Actualitate

Românii nu mai vor să muncească în Marea Britanie

Tot mai puțini români și bulgari optează să meargă să muncească în Marea Britanie. După anularea la 1 ianuarie restricţiilor impuse pe piaţa muncii celor două state, numărul imigranților a scăzut cu 4.000 faţă ultimul trimestru al anului trecut.

Aproximativ 140.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în Marea Britanie în primele trei luni ale acestui an, după anularea la 1 ianuarie restricţiilor impuse pe piaţa muncii celor două state UE.

Potrivit datelor Biroului Naţional britanic pentru Statistică, citate de BBC, acest număr este mai mic cu 4.000 faţă de cel întregistrat în ultimul trimestru din 2013, dar este cu 28.000 mai mare în comparaţie cu cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut.


Grupul de presiune Migration Watch a estimat, la începutul anului, că în ţară ar urma să sosească aproximativ 50.000 de imigranţi români şi bulgari anual, după ridicarea restricțiilor de muncă, iar UKIP, un partid eurosceptic şi eurofob, a preconizat un "val uriaş" de imigranţi.

Secretarul-şef al Trezoreriei, Danny Alexander, apreciază că datele "dezmint alarmismul UKIP în legătură cu imigraţia". "Numărul foarte modest de români şi bulgari care vin să muncească în Marea Britanie anul acesta contrastează puternic cu retorica inflamatoare de la începutul anului", a subliniat el, potrivit Mediafax.


BBC comentează, de asemenea, că "valul uriaş" de imigranţi nu a invadat ţara, în mod clar, în primele trei luni din 2014, dar că este prea devereme pentru a avea "imaginea de ansamblu" asupra acestei probleme.

abonare newsletter