Actualitate

Contractul pentru lotul Chiribiș-Biharia al A3, blocat! Ministrul Transporturilor și constructorul Precon se acuză reciproc pentru tergiversări.

Blocaj pe Autostrada Transilvania, lotul Chiribiș-Biharia. Precon acuză CNAIR pentru tergiversarea semnării contractului, în timp ce ministrul Transporturilor dă vina pe constructor pentru blocaj.

Contractul pentru lotul Chiribiș-Biharia al A3, blocat! FOTO: Facebook/ Asociatia Pro Infrastructura Contractul pentru lotul Chiribiș-Biharia al A3, blocat! FOTO: Facebook/ Asociatia Pro Infrastructura

 

 


Semnarea contractului pentru construirea lotului de 28,55 kilometri Chiribiș - Biharia din Autostrada Transilvania este blocată, deși câștigătorul licitației a fost desemnat încă de anul trecut. Bihorenii de la Precon acuză CNAIR de tergiversarea semnării contractului.

 


Precon Transilvania susține, într-un comunicat de presă, că a solicitat de două ori CNAIR să stabilească o dată pentru semnarea contractului, înainte de a se adresa CNSC pentru obligarea autorității contractante la semnarea acestuia. 

În comunicat, firma bihoreană a prezentat cronologia procedurii de atribuire a contractului, din care reiese că „Asocierea a dorit și își dorește în continuare semnarea contractului de lucrări 3C2 Biharia- Chiribiș, în acest sens făcând toate demersurile legale necesare, inclusiv solicitând către CNAIR, în două rânduri, așa cum am menționat anterior, respectiv în 22.08.2023 și 29.11.2023, stabilirea datei la care se va semna contractul, fără a primi niciun răspuns din partea CNAIR SA”, arată Precon.


În acest context, Asocierea Precon a solicitat CNSC emiterea unei decizii privind obligarea CNAIR la semnarea contractului de lucrări. Potrivit datelor de pe portalul CNSC, citate de Economica.net, contestația Precon a fost înregistrată pe 8 ianuarie, iar până la finele lunii trecute compania contestatoare a transmis și concluziile scrise. Prin urmare, CNSC s-ar putea pronunța în curând asupra contestației.

Ministrul Transporturilor: „De ce blochezi un proiect extrem de important?”

Amintim că vineri, 16 februarie 2024, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a răbufnit cu privire la blocajul de pe lotul Chiribiș – Biharia din Autostrada Transilvania. Grindeanu l-a acuzat pe constructorul bihorean că blochează proiectul.


„Situația de pe A3, Chiribiș – Biharia, trebuie să se deblocheze. Suntem într-o situație de Kafka. Am cerut documentele celui care a câștigat și el contestă faptul că am cerut documentele. În situația asta suntem. Avem un câștigător, îl știți, s-au cerut documentele de ce la CNAIR, să vină la semnat, ei contestă această chestiune. Ei au câștigat prin instanță că, altfel, vă spun sincer că aș fi anulat, dar mi-au spus colegii că nu prea se poate juridic”, a declarat vineri ministrul Transporturilor.

El a precizat că acest contract a fost câștigat după o luptă în instanță, la Curtea de Apel București.


„Fac aceste lucruri (firme controlate de Beneamin Rus – n.r.) fiindcă spun că în momentul în care ar semna acest contract, ar pierde anumite procese pe care le au deja deschise cu noi în trecut. Am înțeles, eu vreau să fac autostrada, pe mine nu mă interesează ce au semnat Orban pe repede înainte cu Bode aici, înainte de campanie. Pe mine mă interesează să fac această autostradă de la Chiribiș la Biharia. Nu eu, nu Pistol i-a forțat să semneze acel contract (reziliat – n.r.). Dacă le-a promis cineva, ceva, să se ducă la instituții abilitate și să spună, dar nu să blocheze un proiect de tipul acesta. Nu se poate așa ceva. De doi ani și ceva, e șoarecele și pisica. De ce blochezi în acest moment un proiect extrem de important?”, a întrebat pe un ton ridicat ministrul Transporturilor.

Doi ani pentru realizarea lucrărilor

Contestația la licitația pentru segmentul Chiribiș-Biharia a fost respinsă, în noiembrie 2023, de Curtea de Apel București. 

În august 2023, secțiunea Chibriș-Biharia de pe Autostrada Transilvania (A3) era deblocată prin desemnarea câștigătorului licitației pentru acest segment de autostradă. Câștigătorul contractului de 785 de milioane de lei, cu un termen de realizare de 24 de luni, a fost deasemnată firma bihoreană Precon. 

Contestațiile succesive au blocat, însă, proiectul finanțat din fonduri nerambursabile.

CNAIR a desemnat asocierea Precon – Citadina câștigătoare a licitației pentru finalizarea lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3 Transilvania, încă de la începutul lunii iunie. Licitația a fost lansată în august 2022, după ce în luna mai, CNAIR reziliase contractul cu Selina. 

Ulterior, decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor a fost atacată de firma contestatoare la Curtea de Apel București. Contestația Strabag la licitația pentru lotul Chiribiș - Biharia din Autostrada Transilvania (A3) a fost respinsă, vineri, de Curtea de Apel București, printr-o decizie definitivă, potrivit economica.net

Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia subsecţiunii Chiribiş – Biharia a Autostrăzii Transilvania este o asociere de constructori români, Precon Transilvania SRL– Citadina 98 SA, care în 24 de luni va trebui să construiască cei 28,55 de kilometri.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrări în forță la drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania. Progres de 12% și aproape 200 de muncitori mobilizați pe șantier. VIDEO

abonare newsletter