Actualitate

Pădurea Făget, distrusă de motociclete și mașini off-road! Vinovații: „Nu îmi puteți da atâtea amenzi câte pot eu plăti” VIDEO

Bătaie de joc din partea celor care circulă în pădurile Clujului cu motociclete și mașini off-road. Pădurea Făget este distrusă încet, dar sigur, de acești indivizi.

Motocicliști cu vehicule off-road, prinși în Pădurea Făget / Foto: captură ecran - OPMCB Motocicliști cu vehicule off-road, prinși în Pădurea Făget / Foto: captură ecran - OPMCB


 

Problema off-road-ului în pădure nu este o noutate, dar este importantă fiindcă tot mai mulți motocicliști au fost surprinși în pădurea Făget.


Pădurea Făget este o arie protejată, iar prin off-road-ul haotic sau iresponsabil această bijuterie a Clujului este distrusă încet.

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB a atras atenția asupra acestui fenomen care ne pun în pericol pădurile.


Tineri cu motocicletă și ATV în Făget / Foto: OPMBC - Facebook

Vinovații: „Nu îmi puteți voi da atâtea amenzi câte pot eu plăti”

Pe lângă faptul că distrug ariile naturale, puține care au mai rămas, vinovații care se plimbă cu vehicule de tip off-road prin păduri au și o atitudine sfidătoare când sunt prinși.

Unii se „fac că plouă” când autoritățile îi informează despre restricțiile într-o arie protejată sau reacționează cu o atitudine flegmatică:


„Știți că de mult timp desfășuram activități de descurajare a acestui fenomen sfidător și greu de controlat, offroad-ul iresponsabil. În misiunile Jandarmeriei Cluj au fost identificați adesea indivizi care spuneau că nu cunosc legea, că nu știau prea bine care sunt restricțiile într-o arie protejată, că avertismentele repetate nu au ajuns la urechile lor, dar și reacții precum «nu îmi puteți voi da atâtea amenzi câte pot eu plăti», «de ce nu va luați de cine taie pădurile?»”, potrivit OPMCB.

Tineri cu ATV în Pădurea Făget / Foto: OPMBC - Facebook

Intrarea cu off-road-ul în păduri, absolut interzisă

Intrarea cu vehicule off-road-ul sau mașini în păduri fără acord reprezintă o încălcare a legii, pentru care nu există scuze. Cei de la OPMCB au evidențiat că „fie că mergi pe câmp peste culturile fermierilor, fie că mergi în pădurea Romsilva, încalci legea”:


„OUG 57/2007 interzice accesul vehiculelor în păduri, arii protejate, fără acordul scris al gestionarului acelor zone - lucru aproape imposibil dacă se respectă legea. Așadar, fie că mergi pe câmp peste culturile fermierilor, fie că mergi în pădurea Romsilva, încalci legea. Nu te obligă nimeni să-ți achiziționezi un asemenea vehicul dacă știi că nu ai unde sa îl folosești. Nu există scuze! Mulțumim organizației „Arii Naturale Protejate Cluj” pentru deschidere și susținerea oferită de fiecare data!”, transmite OPMCB.

Cazul a fost adresat Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, către Serviciul de Ordine Publică.


„Așteptăm comunicarea măsurilor luate. Vă încurajam să rămâneti calmi și să înregistrați OBLIGATORIU asemenea incidente și să le adresați poliției, dacă considerați că Jandarmeria nu poate interveni la timp, în mijlocul pădurii, prin apel la 112. Probele rămân, motocicliștii pleacă repede. Mulțumim pentru inspirație și implicare martorilor acestui eveniment!”, mai susține organizația.

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Făget, DISTRUSĂ de hoții de lemne și de cei cu mașini off-road: „De ce facem praf potecile?” FOTO

Un biker de curse off-road a fost la un pas să sfârşească decapitat, într-o pădure din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter