Actualitate

S-au semnat contractele pentru cardul de sănătate

<p><img src="documente/stories/02_februarie/21_ziua/card-sanatate.jpg" border="0" alt="Card de sănătate" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic de sănătate au fost semnate vineri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Valoarea realizării celor două proiecte este de 40 milioane euro.</p> <p>Reţeaua electronică şi cardul electronic vor fi funcţionale, cel mai probabil, în 2011. Se va realiza şi dosarul electronic, dar fiind un proiect mult mai amplu, se va introduce treptat, pe parcursul a câţiva ani. Cardul de sănătate va fi operabil de la sfârşitul acestui an.</p>

În cadrul ceremoniei de semnare a contractelor, preşedintele CNAS, Lucian Duţă a reliefat importanţa acestor documente pentru funcţionarea unitară în sistemul de sănătate, dar şi pentru dosarul electronic al pacientului, care va fi introdus treptat pe parcursul mai multor ani, începând din 2012. Potrivit Agerpres, Lucian Duţă a explicat că prescripţia electronică va monitoriza consumul de medicamente, va sesiza dacă apar medicamente în farmacii care nu au fost prescrise sau care sunt eliberate parţial.

În ceea ce priveşte dosarul electronic, preşedintele CNAS a explicat că acesta va asigura standardele privind istoricul medical al pacientului şi va permite medicului să acorde tratamentul indicat.


Prin aceste măsuri se reduce timpul de aşteptare pentru pacienţi, creşte calitatea serviciilor şi se reduce frauda, după cum a susţinut Lucian Duţă.

Conform sursei citate, prezent la ceremonie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a menţionat că informatizarea sistemului sanitar este obiectivul principal al Guvernului, al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS pentru eficientizarea sistemului şi utilizarea banului public în mod transparent.

abonare newsletter