Actualitate

ABSURD. Familia unui pacient, TRIMISĂ SĂ CUMPERE AȚĂ CHIRURGICALĂ în mijlocul operației! S-a întâmplat LA CLUJ!

În timpul unei intervenţii chirurgicale complexe, familia pacientei aflată pe masa de operaţie a fost trimisă de medicii de la Spitalul Municipal Clujana să cumpere aţă chirurgicală deşi conducerea unității spitalicești susține că acel material sanitar se afla pe stoc. Directorul spitalului, dr. Nicolae Constantea, a încercat să mușamalizeze „neînțelegerea” și să oprească publicarea acestui articol.

În mijlocul unei intervenţii chirurgicale complexe, FAMILIA PACIENTEI aflată pe masa de operaţie A FOST TRIMISĂ de medici SĂ CUMPERE AȚĂ CHIRURGICALĂ: „Până la ora 14, să veniți cu ața!”.

O echipă de medici de la Spitalul Municipal Clujana a intrat, joi, în operaţie fără să ştie dacă are sau nu toate cele necesare pentru a duce la bun sfârşit procedura. Totul s-a petrecut la secţia de ginecologie a spitalului unde o pacientă a fost supusă unei intervenţii de extirpare a uterului şi ovarelor.


În timpul operaţiei, familia femeii aştepta pe holurile spitalului, când la un moment dat unul dintre cadrele medicale din echipa care se afla în operaţie a ieşit din sală şi i-a trimis pe aparţinătorii pacientei să cumpere aţă chirurgicală. Nimeni din echipă nu s-a gândit să afle prima dată dacă există sau nu acel material sanitar în stocul spitalului, ci a cerut familiei bolnavei să cumpere aţa chirurgicală.

Fiica pacientei a declarat că medicii i-au spus să cumpere aţă chirurgicală pentru că nu au aşa ceva în spital şi dacă nu cumpără acest produs nu au cu ce să închidă operaţia. Femeia s-a conformat, a cumpărat aţa chirurgicală cu 10 lei şi s-a întors la spital, operaţia fiind astfel dusă la bun sfârşit.


Managerul a aflat de la jurnalişti despre incident

Managerul Spitalului Clujana, Nicolae Constantea habar nu avea de această situaţie care s-a petrecut în unitatea sanitară pe care o conduce. A aflat de acest incident după ce a fost contactat de reporterii Monitorul de Cluj. “Aşa ceva nu se poate întâmpla la noi în spital. Noi avem toate tipurile de aţă, nu cred să se fi petrecut aşa ceva. Noi avem aparatură sofisticată, nu se poate să nu avem aţă chirurgicală”, a declarat iniţial Constantea.

După o mică “anchetă” ad-hoc, managerul a aflat de incidentul respectiv şi i s-a confirmat faptul că fiica pacientei a fost trimisă să cumpere aţă chirurgicală. Nicolae Constantea a explicat că a fost de fapt o neînţelegere la mijloc şi că în spital există aţă chirurgicală, dar doctoriţa care a realizat operaţia a uitat să ia materialul sanitar respectiv în sala de operaţie.


După „mini-ancheta” conducerii spitalului, fiica pacientei a fost chemată în biroul managerului şi i-au fost decontaţi cei 10 lei plătiţi pentru aţă. “Am chemat aparţinătoarea la mine în birou, s-a rezolvat situaţia, a fost o neînţelegere. Aţă chirurgicală există în spital”, a precizat managerul spitalului.

Cum comentează situaţia reprezentanţii Primăriei

Spitalul Municipal Clujana se află în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, iar finanţarea este asigurată de Primărie, din bugetul local. Reprezentanţii autorităţilor locale au precizat că au primit informaţii potrivit cărora incidentul de la Spitalul Clujana a fost rezolvat pe cale internă. “Din informaţiile noastre, problema de la Spitalul Municipal a fost rezolvată la nivel administrativ. Municipalitatea face eforturi financiare pentru a se asigura că Spitalul Municipal poate să le asigure serivicii medicale gratuite tuturor pacienţilor”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. 


Primăria “pompează“ bani anual în Spitalul Clujana 

Spitalul Municipal Clujana se află în subordinea Primăriei Cluj-Napoca şi în fiecare an sunt alocate sume importante din bugetul local pentru dotarea cu aparatură, lucrări de modernizare şi achitarea datoriilor către furnizori. De exemplu, anul acesta a fost semnat un proiect cu fonduri europene, în valoare de 32 milioane lei pentru modernizarea clădirii ambulatorului, peste care va mai fi construit un etaj. 28 milioane lei din valoarea totală a acestui proiect provin din fonduri europene, iar 4 milioane lei sunt contribuţia Primăriei Cluj-Napoca. Primăria sprijină spitalul cu aproximativ 12 milioane lei în fiecare an.

Cum a încercat managerul să scoată cazul basma curată

Reporterul Monitorul de Cluj a avut două discuţii telefonice cu managerul Nicolae Constantea. În timpul celei de-a doua conversaţii telefonice, şeful spitalului a confirmat incidentul, a subliniat că situaţia „s-a rezolvat” fiind vorba de „o neînţelegere”, dar a încercat şi să convingă jurnaliştii să nu publice acest caz, să-l facă uitat, mai ales că „situaţia a fost rezolvată”.


„Nu a înțeles nimic. Nu cazul în sine e relevant, ci principiul. Nu decontarea sau nu a materialelor cumpărate de aparținători, ci atitudinea medicilor. Sistemul e bolnav pentru că unii oameni gândesc așa. Sistemul nu funcționează pentru că astfel de cazuri sunt considerate «incidente» sau «neînțelegeri» și pentru că unii șefi de clinici ascund gunoiul sub preș. Iar despre încercarea de a cumpăra tăcerea jurnaliștilor nu vreau să spun decât atât: niciodată la Monitorul. Nu cât voi fi eu aici.”, spune directorul editorial al ziarului Monitorul de Cluj, Paul Niculescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter