Actualitate

Vine căldura la finalul săptămânii! ANM: „Temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă”

Temperaturile vor crește în perioada următoare. Directorul ANM susține că acestea se pot apropia de pragul de caniculă la finalul săptămânii.

Temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă / Foto: depositphotos.com Temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă / Foto: depositphotos.com

 

 


Meterologii avertizează că clima va fi în permanentă schimbare în următorii ani, din cauza încălzirii globale.

 


Directorul Administrației Naționale de Meterologie, Elena Mateescu, spune că fenomenele extreme ar putea deveni „normalul vremii” în următorii ani.

Mateescu a explicat și cum va fi vremea în zilele care urmează, evidențiind că la sfârșitul săptămânii temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă:


„E posibil să nu mai emitem azi şi mâine o alertă generală, dar mai pot fi mesaje now-casting pentru zone punctuale. Astăzi sunt posibile averse în zona montană, local în est şi sud-est, mâine la fel şi până la sfârşitul săptămânii. Azi putem consemna valori de 23-32 de grade, cu 24-33 de grade mâine, iar vineri şi sâmbătă temperaturile se pot apropia de pragul de caniculă şi putem discuta şi despre un disconfort în creştere din cauza umezelii.

Pe lângă temperaturile ridicate care pot aduce fenomene extreme care se înmulţesc de la an la an frecvenţă şi intensitate, clima rămâne temperat-continentală potrivit latitudinii, dar prezintă tendinţe de modificare. Dacă au fost ierni mai blânde, 2022-2023 fiind una dintre cele mai calde ierni din România, asemenea fenomene se înmulţesc şi în Europa. Luna ianuarie a avut un record istoric absolut, cu 22,5 grade pe 19 ianuarie. Tindem să considerăm că astfel de fenomene extreme vor deveni normalul vremii în următorii ani. 2012-2022 a fost perioada cea mai caldă din ţara noastră. Nici litoralul nu face excepţie de la fenomenele extreme, a declarat la Prima News directorul ANM, Elena Mateescu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul meteorologilor: Europa se va confrunta cu veri și ierni secetoase din cauza încălzirii globale

52% din solul agricol al Pământului, deteriorat. Expert din Cluj: „Se formează în mii de ani, noi îl distrugem în secunde.” Sadhguru vine în România pentru a crește conștientizarea

Ultimele Stiri
abonare newsletter