Actualitate

Şefa DNA Cluj, Elena Botezan, numită judecător la Curtea de Apel Cluj până la sfârşitul anului

Şeful DNA - Serviciul Teritorial Cluj, Elena Botezan, va deveni judecător la Curtea de Apel Cluj după ce plenul CSM a aprobat, în unanimitate, transferul din funcţia de procuror în cea de judecător, Botezan urmând să fie numită în noua funcţie cel mai probabil până la sfârşitul anului.

Potrivit judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, plenul CSM a aprobat în unanimitate cererea procurorului şef al DNA Cluj, Elena Botezan, de transfer din funcţia de procuror în cea de judecător la Curtea de Apel Cluj, unde este un loc vacant.

"Plenul CSM a aprobat în unanimitate ca doamna Botezan să fie numită judecător la Curtea de Apel Cluj. Urmează ca CSM să facă o propunere preşedintelui României, ca Elena Botezan să fie numită în funcţia de judecător, apoi prin decret va fi eliberată din funcţia de procuror şi numită în funcţia de judecător. Cel mai probabil aceste proceduri se vor face până la finalul anului", a declarat Cristi Danileţ, citat de Mediafax.


Surse judiciare au declarat că motivele pentru care Elena Botezan a solicitat transferul de la DNA la Curtea de Apel Cluj sunt de ordin personal.

"Elena Botezan a solicitat transferul de la parchet la Curtea de Apel pentru că îşi doreşte să avanseze în carieră, are gradul necesar pentru a fi judecător la Curte şi, în plus, acum este loc liber. Se întâmplă foarte rar ca la Curtea de Apel să fie posturi vacante. Dânsa are şi domiciliul stabil în Cluj, iar transferul este o împlinire profesională. Nu e vorba că îşi doreşte să plece de la parchet pentru că ar avea probleme", au declarat sursele citate.


Aceleaşi surse au precizat că în cadrul CSM Elena Botezan este apreciată ca procuror, iar transferul ei reprezintă "o pierdere pentru procurori şi un câştig pentru judecători".

Elena Botezan are o vechime ca procuror de 16 ani şi este şef al DNA - Serviciul Teritorial Cluj din noiembrie 2009. În noiembrie 2013, când i-a expirat mandatul de şef, Botezan a fost reînvestită în funcţia de conducere la DNA Cluj, decizia fiind luată atunci în unanimitate de plenul CSM. Mandatul Elenei Botezan la şefia DNA Cluj ar fi trebuit să se încheie în anul 2016.


Elena Botezan este procurorul care a instrumentat mai multe cazuri importante de corupţie, precum dosarul fostului primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie, cel al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, condamnat şi el la închisoare cu executare, în prezent fiind eliberat condiţionat. De asemenea, Botezan a instrumentat şi dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, aflat acum pe rolul instanţei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter