Actualitate

Dezbatere publică pentru dezvoltarea armonioasă a culoarului de mobilitate Someș. „Realizarea parcului industrial de pe malul râului să fie cât mai departe de apă”

Societatea civilă din Cluj propune o dezbatere publică amplă cu privire la realizarea unui parc industrial pe malul Someșului, pentru o dezvoltare armoniaosă a culoarului de mobilitate nemotorizată de-a lungul râului.

Planșă cu zona industrială Gilău, pe malurile Someșului/Foto: Someșul nostru Facebook.com Planșă cu zona industrială Gilău, pe malurile Someșului/Foto: Someșul nostru Facebook.com

 

 


Mai multe organizații neguvernamentale din Cluj au luat atitudine în privința intenției autorităților de a realiza un parc industrial pe malul râului și canalului Someș, astfel încât proiectul să se înscrie în dezvoltarea ecologică, peisagistică și urbanistică ale culoarului verde-albastru la Someș în concordanță cu Planul Urbanistic General, dar și a culoarului de mobilitate nemotorizată între Gilău și Apahida.

 


„Organizațiile semnatare propun Primăriei Gilău, Consiliului Județean și Primăriei Cluj-Napoca ca posibila realizare a unui parc industrial pe malul râului și canalului Someș să fie cât mai departe de apă, iar de-a lungul Someșului să avem spații verzi și copaci plantați, infrastructură de mobilitate nemotorizată și loisir.

Propunem Consiliului Local Gilău să nu autorizeze realizarea parcului industrial până la adoptarea Planului Urbanistic General și nici alte investiții similare la Someș până la proiectarea culoarului de mobilitate nemotorizată între Gilău și Apahida”, semnalează, joi, reprezentanții organizațiilor SOS Someșul Nostru, Clubul de Cicloturism „Napoca” și Clujul Sustenabil, prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook


Consultare publică pentru dezvoltarea armonioasă a malurilor Someșului/Foto: Someșul nostru Facebook.com

Astfel, societatea civilă propune Consiliului Județean Cluj să organizeze o dezbatere legată de frontul la Someș în localitățile Gilău, Florești și Apahida în condițiile în care halele propuse în PUG Apahida sau în PUZ-ul din Gilău, ori dezvoltarea imobiliară în Florești „riscă să amenințe biodiversitatea, peisajul și conexiunile pietonale și velo în teritoriu pe tronsoane considerabile la Someș”, arată inițiatorii demersului. 

Dezbaterea are ca rol de a stabili lățimea culoarului verde albastru la Someș, tipurile de construcție la apă, dar și cum pot fi integrate Soluțiile Bazate pe Natură (SBN) în investițiile preconizate în zonă.  


 „O dezbatere este necesară chiar și pentru a stabili dacă un astfel de culoar de mobilitate și de loisir este congruent cu hale industriale atât de aproape de Someș.

Propunem Primăriei Cluj-Napoca să demareze o serie de consultări legate de culoarul de mobilitate, aflat în proiectare, începând din septembrie, pentru ca investițiile la râu și afluenți în zona metropolitană să se coreleze cu exigențele ecologice, peisagistice și urbanistice ale culoarului verde-albastru la Someș. Societatea civilă poate contribui benevol cu expertiza asociativă și universitară existentă, alături de cele peste 1500 de răspunsuri ale clujenilor în trei chestionare pe care organizațiile semnatare le-au realizat de-a lungul timpului cu privire la Someș”, arată civicii clujeni. 


Axa Someșului poate deveni cel mai circulat culoar de mobilitate alternativ la traficul auto din țară, plus un coridor de biodiversitate prin măsuri de conservare, dar și de renaturare.

La finalul lunii trecute, Primăria Gilău a publicat Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea unui parc industrial care să satisfacă cererea mare de terenuri pentru activități industriale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Culoar pe malul Someșului, de la Gilău la Apahida. O firmă „abonată” la bani publici va realiza studiile necesare

Culoar de mobilitate verde, pe malul Someșului. Cine vrea „să pună mâna” pe contractul de peste 7 mil. lei?

Ultimele Stiri
abonare newsletter