Actualitate

Povești nemuritoare: proiectul Bike-Sharing, amânat din nou

Sistemul Bike-Sharing este blocat din cauza contestației la licitația pentru întreținerea rețelei de biciclete.

Proiectul Bike-Sharing prin care vor fi puse la dispoziția clujenilor, gratuit, 540 de biciclete și vor fi realizate pistele necesare nu va fi gata nici anul acesta, deși termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost vara anului 2013. Al doilea termen pe care l-a anunțat primarul Emil Boc a fost august 2014, dar acum reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca vin cu o nouă amânare: august 2015. De ce tocmai august 2015? Pentru că așa scrie în contractul de finanțare. “Termenul de finalizare era august 2014, termenul actual, conform contractului de finanţare, fiind august 2015”, au declarat reprezentanții Primăriei.

Licitații peste licitații și lucrări suplimentare

Acum, proiectul este blocat din cauza contestației la licitația pentru întreținerea rețelei Bike-Sharing. La începutul lunii august, Regia Autonomă a Domeniului Public a fost desemnată câștigătoarea licitației, dar rezultatul a fost contestat și nici acum nu a fost rezolvată situația. “Licitaţia pentru sistemul de operare este în continuare contestată, nefiind atribuită”, au precizat reprezentanții autorităților locale.


Pe lângă demersul pentru întreținerea rețelei Bike-Sharing, Primăria a organizat anul acesta o licitație și pentru realizarea de lucrări suplimentare cu toate că proiectul nu este gata și încă mai trebuie făcute lucrări la pistele care deocamdată sunt invizibile. Lucrările suplimentare vor fi făcute de firma SC Ceziana Star SRL din Baia de Arieș, județul Alba. Valoarea contractului este de aproape 1,5 milioane lei. Concret, firma din județul Alba va trebui să facă, printre altele, borduri pentru delimitarea pistelor de biciclete, să tăie şi să decupeze carosabilul pentru a obţine spaţiu necesar pentru amenajarea pistelor etc.

Ce spune Primăria: sistemul este funcțional

Potrivit reprezentanților Primăriei, lucrurile stau bine în cazul proiectului Bike-Sharing, sistemul este funcțional și mai trebuie făcute câteva lucrări conexe de infrastructură. Pistele pentru biciclete sunt însă invizibile. În prezent, în oraș există doar fragmente de piste, iar cele care ar trebui să lege Cluj-Napoca de Florești și Apahida nu există. “Sistemul este funcţional, staţiile sunt branşate la energie electrică şi date. Au fost montate indicatoare pentru pistele dedicate, s-a efectuat parţial marcajul, urmând a fi finalizate împreună cu unele lucrări conexe de infrastructură (de exemplu, finalizare asfaltare tronson str. 1 Decembrie 1918)”, au afirmat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.


Ce înseamnă Bike-Sharing

Bike-Sharing este un proiect cu fonduri europene, derulat de Primăria Cluj-Napoca, Primăria Florești și Primăria Apahida. Valoarea contractului este de 2,6 milioane euro și a fost semnat în anul 2011, iar lucrările aveau ca termen de finalizare data de 16 august 2013, la un an de la ordinul de începere a lucrărilor.

Vor fi realizate piste pentru biciclete care să lege cele trei localități și stații pentru biciclete care pot fi închiriate, gratuit, pe baza unui card special. În total, 105 străzi trebuie dotate cu piste speciale însumând 59,75 kilometri, 50 de stații de self-service (43 în Cluj-Napoca, patru în Floreşti şi trei în Apahida), cât și 540 de biciclete.


Pentru a intra în posesia bicicletelor gratuite, cetățenii vor primi un card în momentul în care le închiriază. Ulterior, bicicletele trebuie să fie returnate din locul de unde au fost împrumutate.

abonare newsletter