Actualitate

Raed Arafat, reacţie după tragedia din Apuseni: „Dacă eram în România, sunam eu la 112. Dar nu am fost”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat miercuri noapte că, deşi nu s-a aflat în ţară în momentul tragediei aviatice de la Cluj, sistemul de intervenţie ISU-SMURD a funcţionat.

sursa foto: antena3.ro sursa foto: antena3.ro

“Un astfel de sistem trebuie să funcţioneze, indiferent dacă eu sunt sau nu în România. Şi lucrul acesta s-a întâmplat. Echipele noastre au intervenit, au făcut treabă, iar spitalul a fost şi el pregătit. Eu am stat atunci, întreaga seară, în legătură, prin telefon, de la Budapesta, unde mă aflam la o întâlnire, la Centrul Medical de Excelenţă NATO, cu miniştri şi cu colegii mei. Am primit peste 150 de telefoane. Am anunţat de accident pe cine treabuia să anunţ: medici, SMURD, la Poliţie. Dacă eram în ţară, sunam eu la 112. Dar nu am fost”, a arătat Arafat, prezent într-o emisiune la Antena 3.

El a mai spus că nu trebuie să aprobe, personal, decolarea elicopterelor sau a avionului în astfel de situaţii. „Avem proceduri. Când primeşte apel de la 112, elicopterul decoleză; când primeşte apel prin SMURD Bucureşti, avionul decolează. Nu mi se solicită mie aprobarea să plece. Sistemul funcţionează cu sau fără mine”, a explicat medicul.


„Afirmaţia că puteam să le salvăm viaţa e hazardată”

Raed Arafat a anunţat în aceeaşi emisiune că va verifica dacă oamenii şi-au făcut pe deplin datoria în teren. „Trebuie să stăm de vorbă cu toţi intervenienţii mici, să ne povestească ce a fost acolo. Pentru că un lucru văzut de noi, aici, poate arăta cu totul altfel în teren. Civilizat este să discutăm cu toţii, într-o întâlnire deschisă; nu ca să pedepsim pe cineva, ci ca să învăţăm. Ce părere au salvamontiştii, pădurarii, SMURD, pompierii, Ambulanţa. Fiecare să ne spună cum vede el treaba, ca, pentru viitor, să nu mai avem alte probleme de acest fel”, a afirmat secretarul de stat.

Totodată, el şi-a exprimat îndoiala că „SMURD-ul lui Arafat” ar fi putut ajunge mult mai devreme la locul tragediei, salvând astfel vieţile celor doi. „Echipele de intervenţie, care au fost acolo, au avut mult de mers în condiţii grele. Au mers pe gheaţă, pe zăpadă. Eu nu pot face o astfel de afirmaţie, încât să las o familie cu ideea în cap că, dacă ajungeau oamenii cu o jumătate de oră mai repede, cei dragi lor ar fi trăit. Nu pot să spun aceste lucruri. Colegii mei, când au ajuns acolo, i-au găsit în stop. Erau în stop de ceva timp. Poate că o să aflăm de când, din discuţiile ulterioare. Dar afirmaţia că puteam să salvăm viaţa lor este hazardată. Afirmaţia că puteam ajunge ceva mai repede, dacă aparatul de localizare ne dădea datele, o putem face” a mai spus Raed Arafat.


Arafat este de acord cu înfiinţarea unei comisii interministeriale

În aceeaşi discuţie, Arafat s-a declarat de acord cu decizia luată de premier, privind înfiinţarea unei comisii interguvernamentale, pe care a considerat-o „un pas extrem de important”.

„Crearea unei echipe interministeriale pentru aceaste situaţii, şi pentru toate aspectele legate de ele, sub conducerea unui vicepremier, e un pas major. Dă posibilitatea unei integrări mai mari a sectorului de intervenţii de urgenţă, indiferent cine este implicat; va duce modul de coordonare la un nivel foarte sus. Când dai responsabilitatea la un nivel foarte înalt, atunci creşte şi eficienţa. Cred că această comisie va avea un impact pozitiv, şi sunt convins că o să-şi facă treaba.


Acum două luni anunţam realizarea, din fonduri europene, a unui centru de pregătire foarte avansat, cu simulatoare virtuale, unde avem intenţia să aducem împreună ISU, SMURD, Ambulanţă, Poliţia, ca să facă instruire pe coordonarea intervenţiilor complexe. Deci, avem această viziune dar evenimentele nu ne aşteaptă, iar munca este contracronometru” a spus Raed Arafat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter