ 109A are, am opt documentaţii de avize şi depun un unde vrei, că îs la fel documentaţiile de avize. Să pregătească şi opt documentaţii de avize şi după aia le depunem unde trebuie. Înţelegi?
Mariana Raţiu: Am înţeles, da.
Claudiu Salanţă: Bun, ideea, ideea e în felul că eu aia i-am zis, să pregătească cam opt din fiecare. I-am spus la Iuga. Ideea e în felul următor: că dacă ei joi dimineaţa depun sau miercuri, miercuri nu cred că reuşesc să depună.
Mariana Raţiu: Nu, nu depun.
Claudiu Salanţă: Joi dimineaţa, joi dimineaţa, până la amiaz, depun la toate instituţiile, eu cred că pe vineri putem să obţinem, mai puţin partea de mediu, cu toate că vineri va fi şedinţă la mediu. E posibil ca şi la mediu să obţinem vineri.
Mariana Raţiu: No vezi, atenţie. Că a fost o discuţie, nu ştiu dacă ţi-o spus Anda.
Claudiu Salanţă: Abatorul.
Mariana Raţiu: Nu, nu, nu abatoru’.
Claudiu Salanţă: De care?
Mariana Raţiu: Tot cu drumurile, o zis că la două drumuri ai cerut tu avizul de la Cluj şi ei spun că nu trebuie.
Claudiu Salanţă: Eu oricum îmi dau certificatul de urbanism şi fără avizul de la Cluj.


La câteva zile după această discuţie, Consiliul Judeţean Cluj a eliberat mai multe certificate de urbanism pentru reabilitarea mai multor drumuri din judeţ, certificate pe care Salanţă şi-a pus semnătura.

Proiecte cheie ale judeţului, în stand-by

În tot acest timp, marile proiecte de dezvoltare a județului, Centrul de Deşeuri, parcul industrial Tetarom lV sau drumul turistic, Răchiţele - Ic-Ponor, obiective finanțate din fonduri europene, au fost sistate ca urmare a faptului că proiectele de execuție s-au dovedit a fi deficitare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter