Actualitate

Off-road în pădurile Clujului. „Distrug arii protejate! Sătenii, deranjați aproape săptămânal de bestiile motorizate”

Aproape săptămânal, un grup de indivizi invadează zona Săvădisla și ariile sale protejate cu motociclete și ATV-uri. Organizația pentru Protecția Mediului avertizează că fenomenul off-road-ului ilegal a ajuns la „cote revoltătoare”.

Off-road în Săvădisla / Foto: OPMCB - Facebook Off-road în Săvădisla / Foto: OPMCB - Facebook

 

 


Fenomenul off-road în pădurile Clujului a ajuns să fie îngrijorător. Animalele și vegetația din ariile protejate sunt în pericol:

 


„Fenomenul Off-road-ului ilegal a ajuns la cote revoltătoare. Fauna sălbatică revășită. Este perioada în care toate animalele sălbatice au pui și în care sunt vulnerabile. Și cui îi pasă? Poate ne explicăm astfel și numărul mare de accidente cu animale. Acum doi ani mergeam să căutam un purcel mistreț lovit de ATV. 

SE IMPUNE O SCHIMBARE URGENTĂ ÎN APLICAREA LEGII. După invazia austriecilor de săptămâna trecută, în care amenzile aplicate de către autoritățile române doar i-au amuzat, românașii noștri își continuă programul obișnuit de distrus natura și viețile animalelor. Duminică dimineața erau la distrus în aria protejată din Săvădisla”, a transmis Organizația Pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului


Sătenii, deranjați de motociclete și ATV-uri

Pe lângă faptul că off-road-ul aduce probleme pentru animale și vegetație, acesta îi deranjează și pe săteni. Și străzile satului se umple de noroi:

„În data de 21 mai 2023, în jurul orei 10:15, un grup format din motocicliști și ATV au coborât din Pădurea Mare, aflat în partea estică a satului Săvădisla, pe o stradă laterală (denumit local str. Olah) și s-au regrupat pe str. Bence. De aici s-au deplasat spre pășunea aflată pe Dealul Capșa unde au urcat până la vârf. Începând în marginea satului, această pășune face parte din aria naturală protejată Natura 2000 Pajiștile de Liteni-Săvădisla. La urcare au urmărit mai multe trasee, distrugând vegetația”, le-a spus un localnic celor de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului. 


„Localnicii solicită Poliției măsuri pe mai multe planuri. AM SESIZAT POLIȚIA CLUJ. Este puțin probabi  ca aceștia sa aibă autorizație din partea Ocolului Silvic, este IMPOSIBIL sa dețină permis din partea administratorului fondului de vânătoare. Pe lângă încălcările legii referitoare la ariile protejate, ale codului silvic și a încălcării unei PROPRIETĂȚI, sătenii deranjați APROAPE SĂPTĂMÂNAL de aceste bestii motorizate, cer poliției sa dispună luarea de măsuri și pentru distrugerea gardului electric de pe o pășune.

«- să fie evaluată paguba creată în vegetația ariei naturale protejate
- să fie evaluat și sancționat faptul că au umplut cu noroi străzile satului pe unde au trecut»”, potrivit OPMCB. 


Zeci de austrieci au distrus zone protejate 

Sub pretextul că vin să admire frumuseţile ţării noastre, zeci de străini au organizat, ilegal, o cursă de off-road în pădurile din cinci judeţe din România, inclusiv în Cluj, în weekend. Sportivii au intrat cu maşinile în zone protejate, fără autorizaţii, şi au distrus un sit arheologic. În cele din urmă au fost prinşi de jandarmi şi amendaţi. Concursul a fost oprit, iar străinii şi-au văzut de drum în ţările lor. 

„Austriecii sancționați în Maramureș: ANAP și Jandarmeria Cluj au monitorizat zonele montane județene - Convoiul de motorizate austriece, participante la concursul care a traversat cel puțin 5 județe și-au făcut de cap 5 zile prin Transilvania. Din cadrul Jandarmeriei Maramureș aflam: «Au fost depistati în fondul forestier, circulând și în zone de agrement fără autorizație. Jandarmeria MM a  luat măsurile impuse, identificand și aplicând sancțiuni contravenționale»”, a mai transmit OPMCB.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Făget, distrusă de motociclete și mașini off-road! Vinovații: „Nu îmi puteți da atâtea amenzi câte pot eu plăti” VIDEO

Controale în pădurea Făget pentru oprirea circulației cu mașini off-road: „Se întâmplă des în arii naturale protejate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter