Actualitate

Israelul şi Hamas au acceptat un armistiţiu umanitar de 12 ore în Fâşia Gaza

Armata israeliană a confirmat, într-un comunicat, că acceptă să respecte, începând de sâmbătă, la ora locală 08.00 (08.00, ora României), un armistiţiu umanitar de 12 ore în Fâşia Gaza.

Un oficial al mişcării islamiste palestiniene Hamas a anunţat mai devreme că organizaţia şi-a dat acordul în vederea respectării un armistiţiu de 12 ore.

Potrivit unui comunicat al armatei israeliene, Israelul intenţionează, totuşi, să riposteze "în cazul în care teroriştii vor încerca să exploateze această perioadă pentru a ataca militari sau a trage în direcţia unor civili israelieni", scrie mediafax.ro.


"În cursul armistiţiului, activităţile operaţionale pentru localizarea şi neutralizarea tunelurilor din Fâşia Gaza vor continua", a avertizat armata israeliană.

Operaţiunea militară israeliană are ca obiectiv anihilarea potenţialului militar al mişcării Hamas şi aliatului său Jihadul Islamic.


Un oficial american care l-a însoţit la Cairo pe secretarul de Stat John Kerry a afirmat mai devreme că Israelul şi-a dat acordul cu privire la o încetare a focului pentru 12 ore, începând de sâmbătă dimineaţa, însă Israelul nu confirmase informaţia.

Şeful diplomaţiei americane a plecat vineri de la Cairo fără să reuşească să obţină un armistiţiu pentru o perioadă mai lungă de timp între Israel şi Hamas.


O reuniune internaţională va avea loc sâmbătă, la Paris, pe tema situaţiei din Fâşia Gaza.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, se va reuni la Quai d'Orsay, începând de la ora locală 09.00 (10.00, ora României), cu omologii săi american, britanic, german, italian, qatarian, turc, dar şi cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, pentru a "lămuri situaţia din Gaza", a anunţat vineri pentru AFP o sursă diplomatică franceză.


"Obiectivul nostru (...) este de a unifica eforturile internaţionale pentru a stabili cât mai repede posibil condiţiile de încetare a focului în Gaza", a precizat o sursă diplomatică citată de AFP.

În pofida desfăşurării unor negocieri intense în ultimele zile, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, la Cairo, că încă nu s-a obţinut un acord de armistiţiu între mişcarea palestiniană Hamas şi Israel, care, totuşi, au anunţat o încetare unilaterală a focului pentru 12 ore.


John Kerry şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, au făcut apel la un armistiţiu de şapte zile.

Exprimându-se în faţa presei, la Cairo, alături de Ban Ki-moon, John Kerry a explicat că cele două părţi au divergenţe asupra "termenilor" privind încetarea focului, adăugând, totuşi, că s-a ajuns la "un cadru de bază" pentru un armistiţiu.

El a spus că urmează să se deplaseze la Paris pentru a se întâlni, în special, cu omologii săi turc, Ahmet Davutoglu, şi qatarian, Khaled al-Attiya, în vederea obţinerii unui acord de încetare a focului.

La Cairo, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukri, a afirmat că "niciuna dintre cele două părţi nu a dat dovadă de suficientă voinţă pentru a negocia". El a făcut apel, de asemenea, la un armistiţiu umanitar pentru o perioadă de şapte zile.

Potrivit serviciilor locale de salvare, 866 de palestinieni au fost ucişi şi 5.742 răniţi, majoritatea civili, din 8 iulie, atunci când armata israeliană a lansat o operaţiune militară, iniţial aeriană, ulterior terestră, în Fâşia Gaza.

De partea israeliană, 35 de militari au murit în lupte, în timp ce trei civili au fost ucişi de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza.

Etichete: fasia gaza israel
Ultimele Stiri
abonare newsletter