Actualitate

Cluj Innovation City ar putea obţine bani de la Guvern şi UE

Vicepremierul Liviu Dragnea, prezent la sfârşitul săptămânii la Cluj, a promis autorităţilor locale şi judeţene că va promova proiectul Cluj Innovation City în vederea obţinerii de fonduri europene. Proiectul va fi un mare centru IT care va crea aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

sursa foto: www.wisegeek.com sursa foto: www.wisegeek.com

Cluj Innovation City, proiectul de anvergură care este gândit ca un oraş în oraş, este promovat intens, în ultima perioadă de autorităţile locale. După ce la începutul lunii, s-a bucurat de un real succes la şi interes din partea investitorilor prezenţi la Târgul Expo Real Munchen, Cluj Innovation City a fost subiectul unei întâlniri “secrete” care a avut loc sâmbătă între autorităţile locale şi judeţene şi vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta din urmă s-a arătat interesat de proiect şi a promis celor prezenţi că va sprijini Clusterul IT, cel care derulează proiectul împreună cu Primăria Cluj-Napoca şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. “Prezent la întâlnire, domnul vicepremier a salutat iniţiativa Clusterului IT, considerând proiectul promovat drept un model de investiţie teritorială integată şi un concept inovativ de dezvoltare durabilă, cu impact atât la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest cât şi la nivel naţional. În calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a susţine şi promova proiectul clujean, oferindu-i credibilitate în competiţia europeană pentru obţinerea de fonduri structurale alocate pentru perioada de programare 2014-2020”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Cluj, gazdele întâlnirii.

Întâlnirea a avut drept scop promovarea acestui proiect-pilot al Regiunii Nord-Vest, în vederea obţinerii unui sprijin din partea Guvernului României, respectiv a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru includerea sa în Strategia Naţională şi Regională de Dezvoltare şi pentru alocarea de fonduri guvernamentale necesare concretizării acestuia.


Investiţie de 300 milioane euro

Cluj Innovation City este un proiect ambiţios, un mare centru IT sau cu alte cuvinte, un oraş în oraş. Acesta ar putea fi construit în Lomb, pe locul unde s-a dorit iniţial ridicarea cartierului de locuinţe Tineretului, după cum declara primarul Emil Boc în urmă cu aproximativ o lună. Cluj Innovation City se va întinde pe 300 de hectare şi va fi o investiţie de 300 milioane euro. “Proiectul poate reprezenta o parte a schimbării destinului Clujului pentru următorii 20 de ani, un oraş în oraş care va avea peste 100.000 de locuitori, peste 20.000 de noi locuri de muncă, o creştere importantă a PIB-ului zonei, a exporturilor, a atragerii forţei de muncă bine pregătită în IT, în cercetare, dezvoltare, dar şi domenii conexe pentru că nu se va rezuma acest oraş doar la IT”, a declarat primarul Emil Boc în urmă cu câteva săptămâni. El a adăugat că Cluj Innovation City va avea şi o componentă bio-medicală, o componentă care ţine de artă şi cultură. “Nu am renunţat la ideea de a avea în acea zonă şi o posibilitate de a extinde industriile creative, inclusiv producţiile de filme. Va fi o zonă care va angrena viitoarea dezvoltare a municipiului nostru şi este treaba autorităţilor să se gândească la viitor”, a mai spus primarul.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter