Actualitate

Peste 10.000 de persoane aşteptate la inaugurarea noii piste a aeroportului clujean

Consiliul Judeţean Cluj a finalizat lucrările de construire a noii piste de decolare-aterizare de 2100 metri. Investiţia, care se ridică la peste 166 milioane de lei, fost realizată din fondurile Consiliului Judeţean Cluj.

 Pentru marcarea inaugurării noii piste, CJ Cluj organizează, sâmbătă, un miting aerian, începând cu ora 13:00. De asemenea, se vor organiza şi două zboruri inaugurale deasupra Clujului.

„Având în vedere că duşmanul numărul unu al manifestării s-a înmuiat şi mă refer aici la vreme ne aşteptăm să participe 10.000 de participanţi. Vom aveam suficiente locuri de parcare şi cerem clujenilor să vină din timp şi dacă pot să folosească mijloacele de transport în comun. Am făcut un apel primarului Clujului şi directorului RATUC să suplimenteze cursele spre aeroport pentru că este o investiţie importantă pentru judeţul Cluj. Cei care vor să vină la miting să încerce să vină cu ceva timp înainte. Mitingul începe la ora 13.00. Nu ne facem probleme pentru manifestanţii de la Roşia Montană, accesul este liber, dar conform legii trebuie să anunţăm că există anumite reguli, obiecte interzise”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.


Directorul Aeroportului Internaţional  „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că cei care au câştigat un zbor trebuie să aibă peste 18 ani şi să aibă buletinul asupra lor.

„Vor fi evoluţii spectaculoase ale aviaţiei, MIG-uri, elicoptere militare, elicopterele MAI; avioane de acrobaţie, paraşutişti. Mitingul va fi unul spectaculos, îi invităm pe toţi să vină din timp la aeroport. Vor fi în total 234 de persoane care au câştigat un zbor, îi invităm să fie la ora 14.45 în faţă la informaţii plecări, să aibă cărţile de identitate la ei şi vor fi conduşi la avion. Vor fi două zboruri de câte 30 de minute, primul avion va decola la ora 16.00, al doilea la ora 16.40. Vor zbura cu un Airbus A318 va fi un zbor deasupra Transilvaniei şi a Clujului ”, a precizat Ciceo.


Lucrările de construire la noua pistă au demarat în luna noiembrie 2011, executant fiind asocierea SCC Napoca SA  - SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL. Valoarea iniţială a contractului a fost de 137.808.522 de lei, costurile finale ridicându-se la 166.427.278 lei. „Costurile suplimentare la valoarea iniţială de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnie apărute pe parcursul derulării lucrărilor, fiind necesare o serie de consolidări la stratul de fundare al pistei, lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial”, a explicat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

Până la această dată s-au plătit o parte din lucrările de execuţie, respectiv 78.107.218 lei, rămânând de achitat 4.365.000 lei.


Pista va avea în final 3.500 de metri, iar costul ar urma să se ridice la 78 de milioane de euro.

„Având în vedere importanţa obiectivului de investiţii pentru judeţ şi pentru dezvoltarea aeroportului a fost necesară realizarea exproprierilor pentru terenurile necesare construcţiei pistei şi a instalării echipamentelor de radionavigaţie. Astfel, valoarea aferentă exproprierilor care s-a virat până la această dată este de 23.317.592 lei, urmând ca 1.500.000 lei să fie viraţi către o societate comercială cu profil agricol”, a mai spus Uioreanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter