Actualitate

Şeful unei asociaţii de ajutorare a romilor din Dej a prejudiciat statul cu 23.000 euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Moldovan, preşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Economico Socială a Romilor (ADER) Dej.

Bărbatul a folosit documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete cu ajutorul cărora a creat un prejudiciu de 23.000 euro statului român în cadrul unui proiect cu fonduri europene. De asemenea, este cercetat şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Potrivit procurilor DNA, în 30 noiembrie 2008, a fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă între ADER Dej şi Ministerul Economiei şi Finanţelor – Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, ca autoritate contractantă şi Secretariatul General al Guvernului, ca autoritate de implementare. Şeful asociaţiei din Dej a solicitat banii pentru un proiect pentru găsirea de locuri de muncă stabile pentru romi, valoarea acestui proiect fiind de aproape 50.000 euro.

“În perioada 2009 – 2011, cu ocazia punerii în practică a acestui proiect, inculpatul Moldovan Adrian, în calitate de preşedinte al Asociaţiei ADER Dej, pentru a justifica cheltuielile efectuate de asociaţie, a prezentat Secretariatului General al Guvernului un număr de 85 de acte false. Aceste înscrisuri (facturi fiscale, chitanţe, declaraţii de eligibilitate şi imparţialitate, acte privind proceduri de licitaţii) care au fost întocmite în fals de inculpat şi de către o altă persoană, la cererea acestuia, au fost depuse pentru a justifica împrejurări nereale în legătură cu cheltuirea banilor alocaţi în cadrul proiectului”, au declarat reprezentanţii Biroului de Presă al DNA.
În acest mod, Adrian Moldovan a creat un prejudiciu de 23.408,45 euro, reprezentând diferenţa dintre suma totală primită în cadrul proiectului şi sumele cheltuite în mod real în cadrul proiectului.
Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu suma de 44.550 euro reprezentând valoarea întreagă a finanţării acordate asociaţiei ADER.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Dej.

Ultimele Stiri
abonare newsletter