Actualitate

Locuri bântuite din Cluj și legendele din spatele lor. Povești care îți dau fiori

Clujul este un oraș care uimește prin arhitectura sa, însă există anumite legende care îți vor da fiori pe șira spinării.

Imagine de la Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca, din anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.ro Imagine de la Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca, din anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Noaptea de Halloween se apropie cu pași reprezi, iar Clujul nu duce lipsă de legende înfiorătoare. 

 


Pe lângă pădurea Hoia Baciu, cunoscută în lume drept un loc bântuit, în municipiul Cluj-Napoca există mai multe clădiri care ascund povești cu fantome.

Mai jos vă vom prezenta câteva legende care vă vor surprinde.


CITEȘTE ȘI:
Pădurea Hoia Baciu, de la legendă, la adevăr. De ce copacii au forme atât de ciudate?

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din municipiul Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând cărţi foarte rare. Această clădire nu a scăpat de legendele cu fantome.

Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Există o legendă care spune că Biblioteca Centrală este bântuită de către Anna Wesselényi, fiica unei contese transilvănene, care a studiat în Cluj. Aceasta suferea de o boală incurabilă care i-a adus sfârșitul la vârsta de 20 de ani. Se spune că după moartea acesteia, pe holurile bibliotecii și-au făcut prezența diferite zgomote în timpul nopții. Legenda spune că aceasta ar bântui clădirea în căutarea tinereții, oamenii susținând faptul că au auzit tot felul de sunete pe timp de seară în bibliotecă.


O altă legendă mai spune despre un bibliotecar bătrân care și-a luat viața pentru a scăpa de participarea la Primul Război Mondial.

Muzeul de Speologie, temnița medievală a Clujului

Clădirea Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca a fost închisă cu câțiva ani în urmă, dar nu a fost mereu muzeu. Cea mai veche construcție datează din jurul anului 1241 când s-a început fortificarea Clujului și este încă funcțională. Actualul sediu al Muzeului Speologic „Emil Racoviță”, aflat pe strada Sextil Pușcariu, este adăpostit într-unul din turnurile de apărare ale vechii cetăți medievale. De-a lungul timpului clădirea a îndeplinit și alte funcții, a fost depozit, locuință și închisoare. 


Muzeul de Speologie „Emil Racovița” din Cluj-Napoca / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Legenda spune că stafiile prizonierilor ar bântui clădirea atunci când soarele apune.

Ușă de la temnița medievală, Muzeul de Speologie, anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

În urmă cu mulți ani, s-au efectuat săpături arheologice în curtea muzeului și se zvonește că acest lucru a condus la primele fenomene paranormale,  însă nu s-au găsit niciodată rămășițe umane în perimtrul clădirii. Cu toate acestea, unii oameni susțin faptul că au văzut sau au simțit prezența unor fenomene care nu pot fi explicate.

Muzeul de Speologie, temnița medievală a Clujului/ Foto: SeptemCastra - Facebook

Casa călăului

Casa se afla pe actuala stradă Avram Iancu, însă în anul 2002 a fost distrusă de un incendiu, iar ulterior aceasta a fost demolată. Tot ce a rămas din această clădire sunt legendele cu fantome.

Casa Călăului în Cluj, în anii ‘80-’90 / Foto: bunădimineata.ro

O legendă spune că acolo locuiau persoanele care executau prizonierii condamnați la moarte. 

O altă legendă spune că în această casă din secolul al XVI-lea s-ar fi mutat un fost călău străin, care, odată ce s-a retras, s-a simțit copleșit de acțiunile pe care le-a făcut în timpul carieri sale de călău și care și-ar fi dedicat restul vieții pentru a face bine. 

Gemenele care s-au spânzurat pe Cetățuie

Cetățuia este unul dintre cele mai frumoase zone de belvedere din Cluj-Napoca, însă există anumite povești care te înspăimântă.

Cetățuia în 2010 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Acest loc și-a câștigat reputația de loc bântuit din cauza crimelor, dar și sinuciderilor petrecute aici de-a lungul timpului. Cea mai cunoscută poveste este aceea a surorilor gemene care s-au spânzurat la mijlocul anului 2007 de aceeași creangă și care s-ar mai afla în zonă.

Cetățuia, un loc sinistru. Poză din 2015 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Potrivit libertatea.ro, cele două surori au fost găsite îmbrățișate.

Cetățuia, un loc cu legende. Poză din 2013 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Hoia, inclusă într-un top cu cele mai înfricoșătoare locuri din lume: „Poveștile cu fantome, extratereștri și legende urbane”

Poveștile fotografilor Revoluției din Cluj, cuprinse într-un volum: „Fotografii sunt creatorii memoriei vizuale a unei întregi comunități”

Ultimele Stiri
abonare newsletter